Ukrayna'dan video paylaşan bazı Twitter hesapları askıya alındı

Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma yoğunlaştıkça birçok araştırmacı, Twitter hesaplarının beklenmedik bir şekilde askıya alındığını tespit etti.
Ukrayna'dan video paylaşan bazı Twitter hesapları askıya alındı

Sosyal medya, artık sadece eğlenmek veya güzel zamanlarda keyifli şeyler paylaşmak için değil; iletişimin zor olduğu anlarda bir iletişim aracı olarak kullanılmak için de var. Ülkemizin kuzeyinde fazlasıyla hareketli zamanlar yaşanıyor. Günlerdir yaşanan siyasi görüşmeler ve yapılan açıklamalardan sonra bugün Ukrayna şehirlerinde patlama seslerinin duyulmaya başlandığı haberleri paylaşıldı.

Kiev dahil birçok şehirde askeri noktaların ve altyapı noktalarının hedef alındığı bilgileri etrafta dolaşmaya başladı. Bu bilgileri her ne kadar basın ajanslarından alıyor olsak da olayın içinden paylaşımları, olayın içinde olan kişilerin sosyal medya hesapları sayesinde anbean takip etme şansına erişiyoruz ya da erişiyorduk diyelim. Zira Twitter, Ukrayna'dan yayın yapan birçok hesabı askıya aldı. 

Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma yoğunlaştıkça, sosyal medyadan alınan birincil materyali paylaşan ve genellikle açık kaynak istihbaratı veya OSINT olarak bilinen birçok araştırmacı, Twitter hesaplarının beklenmedik bir şekilde askıya alındığını tespit etti. 22 Şubat gecesi, OSINT araştırmacısı Kyle Glen'in 12 saat boyunca hesabının askıya alındığı açıklandı. Güvenlik analisti Oliver Alexander da hesabının 24 saat içinde iki kez kilitlendiğini iddia etti. Anglosphere dışında, Fransızca dilindeki OSINT hesabı Neurone Intelligence, İspanyolca dilindeki Mundo en Conflicto hesabı ve Brezilya OSINT hesabı Notícias e Guerras da bundan etkilendi. 

Öncü OSINT organizasyonu Bellingcat'te bir analist olan Nick Waters tarafından derlenen bir Twitter paylaşımlarından askıya alınan birçok hesabın son durumunu takip etmek mümkün. 

Araştırmacılar, hesapların askıya alınmasının, Rus işgali sırasında OSINT hesaplarını devre dışı bırakmayı amaçlayan toplu bir raporlama kampanyasının parçası olabileceğini söylüyor. Twitter sözcüsü Elizabeth Busby ise yaptığı açıklamada, bu hesaplara yanlışlıkla işlem yapıldığını ve koordineli bir kampanyanın mevcut olmadığını dile getiriyor. 

Twitter politikasının şartlarına göre, hesaplar önemli ölçüde ve aldatıcı bir şekilde değiştirilmiş, manipüle edilmiş veya uydurulmuş, aldatıcı bir şekilde veya yanlış bağlamla paylaşılmış ya da genel bir kafa karışıklığına yol açması muhtemel bilgileri paylaşamıyor. Ancak askıya alınan hesapların politikayı tam olarak nasıl ihlal ettiği bilinmiyor.

Ne olursa olsun, Twitter'ın insanların iletişime en çok ihtiyaç duyduğu böyle bir dönemde bu hesapları askıya alıyor olması gerçekten can sıkıcı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.