Apple, işinden ayrılan çalışanların ünvanını düşürüyor

Apple, işten ayrılan her çalışanın ünvanını "ortak" olarak değiştiriyor. Ortak kelimesinin İngilizce karşılığının "associate" olduğunu belirtelim ve bu rol ABD'de genellikle giriş rolleri ifade etmek için kullanılıyor.
Apple, işinden ayrılan çalışanların ünvanını düşürüyor

Apple'ın her geçen gün ilginç haberlerini görmeye fazlasıyla alıştık. Ancak teknoloji devi ile ilgili son çıkan haberler kafaların karıştıracak türden. Çünkü The Washington Post'un haberine göre Apple, işten ayrılan her çalışanın ünvanını "associate" olarak değiştiriyor. 

Apple'ın, işten ayrılan çalışan bir mühendis olsa da bir ürün yöneticisi olsa da o çalışanın ünvanını değiştirdiği ortaya çıktı. Habere göre Apple'ın bu uygulaması bugüne kadar pek fark edilmedi. Fark edenler ise Equifax ve Lexis-Nexis gibi şirketler tarafından yürütülen iş doğrulama hizmetleri tarafından sağlanan resmi veri tabanlarını kullananlar oldu, çünkü bu kişilerin özgeçmişleri gerçek özgeçmişleri ile çakıştı. 

Bu arada burada bahsi geçen ortak kelimesinin İngilizce karşılığının "associate" olduğunu da belirtelim. Zira bu unvan genellikle genelde giriş seviye rolleri ifade etmek için kullanılıyor.

Uygulama kısa süre önce, şirketteki ayrımcılık ve görevi kötüye kullanma iddialarıyla ilgili endişelerini dile getiren eski bir Apple yazılım mühendisi olan Cher Scarlett'in, Apple'ın iş unvanını "associate" olarak değiştirdiğini iddia ederek şikayette bulunmasıyla ortaya çıktı. Scarlett, Apple'ı Securities and Exchange Commission'a şikayet etti. Apple'ın bu davranışı Cher Scarlett'in başka bir şirketteki işe alım sürecini geciktirdi ve bu süre zarfında şirket işe alım teklifini reddetti. Scarlett, özgeçmişini incelemek için tutulan iş doğrulama servisinin Apple ile arasındaki farkı çözemediğini söyledi.

Apple sözcüsü Josh Rosenstock, Apple'ın yıllardır eski çalışanlarının unvanlarını "associate" olarak değiştirdiğini doğruladı. Rosenstock, Apple'ın bunu neden yaptığını ise açıklamadı.

Aslında Apple, işverenlerin eski Apple çalışanlarının unvanlarını doğrulamak için arayabilecekleri bir telefon numarası sunuyor. Bu hattaki bir ses kaydı, arayanları kredi kuruluşu Equifax'a ait bir istihdam doğrulama hizmet sağlayıcısı olan InVerify'ın web sitesine yönlendiriyor. InVerify ise Apple'ın, işten ayrıldıktan sonra çalışanlarının unvanlarını değiştiren bildiği tek şirket olduğunu söylüyor ve Apple'ın ayrıca izin alan çalışanların unvanlarını da değiştirdiğini belirtiyor.

Apple'ın bu konuda nasıl bir açıklama yapacağı ise gerçekten merak uyandırıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.