Elektrikli scooter girişimi Tier Mobility, Ford'a ait Spin'i satın aldı

Anlaşma kapsamında Tier, Spin'in 50 bin e-scooter ve e-bisikletinin tamamını alacak. Şirketin hedefi ise bu sayıyı 500 bine çıkarmak. Bu satın alma Tier'e 21 ülkede 520'den fazla şehirde faaliyet gösterme şansı verecek.
Elektrikli scooter girişimi Tier Mobility, Ford'a ait Spin'i satın aldı

Micro-mobility (mikro-mobilite) sektörü tüm dünyada yaygınlaşıyor. Pazarın büyümesi rekabeti yoğunlaştırdığı gibi bu alanda çalışan şirketlere yapılan yatırımları hızlandırıyor. Birçok şirket bu alanda yer almak için kıran kırana rekabet ediyor. Bugün edindiğimiz bilgilere göre Berlin merkezli elektrikli scooter girişimi Tier Mobility, ABD'deki ikinci en büyük araç üreticisi Ford'un sahip olduğu e-scooter girişimi Spin'i satın aldı. Anlaşmanın finansal detayları açıklanmadı. 

Fakat bu kapsamda Tier, Spin'in e-bisiklet ve e-scooter'dan oluşan 50 bin araçlık filosunun tamamını alacak. Şirketin öncelikli hedefi filoyu genişletmek. 50 binlik araç kapasitesini 500 bine çıkarmayı planlıyor. Aynı zamanda bu satın almayla birlikte Tier'e 21 ülkede 520'den fazla şehirde faaliyet göstermeye başlayacak. Böylelikle şirket, Lime ve Bird karşısında faaliyet kapsamı bakımından bir adım öne çıkarmış oldu.   

Geçen Ekim ayında Berlin merkezli elektrikli scooter girişimi Tier, 200 milyon dolarlık yatırım turuyla değerlemesini 2 milyar dolara çıkarmıştı. 200 milyon dolarlık D serisi yatırım turuna şirketin eski yatırımcıları konumunda bulunan SoftBank Vision Fund 2, Mubadala Capital, RTP Global, Novator, White Star Capital, Northzone, Speedinvest ve yeni yatırımcılar olan M&G Investments ve Mountain Partners katılmıştı. Gelen yatırımı, stratejik yatırımlar ve satın almalar için kullanılacağını açıklamıştı. Bu satın alma da bu doğrultuda yapılan bir hareket olarak tanımlandı. 

2018 yılında Julian Blessin, Lawrence Leuschner ve Matthias Laug tarafından Berlin'de kurulan Tier Mobility, temelde elektrikli scooter kiralama girişimi olarak hizmet veriyor.

2016 yılında San Francisco'da kurulan Spin ise bisiklet paylaşımı ile pazara giriş yaptı. Ancak sonrasında şirket, elektrikli scooter ekosistemi üzerine odaklandı. Spin, 100 milyon dolara 2018'de Ford tarafından satın alınmıştı. 2020'de Avrupa'ya açılma kararı alan şirket, bir sene sonra uzaktan kontrol edilebilen 3 tekerlekli elektrikli scooter modellerini test ettiğini duyurmuştu.

Geçen Haziran ayında bu modeli piyasaya sürmüştü. Şirket, Temmuz ayında Sacramento'da hizmete başlayacağını açıklamıştı. Bu noktada Spin'in aldığı karar, rekabet yoğun sektör içinde daha kontrollü adım atmak isteğini ortaya koyuyor. İki ay önce Spin, Almanya, Portekiz ve İspanya'daki operasyonlarını durdurma kararı almıştı. Hatta bu kapsamda çalışanlarının dörtte birini işten çıkarmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.