Alan adı ve hosting yenileme için uygun çözümler

Bu yazımızda 3 konuya odaklanıyoruz: Alan adı yenilemek isteyenler için uygun çözümler neler? Yurt dışı ve yereldeki alan adı fiyatlandırmaları, yerel firmalarda alan adı yenileme ücretleri nasıl? Domain yenileme sürecinde tasarruf etmek için ne yapılabilir? 
Alan adı ve hosting yenileme için uygun çözümler

Kur dalgalanması hayatın her alanında fiyatlara yansırken, alan adı ve hosting hizmeti sunan şirketler de yenileme ücretlerini güncelledi. Özellikle yurt dışı merkezli şirketlerden hizmet alanlar, doların neredeyse 20 TL'ye sabitlendiği fiyatlarla karşı karşıya kalabiliyor. Peki alan adı yenilemek isteyen kişiler için uygun çözümler neler? 

Yurt dışı ve yereldeki alan adı fiyatlandırmaları 

Alan adı ve hosting hizmeti sağlayan firmalardan bahsetmeden önce, piyasadaki fiyatlara kısaca göz atalım. Örneğin, yurt dışı merkezli sitelerde .istanbul, .LLC ve .co gibi uzantılar 120 ila 400 TL arasında farklılık gösteriyor. .com ve .cloud uzantıları ise 50 - 60 TL arasında fiyatlar üzerinden alıcılarla buluşuyor. Bu noktada en uygun seçeneklerin yaklaşık 10 TL bandındaki .xyz, .site ve .club uzantıları olduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye pazarında yerelleşme adımı atmamış global hizmet sağlayıcılara baktığımızda .co uzantısının ilk yıl 27 dolardan (bugünkü kur ile yaklaşık 326 TL), .net uzantısının ise 12.99 dolar yani yaklaşık 157 TL'den kullanıcılara sunulduğunu belirtelim. Bu hizmet sağlayıcılar .tech, .com, ve .org uzantılarını 5 ila 10 dolar (yaklaşık 60 - 120 TL) arası fiyatlardan satışa sunuyor. 

Yerel alan adı ve hosting sağlayıcıların sunduğu fiyatlar ise yurt dışı merkezli sağlayıcılara kıyasla daha uygun fiyat seçenekleriyle dikkat çekiyor. Pazar lideri olarak tanımlayabileceğimiz yerel firmalar, kur dalgalanmalarından önce de uygun fiyat politikası ile tercih edilen sağlayacılar arasında yer alıyordu.

Örneğin .com uzantısı 2,99 dolar ila 4.99 dolardan başlayan fiyatlarla kullanıcıların ilgisine sunuyor. Yani şu anki kur üzerinden 36 TL ila 60 TL arası fiyatlardan söz etmek mümkün. Bu noktada yerel sağlayacıların da kendi aralarında fiyat farklılıkları gösterdiğini belirtmekte fayda var.  

Yerel oyuncularda alanadı yenileme ücretleri

Ayrıca .com uzantısı kapsamında yenileme ücretlerine baktığımızda, fiyatların 7.99 dolar ila 9.99 dolar arasında değiştiğini görmekteyiz. Bu da bugünkü kur ile 96 TL ila 120 TL arası fiyatlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu arada söz konusu fiyatların yalnızca .com uzantısı için geçerli olduğunun altını çizelim.

Yurt dışı merkezli şirketlerin 10 TL bandında sunduğu .xyz ve .site uzantıları, yerelde de hemen hemen aynı fiyat politikasına sahip. Yenileme konusunda ise bu uzantılar, 145 ila 363 TL arasında değişen fiyat aralıkları ile dikkat çekiyor.  

Domain yenileme sürecinde tasarruf etmek için ne yapılabilir? 

Tüm bu fiyatlandırmalar, bizlere yurtdışı merkezli firmalar ile yerel firmalar arasında ücret farkı bakımından aradaki farkın zaman zaman kapanabildiğini gösteriyor. Bu noktada her bir alan adı için farklı platformlardan fiyat almanın faydalı olduğunu söyleyebiliriz. 

Bazı yerel platformlar, ilk defa üye olanlara 1 sene boyunca 5 TL ya da 10 TL gibi düşük ücretlere kampanyalar sunabiliyor. Yine .xyz uzantılı alan adlarının kampanyalar kapsamında hediye edildiğini de ekleyelim. Kısacası; fiyat araştırması yapmak, tasarruf etmenin en önemli adımını oluşturuyor. 

Alanadı yenileme öncesinde transfer

Yüksek yenileme ücretleriyle karşılaşan kullanıcılar, alan adı transfer süresi dolmadan 1 ay önce uygun fiyat sunan firmalara transfer edebilir. Firmaların çoğu transfer ile 1 sene boyunca yenileme sunmuş oluyor. Bu sayede .com uzantısına sahip kullanıcılar, yaklaşık 120 TL gibi bir transfer ücretiyle 1 yıllık yenilemeyi de tamamlama fırsatına erişmiş olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.