Otomotiv dünyasında elektrikli araç noktasında avantajlı konuma geçmek için kıran kırana bir rekabet yaşanıyor. Öyle ki dünyadaki toplam elektrikli araç sayısı 10 milyonu aştı. Bu noktada bu alanda söz sahibi olmak isteyen şirketlerden biri de Ford Otosan.
Şirket, elektrifikasyon ve sürdürülebilirlik alanında çalışmalarını devam ettiriyor. Ford Otosan bataryaların ikincil ömürleri, sanayide enerji optimizasyonu ve temiz enerji kaynaklarının kullanılması konularında Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Albatross, LongRun, LaserSonix Q gibi Ar-Ge projeleri ile bu misyonunu hayata geçirdi. İşte projelerin dikkat çeken detayları...
Albatross Projesi kapsamında şirket, hem batarya elektrikli (BEV) hem de ‘plug-in’ hibrit elektrikli (PHEV) binek, hafif ticari ve ağır ticari araçlara da uygulanabilecek bir batarya paketi tasarlıyor. Proje, 2024’te tamamlanacak. Akıllı pillere dayalı prototip bataryanın mevcut batarya paketine göre yüzde 50 daha fazla enerjiye sahip olması, şarj süresinin yüzde 25 kısalması, yüzde 20 ağırlık tasarrufu olacak. Buna paralel olarak batarya ömrünün uzatılması hedefleniyor. Tasarlanacak olan ileri teknoloji batarya paketi ile, batarya maliyetleri azalırken, şehir içinde elektrikli araçların yaygınlaşması ve emisyon salınımının azalması sağlanmış olacak.
Şirket, iklim krizi ile mücadelede kritik öneme sahip olan ağır ticari vasıtalarda verimlilik artışı ve emisyon azaltımı alanında da çalışıyor. Longrun projesi kapsamında, elektrikli araç yazılımı geliştiriyor. 13 litre Ecotorq Euro-6 motorunun hidrojenize bitkisel yağ kullanılarak motor dinamometresinde test ediliyor. Akıllı ulaşım çözümleri geliştiriliyor. 2023’te sonlanacak proje ile geliştirilen teknolojilerin, özellikle 2025 sonrasında gelecek emisyon sınırlamaları sonrasında daha da önem kazanacağı öngörülüyor.
LaserSonix Q Projesi, ses dalgalarını kullanarak parçalarda hata olup olmadığını tespit ediyor. Ford Otosan mühendislerinin sopranoların sesi ile bardağı çatlatabilmesinden esinlendiği bu teknolojide, üretim parçaları özel bir akustik sinyal ile temassız olarak titreşime tabi tutuluyor. Bir lazer ile bu titreşim seviyesi yine temassız olarak ölçülüyor. Üretim parçalarına ait titreşim özelliklerinin analiz edilmesiyle hatalı parçaların üretim esnasında gerçek zamanlı olarak hızlı bir şekilde tespit edilmesini sağlıyor.
Ford Otosan Gölcük ve Eskişehir fabrikalarında kullanılan teknoloji, Ford Motor Company’nin ABD’deki Dearborn Fabrikası ile de paylaşıldı. Ford Motor Company, Dearborn Fabrikası’nda kullanmak üzere LaserSonix Q’yu satın aldı. Türk mühendislerin ABD’de kurulumlarını gerçekleştirdiği LaserSonix Q sayesinde Ford Otosan, ABD’ye hem yerli inovatif projesini hem de yerli mühendislerinin verdiği hizmeti ihraç ediyor.
Bir taraftan Ford Otosan'ın Kasım ayında yeni girişimi olan Rakun Mobilite Teknoloji ve Ticaret A.Ş., elektrikli motor modelleri üretme hedefi ile kurmuştu. Rakun Pro 2 ve Rakun Pro 3 modellerinin 100 km menzile sahip olduğu açıklanmıştı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap