Amazon, ABD ve Birleşik Krallık'ta 60'tan fazla fiziksel mağazasını kapatıyor

Amazon, ABD ve Birleşik Krallık'taki 68 fiziksel mağazasını kapatma kararı aldığını açıkladı. Şirketin 500'den fazla Whole Foods Market mağazası ve 20'den fazla Amazon Fresh marketi ise açık kalacak.
Amazon, ABD ve Birleşik Krallık'ta 60'tan fazla fiziksel mağazasını kapatıyor

Devir e-ticaret devri. Son dönemde yükselişe gelen dijital dönüşüm de hem e-ticarete olan talebi hem de globalde e-ticaret hacmini artırdı. Durum böyle olunca birçok perakende mağazası yerini e-ticaret platformlarına bıraktı. E-ticaret denince akla ilk gelen şirketlerden Amazon da aslında bazı ülkelerde hem online hem de fiziksel olarak hizmet veriyor. Ancak şirket, ABD ve Birleşik Krallık'taki 68 fiziksel mağazasını kapatma kararı aldığını açıkladı. Şirketin 500'den fazla Whole Foods Market mağazası ve 20'den fazla Amazon Fresh marketi ise açık kalacak.

Şirket sözcüsü Betsy Harden yaptığı açıklamada, şirketin Amazon Fresh, Whole Foods Market, Amazon Go ve Amazon Style mağazalarına ve Just Walk Out teknolojisine daha fazla odaklanmayı planladığını söyledi. Hatırlarsanız geçtiğimiz gün Amazon'un Just Walk Out adlı kasiyersiz market teknolojisini bir Whole Foods mağazasına entegre ettiği haberini sizlerle paylaşmıştık. Amazon'un yeni açıklaması da bu haberin hemen ardından geldi. 

Aslında şirket başvuruları da fiziksel mağazalarındaki satışların düştüğünü gösteriyor. Amazon'un Whole Foods'u satın almasının ardından, 2018'de, fiziksel mağazalarının satışı 17.2 milyar dolardan fazlaydı. Geçen yıl bu meblağ 17,1 milyar doların altına düştü. Yani fiziksele olan talep her geçen gün azalıyor. 

Amazon, ilk fiziksel mağazasını 2015 yılında Seattle'da açmıştı. Şirket zaman ilerledikçe 13 eyalette daha fiziksel mağaza açtı. Amazon, 2018'de ise 4 yıldızlı mağazaları duyurmuştu. Ancak bu kapanışlara rağmen Amazon fiziksel mağaza deneyimini tamamen sonlandırmayı düşünmüyor. Zira şirket, geçtiğimiz dönemde müşterilerin soyunma odasına ürün istemek için teknolojiden yararlanan ilk giyim mağazası Amazon Style'ı duyurmuştu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.