Associated Press'ten haber fotoğrafçılığına odaklanan NFT pazaryeri

Pulitzer ödüllü eserlerin de yer aldığı ilk koleksiyonun 31 Ocak'tan itibaren yayına alınması planlanıyor.
Associated Press'ten haber fotoğrafçılığına odaklanan NFT pazaryeri

1846 yılından bu yana gazetecilik alanında tarafsız ve doğru bir kaynak olarak konumlanan Associated Press (AP), NFT pazaryerini yayına alacağını duyurdu. Associated Press, açacağı NFT pazaryerinin teknolojik alt yapısı için Xooa ile iş birliği yapacak. Pazaryerinde ödüllü haber fotoğrafları yer alacak. 

Prestijli haber ajansı, yayınlayacağı ilk koleksiyonda şimdiye kadar ajans bünyesinde çalışmış ve hala çalışmakta olan AP fotomuhabirlerinin eserlerine yer verecek. Koleksiyonda Pulitzer ödüllü eserlerin de yer alacağını belirtelim. 

Her bir NFT, fotoğraf ile birlikte orijinal metadatayı da içerecek. Bu metadata kapsamında koleksiyonerler, fotoğrafın çekildiği tarih, konum ve fotoğrafın çekiminde kullanılan teknik ayarların bilgisine sahip olacak. 

İlk koleksiyonun 31 Ocak'tan itibaren yayına alınması planlanıyor. Tanınmış AP fotoğrafçılarının eserlerini içeren koleksiyonda uzay, iklim krizi ve savaş temaları öne çıkıyor. Bu haberde sizlerle paylaştığımız Emilio Morenatti ve Oded Balilty fotoğrafları da NFT pazaryerinde satışa sunulacak.

Emilio Morenatti fotoğrafı İspanya'daki kanarya adalarından La Palma'daki volkan patlamasının yarattığı kül tepelerini gözler önüne seriyor. Oded Balilty'nin Pulitzer ödüllü fotoğrafı ise 2006'da İsrail Amona'da yaşanan direnişi yansıtıyor. 

NFT fiyatları değişkenlik gösterirken, satışlardan elde edilen gelir, tarafsız AP gazeteciliğini geliştirmek için kullanılacak. Bu noktada Associated Press'in kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğunu hatırlatmakta fayda var. 

NFT Pazaryerinin detayları

NFT pazaryerinde yayınlanacak AP koleksiyonlarını satın almak, takas etmek ve yeniden satmak mümkün olacak. Pazaryeri Fortmatic, Binance ve Coinbase'i desteklerken MetaMask gibi kripto cüzdanınlarının da kullanılmasına imkan tanıyor. Kullanıcılar ayrıca ikincil satışlarda kredi kartı ile ödeme seçeneğini de kullanabilecek. 

NFTler Polygon'da mint edilecek. AP, Ethereum uyumlu bu yöntemin çevreci yapısına da dikkat çekiyor. 

Xooa iş birliği

Bu arada AP'nin iş ortaklığı yaptığı Xooa'dan da bahsetmekte fayda var. Xooa, şirketlere NFT pazaryerleri ve blockchain uygulamaları geliştirmeleri için bulut tabanlı bir alt yapı sağlıyor. Şirket sağladığı alt yapı ile kurumların ve kişilerin 10 kata kadar daha hızlı uygulama geliştirme süresi sunduğunu öne sürüyor. Bu bağlamda Xooa'nın düşük kod araçlarının yanı sıra API geçitleri sunduğunu da eklemekte fayda var. 

Associated Press'in anlık bir PR hamlesiyle Metaverse'e odaklanmak yerine gözlerini daha kalıcı bir NFT pazaryeri anlayışına çevirdiğini söyleyebiliriz. Kurum, köklü tarihinden faydalanarak, yıllar içinde eşsiz fotoğraflarla hafızamızda yer etmiş anları NFT koleksiyonlarına dönüştürürken, gelir elde etmenin en yenilikçi yolunu da sahiplenmiş oluyor. AP NFT pazaryerine erken erişim için bekleme listesine kaydolabilirsiniz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.