Yapay zeka destekli yerli mobil fitness uygulaması: DeepSport

Yapay zeka destekli bir mobil fitness uygulaması olarak hizmet veren DeepSport'ta yapay zeka kişiyi telefon kamerasıyla görüyor, eklemlerini tespit edip vücut açılarını hesaplıyor ve pozisyonu tanımlıyor.
Yapay zeka destekli yerli mobil fitness uygulaması: DeepSport

Dijital dünya artık hayatımızın her alanına nüfuz etmeye başladı. Bilhassa pandemi döneminde hızı bir hayli artan dijital dönüşüm, artık spor yapma alışkanlıklarımızı bile fazlasıyla etkiler oldu. Dijitalleşmenin getirisiyle artık evlerimizden çıkmaya gerek kalmadan spor yapabiliyor; yollarda kaybettiğimiz vakti de kendi hayatımıza yeniden kazandırabiliyoruz. Kısacası bu durum, sağlıklı ve zinde kalmamızı, bunu yaparken de zamandan tasarruf etmemizi sağlıyor. DeepSport da pandemi döneminde hayata geçirilmiş bir dijital fitness uygulaması.

DeepSport, iki çocukluk arkadaşı Kamil Canberk Atik ve Bedirhan Selvi tarafından, 2020’nin Ekim ayında Tübitak 1512 desteğiyle kuruldu. Kamil, ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği mezunu ve şu anda İTÜ’de yapay zeka üzerine master yapıyor. Bedirhan ise 17 yıllık tekvando sporcusu ve şu anda Milano Üniversitesi'nde Kurumsal İletişim üzerine master yapıyor. 

DeepSport'ta yapay zeka, kişiyi telefon kamerasıyla görüyor; eklemlerini tespit edip vücut açılarını hesaplıyor

DeepSport, evlerinde egzersiz yapanların bilinçli olsalar dahi egzersizi yanlış yaptıklarının farkında olmamaları üzerine hayata geçirildi. Aslında DeepSport bu kişilere bir üçüncü göz oluyor. Yapay zeka destekli bir mobil fitness uygulaması olarak hizmet veren DeepSport'ta yapay zeka kişiyi telefon kamerasıyla görüyor, eklemlerini tespit edip vücut açılarını hesaplıyor ve pozisyonu tanımlıyor. Böylece kullanıcılar evde egzersiz yaparken, yalnızca akıllı telefonla tekrarlarını sayılıyor, doğruluğu hesaplınıyor, sesli bildirimlerle de kişiler aktif tutuluyor.

İnsanların sağlıklı ve interaktif spor yaparak yaşam kalitelerini artırmalarını sağlanıyor. Ayrıca kullanıcıların sadece egzersiz yapmak istediklerinde değil, belirli hatırlatmalarla hayatlarının her anında yanında olarak yaşam kalitelerini artırmak amaçlanıyor. 

Tübitak’tan alınan 200 bin TL hibeyle kuruldu

Biz bu fikir için 1.5 yıldan uzun bir süre önce çalışmalara başladıklarını belirten Bedirhan Selvi, pandeminin ilk başladığı dönemde İtalya’da öğrenci olduğunu ve kapanma döneminde evde egzersiz yaparken dizinde bir sakatlık yaşadığını söylüyor. O süreçte yakın temasta olduğu arkadaşı Kamil’e durumdan bahsederken DeepSport fikri doğuyor. İşin fizibilitesi hususunda araştırılması gereken ilk şey yapay zeka modeli olduğunu belirten Bedirhan Selvi, yapılabilirliği gördükten sonra ekip kurma aşaması, iş planları vs. derken 9 ay sonra Tübitak’tan aldıkları 200 bin TL hibeyle kurulduklarını belirtiyor.

Hem Google Play Store'da hem de App Store'da mevcut

Şirket kurulana kadar açık kaynak modellerinin nasıl çalıştığı test edildi. Sonra egzersizleri kodladıkları kendilerine ait bir algoritma hazırladılar ve kendi yapay zeka sistemlerini kurdular. Şu an hazır olarak kullandıkları ise yalnızca yapay zeka kütüphaneleri.

2020’nin Ekim ayında şirketi kurduktan sonra ekiple birlikte çalışmaya başladıklarını belirten Selvi, 3 ayda bilgisayarda web tarayıcıda çalışan bir fitness uygulaması çıkardıklarını açıkladı. Bundan 10 ay önce, Mart 2021’de, mobil için çalışmalara başlayan ekip, Ağustos’ta Google Play’de, Aralık ayında App Store’da konumlandı. Şu an üzerinde çalıştıkları, 2022 Ocak ayının sonunda gelmesi planlanan büyük bir güncelleme var ve bu güncellemenin DeepSport’un artık oturmuş kabuğuyla kullanıcılarına tatmin olacakları hizmeti verdiği bir sürüm olacağı belirtiliyor.

Fitness uygulamaları pazarı globalde yaklaşık 7 milyar dolarlık bir hacme sahip

Dünya fitness uygulamaları pazarı yaklaşık 7 milyar dolarlık bir hacme sahip ve 1 milyardan fazla kullanıcısı var. Bu, dünyada internet kullanan yaklaşık her 4 kişiden biri demek. Bu pazarın büyük bir kısmını ABD ve Avrupa alıyor ki DeepSport'un da yurt dışına açıldığında odaklanacağı bölgeler bunlar olacak. Pandemi döneminde ABD'lilerin en az yüzde 74’ü bir fitness uygulaması kullandı, yüzde 41’i de bunu ilk kez yaptı.

Ayrıca Freeletics verilerine göre bu kullanıcıların yüzde 60’ı pandemi sonrası evde egzersiz yapmaya devam edeceğini söylüyor. Bunun kendileri için çok faydalı bir istatistik olduğunu söyleyen Bedirhan Selvi, bu bağlamda DeepSport’u düzenli ve sağlıklı bir yaşamı benimsemek isteyen, fitness düzeylerini artırmak isteyen kişilerin interaktif ve doğru egzersiz yapabilmesi için geliştirdiklerinin altını çiziyor.

Lima Ventures'tan 85 bin dolar yatırım

Tohum öncesi turda Lima Ventures’tan Aralık 2021’de 85 bin dolar yatırım alan DeepSport, B2C modeli ile gelir elde ediyor. Ayrıca abonelik modeliyle uygulama içi satışlar da yapılacak. 2 kurucu ortak, 2 yazılımcı, 1 spor bilimci, 1 de içerik üretici olmak üzere 6 kişilik ekibiyle hizmet veren platform, yeni yılın ilk 5 ayında satışa başlamak ve uygulamayı yurt dışına açmak istiyor.

Türkiye’de yakalayacakları ivmenin kendilerini için önemli olduğunu belirten ekip, akabinde tohum yatırım turunu açmak ve büyümek istiyor. 2022 yılında insanların hayatına değer katan, fayda üreten bir şirket olarak sayısız kullanıcı deneyimi biriktirmek ve sonrasında evde spor temasını genişleterek fizyoterapi, artırılmış gerçeklik, yapay zekanın dans öğrettiği uygulamalar gibi konseptlerle çağa ayak uyduracak çalışmalar yapmayı hedefliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.