OpenAI'ın kurucu ortağına göre yapay zeka şimdiden bilinç kazanmaya başladı

OpenAI'ın en önemli araştırmacısı, baş bilimcisi ve kurucu ortağı Ilya Sutskever, attığı tweet ile yapay zekanın bilinçlenmeye başlamış olabileceğini belirtti.
OpenAI'ın kurucu ortağına göre yapay zeka şimdiden bilinç kazanmaya başladı

OpenAI'ın en önemli araştırmacısı, baş bilimcisi ve kurucu ortağı Ilya Sutskever, dün attığı tweet ile ilginç bir gündem yarattı. Sutskever, kısa ve öz tweet'inde yapay zekanın bilinçlenmeye başlamış olabileceğini belirtti. Bunun, 2015 yılında Elon Musk ve şirketin CEO'su Sam Altman ile birlikte OpenAI'ı kuran Sutskever'ın, makine bilincinin çoktan yerleştiğine dair ilk söylemi olduğunu da belirtmek gerek.

Aslında Ilya Sutskever'ın ortaya attığı iddia bir hayli ilginç, zira yapay zeka araştırmacıları arasında yaygın olarak kabul edilen fikir, teknolojinin son on yılda büyük ilerlemeler kaydettiği, ancak yine de insan zekasının çok gerisinde kaldığı yönünde seyrediyor. Yani araştırmacılara göre aslında bir ilerleme var, ancak Sutskever'ın izah ettiği şekilde değil. Tabii bu noktada Ilya Sutskever'ın ironik bir tweet atmış olma ihtimali de bulunuyor.

Burada altı çizilmesi gereken bir nokta da OpenAI'ın kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak, özel olarak bilinçli makinelerin oluşturduğu varoluşsal riskleri frenlemek için kurulmuş olması. Yani yapay zekanın bilinçleniyor olması, bunu da OpenAI'dan bir ismin bizlere aktarıyor olması bir noktada ilginç bir gelişme. Bu konuda Ilya Sutskever'dan ya da başka araştırmacılardan ne gibi açıklamalar geleceğini merakla bekliyoruz.

Bunların yanı sıra OpenAI, geçtiğimiz aylarda Microsoft ile iş birliği yapmış ve teknoloji devinin GPT-3 doğal dil modelini Azure bulut araçları paketinin bir parçası olarak müşterilerine sunmasını sağlamıştı.

Dil tabanlı bir yapay zeka aracı olarak kullanıma sunulan GPT-3, otomatik olarak e-posta, haber, kod yazma, makale ve şiirler yazılmasına olanak sağlıyor. Geliştiricilerin GPT-3 çözümünü kullanabilmeleri için uzun bir bekleme listesine girmeleri gerekiyordu. OpenAI ayrıca API'ı için bekleme listesini kaldırarak GPT-3 platformunu herkes için kullanılabilir bir hale getirmişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.