Metaverse çağında e-ticaret'in geleceği

HoloNext Kurucu ve CEO'su Güven Çelikkaya metaverse kavramına açıklık getirirken markaların "Hype"a katılmaktan ziyade Metaverse'e yönelik ne yapabileceğini ve markaları nelerin beklediğini paylaştı. 
Metaverse çağında e-ticaret'in geleceği

Webrazzi E-ticaret 2022 birbirinden değerli oturumlarla e-ticaretin nabzını tutmaya devam etti. "Metaverse çağında E-ticaret'in geleceği" oturumu ile sahnedeydi. HoloNext Kurucu ve CEO'su Güven Çelikkaya Metaverse kavramına açıklık getirirken markaların "Hype"ın ötesinde Metaverse'e yönelik ne yapabileceğini ve markaları neler beklediğini paylaştı. 

Güven Çelikkaya, HoloNext'in AR dikeyinde e-ticarete yönelik Metaverse şirketi olduğunu açıkladı. SaaS çözüm şirketi olduklarını vurgulayan Çelikkaya, bulut tabanlı mobil uygulama ile sıfır kodlamayla ürünlerinin 3D modellerini ortaya çıkardığını hatırlattı. Çelikkaya, bu alanda geçtiğimiz sene ödüller kazandığını da hatırlattı. 

Metaverse'ün 2021'in başında popülerlik kazandığını vurgulayan Çelikkaya, Epic Games'in 1.5 milyar dolar yatırımın ardından yaptığı Metaverse açıklamasını ve Facebook'un Meta hamlesini izleyicilere tekrar hatırlattı. 

Konuşmasında AR,  Metaverse ve web3 teknolojilerinin beraber kullanımına odaklanan Çelikkaya, Web 3'ün beraberinde gelen DAO, DEFi ve NFT teknolojilerinin Metaverse'deki konumunu detaylandırdı. 

Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik cihazlarında sunulan deneyimin henüz Metaverse'e dönüşmesi için daha fazla yol katetmesi gerektiğini açıkladı. 

Ayrıca Metaverse'de sunulabilecek merkeziyetsiz yapıya dikkat çeken Çelikkaya, şu anda uygulamaların kapalı birer dünya olduğunu vurguladı. Metaverse'ü gerçek dünya üzerinde veri akışı sağlayabileceğimiz bir yapı olarak tanımladı. 

Şu anda kullandığımız internetin veri tabanlı olduğunu belirten Çelikkaya, "Metaverse'te, AR ve VR'da deneyim paylaşılacak." dedi. Merkeziyetsizlik konusunda ise "Alt yapının gelişmesine henüz daha var." yorumunu yaptı. Web3 uygulamalarının yanı sıra giyeceğimiz cihazların da gelişimine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Çelikkaya, haptic cihazların dokunma hissiyatı sağlayacağını aktardı. 

Günümüzdeki fırsatlar 

Metaverse'ün katmanlarını paylaşan Çelikkaya, "Bazı katmanların yansımaları ve parçalarından biri AR" dedi ve ekledi: "İnternetin değişimine şahit oluyoruz." Çelikkaya, bu bağlamda metin temelli internetin yerini fotoğraflara bıraktığını hatırlattı. "2000'lerin ortasında video devrimi başladı ve devam ediyor."  diyen Çelikkaya, videolardan sonraki aşamanın ise 3D olduğunu dile getirdi. "Markalar dijital ikizlerini oluşturmalı." tavsiyesinde bulunan Çelikkaya, bunun arama motorunda önceliklendirmeyi de değiştireceğini belirtti.

Shopify'ın araştırmasına göre 3D içeriklerin yüzde 250 daha fazla satış getirdiğini aktardı. Arçelik gibi markalarda gördükleri üzere; bazı ürünlerde satışa dönüşün yüzde 300 arttığını dile getirdi. Aynı zamanda kullanıcıların 3 boyutlu içeriklerde daha fazla vakit geçirirken, AR'ın iade oranlarının düşmesini sağladığını da açıkladı. 

Metaverse ve 3D içeriklerden bahsederken şu ifadeleri kullandı: 

Şu an da 2 boyutlu ekranlardayız ancak webGL ve 3 boyutlu oyun motorlarının gelişmesiyle web sitelerinin kendisi de 3 boyutluya dönüşüyor. Müşterilerin gidemediği mağazayı deneyimlemesini sağlıyor, müşteriler içeride dolaşabiliyor. Müşterinin sitelerde daha fazla kalmasını sağlıyor.

Web tabanlı 3D mağazalarda bilgi almak için ürünlerin üzerindeki QR kodun okutulduğunu da sözlerine ekledi.

Bunlara ek olarak "Oyun içi etkinlikler markaların ilgisini çekti." diyen Çelikkaya, Roblox'ta Z jenerasyonu ve Y jenerasyonunun sıklıkla vakit geçirdiğini hatırlattı. Aynı zamanda uygulama içinde satın alınabilecek ürünlere de dikkat çekti. 

Bununla beraber e-ticaret deneyiminin oyunlaştığını belirten Çelikkaya, Nikeland örneğini paylaştı. Nikeland ziyaretçileri, sadece içeride dolaşmıyor aynı zamanda creator tool ile oyunlar üretebiliyor ve oyuncularla etkileşime girebiliyor. Bu modelde mağaza içinde dolaşmanın ötesinde AR görüntüsüyle ürünleri üzerinizde görebiliyorsunuz. 

NFT konusuna da değinen Çelikkaya, her ne kadar markalar PR amaçlı kullansa da "utility" dediğimiz fonksiyona sahip olması gerektiğine dikkat çekti. Üretttiği NFT biletlerle çeşitli avantaj ve koleksiyon öğeleri sunan Super Bowl örneğine de yer verdi.  

Merkeziyetsiz metaverse yapıları için Decentraland örneğini paylaşan Çelikkaya, NFT'lerin ve özel öğelerin tek bir dünyada kalması sorununu vurgulandı. Fiziksel ürünün NFT'sinin yaratılması ve müşteriye verilmesi konusunda "Spor ayakkabının fiziksel ürününü kendiniz için aldığınız gibi avatar için de alacaksınız." dedi. 

NFT avatarlar konusunda, AR'ın merkeziyetsiz uygulamaların yansımaları arasında en çok kullanılan ayağı olduğunu belirtti. Mobilden ulaşmanın etkisine dikkat çeken Çekllikaya "2 milyara yakın mobil cihaz AR kullanıyor." dedi. Çelikkaya'nın aktardıklarına göre AR tarafı e-ticaret açısından iyi sonuçlar vermekte. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.