Toyota, siber saldırı nedeniyle Japonya'daki fabrikalarında üretimi durdurdu

Toyota, plastik parça ve elektronik parça tedarikçisinin siber saldırıya uğraması nedeniyle Japonya'daki fabrikalarında üretimi durdurmak zorunda kaldı.
Toyota, siber saldırı nedeniyle Japonya'daki fabrikalarında üretimi durdurdu

Toyota, plastik parça ve elektronik parça tedarikçisinin siber saldırıya uğraması nedeniyle Japonya'daki fabrikalarında üretimi durdurmak zorunda kaldı. Bu durum şirketin 13 binden fazla aracın üretiminin durması anlamına gelirken şirket yerel operasyonları askıya alacağını açıkladı. 

Saldırının arkasında kimin olduğunu bilinmediği açıklandı. Ancak son 5-6 gündür devam eden Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle birçok batı ülkesi Rusya'ya yaptırım uyguluyor ve Japonya da bu batılı ülkelere katılmaya karar verdi, saldırı da bu kararın hemen arkasından gerçekleşti. Zira Japonya, bazı Rus bankalarının SWIFT uluslararası ödeme sistemine erişiminin engellenmesini destekleyen ülkeler arasında yer alıyor. Japonya aynı zamanda Ukrayna'ya 100 milyon dolar yardım göndereceğini de söylemişti. 

Toyota, tedarikçi Kojima Industries'ı hedef alan saldırının, otomobil üreticisini 14 fabrikada 28 montaj hattını askıya almaya zorlayarak hem birinci hem de ikinci vardiya çalışanlarını etkilediğini söyledi. Toyota, bu durumun yarattığı mağduriyet nedeniyle müşterilerinden özür dileyen bir açıklama yaptı. Şirket, tedarik zincirini güçlendirmek için tedarikçilerle birlikte çalışmaya devam edeceklerini ve araçları müşterilere en kısa sürede ulaştırmak için her türlü çabayı göstereceklerini dile getirdi. 

Siber saldırı sonrasında Toyota'ya bağlı kuruluşlar olan Hino Motors ve Daihatsu tarafından işletilen bazı tesisler de kapatıldı. 

Toyota, geçtiğimiz yılın sonunda Japonya'da donanım ve yazılım için iyileştirmeler yapacağını açıklamıştı. Şirket, Kinto Factory olarak bilinen hizmet kapsamında yeni güvenlik özellikleri, yenilenmiş iç mekanlar ve araç bilgisayar sistemlerine yazılım yükseltmeleri sunacaktı. 

Şirketin işleri bu siber saldırı nedenle sekteye uğramış olsa da Toyota, dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri ve hiç şüphesiz bu problemi de büyük bir zarara uğramadan atlatacaktır. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.