Tüpraş'ın gündeminde üretim sahalarında otonom robotlarla yaptığı pilot çalışmaları var. Buna paralel olarak edindiğimiz bilgilere göre şirket, robotik teknolojileri girişimi Boston Dynamics’in akıllı otonom robotu Spot ile test uygulamalarına başladı. Amaç, riskli süreçlerde tekrarlayan işleri kolaylaştırarak, teknik ekiplerin yetkinliklerini farklı alanlarda kullanmalarına olanak tanımak.
Robot, Norveçli unicorn girişim Cognite tarafından rafineriye özel sensörlerle donatılmış robotun, düzenli kontrol işlemlerini gerçekleştirmek üzere deneme çalışmaları ilk olarak İzmit Rafinerisi’nde başladı. Süreç, Kırıkkale Rafinerisi’nde tamamlandı.
Sızıntı tespiti yapabiliyor
Otonom robot, Spot’un üç boyutlu modellerle desteklenen gelişmiş yönetim platformu sayesinde beklenen aksiyonlar kolayca tanımlanabiliyor. Gerekli talimatları alan robot herhangi bir ilave yönlendirmeye ihtiyaç duymadan kendi başına çalışarak görevini tamamlayabiliyor. Kablosuz bağlantı ile desteklenen robot 360 derece kamerayla canlı görüntü aktarımı gibi operatöre destek olabilecek her türlü veriyi anlık olarak sunabiliyor. Rutin olmayan veya acil durum gibi operasyonları yönetebilmek adına uzaktan manuel kontrol imkânı da sağlanabiliyor.
Sahalarda bulunan farklı tipte analog sayaç, seviye göstergeleri, valf açıklığı göstergeleri ve çeşitli emniyet kontrolleri robot tarafından otonom olarak yapılabiliyor. Ekipmanların fotoğraflarından elde edilen görüntüler işlenerek sayısal veriler elde ediliyor ve zaman serisi oluşturacak şekilde kaydedilip takip edilebiliyor.
Yapay zekâ ile desteklenen kameralar sayesinde zeminde oluşabilecek herhangi bir sıvı kolaylıkla saptanırken, robotun üzerindeki sensörlerle de ortamdaki gazlar tespit edilebiliyor. Robot, üzerinde bulunan termal kamera sayesinde görüntülenen yerlerin sıcaklık değerlerini de bildiriyor. Alınan sıcaklık verileri işlenerek entegre veri yönetim sistemi sayesinde geriye dönük karşılaştırmalarla daha akıllı uyarılar elde edilebiliyor.
Robot, ortam tarama kameralarıyla bulunduğu ortamın üç boyutlu modellerini de oluşturabiliyor. Görüntü işleme yöntemleriyle nesneler tanımlanabiliyor ve daha önceden elde edilen verilerle de karşılaştırılarak ortamda bulunmaması gereken yabancı maddeler için uyarı oluşturabiliyor. Bu yöntemle elde edilen en büyük kazanımlardan biri de acil durumlarda kullanılacak tahliye güzergâhlarının daima açık tutulabilir olması.
Geçtiğimiz Ağustos ayında Boston Dynamics, Atlas robotu için yeni video yayınlamıştı. Paylaşılan video içinde yer alan iki Boston Dynamics Atlas robotu hazırlanan parkur içinde engelleri aşarak ilerlediği görülmüştü. Bu ilerleme sırasında Atlas robotlarının tek ayak üzerinde zıpladıklarını, merdiven inip çıktıklarını, eğimli yüzeylerde yürüyebildiklerini, koştuklarını ve ters taklalar atabildikleri gözlemlenmişti.
Dün de Amerika Birleşik Devletleri İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) ülkenin güney sınırında güvenliği sağlamak için dört ayaklı robot köpekleri test ettiğini açıklamıştı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap