Hollandalı düzenleyicilere göre Apple, arkadaşlık uygulamaları için alternatif uygulama içi ödeme yöntemlerine izin vermeli

Hollanda Tüketiciler ve Pazarlar Kurumu (ACM) tarafından alınan bir karara göre Apple, arkadaşlık uygulaması geliştiricilerin uygulama içi satın almalar için Apple dışı ödeme sistemleri sunmalarına izin vermek durumunda kalacak.
Hollandalı düzenleyicilere göre Apple, arkadaşlık uygulamaları için alternatif uygulama içi ödeme yöntemlerine izin vermeli

Hollanda Tüketiciler ve Pazarlar Kurumu (ACM) tarafından alınan bir karara göre Apple, arkadaşlık uygulaması geliştiricilerin uygulama içi satın almalar için Apple dışı ödeme sistemleri sunmalarına izin vermek durumunda kalacak. Teknoloji devi bu gerekliliği yerine getirmezse ciddi para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. 

ACM'in aldığı bu karar yeni olsa da aslında düzenleyici uzun bir süredir bu işin peşinde. ACM, 2019'dan beri şirketin App Store uygulamalarını araştırıyor. Ancak düzenleyicinin buna odaklanmaya karar vermesinde, Tinder, Match.com ve OkCupid gibi uygulamaların sahiplerinin aldığı bazı şikayetler etkili oldu. 

Tinder'ın sahibi Match Group'tan gelen, Apple'ın kurallarının müşterileriyle ödemeler hakkında doğrudan iletişim kurmasını engellediğini söyleyen bir şikayet de soruşturmaya dahil edildi. Bu kararın gündeme gelmesinde bu şikayet büyük rol oynadı.

Apple'ın uygulama mağazası ödeme politikaları geliştiricilerden uzun süredir şikayetler alıyor. Özellikle uygulama geliştiricilerin komisyonların yüzde 15 ila yüzde 30 arasında değiştiği ödeme sistemini kullanması şartı buna neden oluyor. Çünkü bu komisyon, geliştiricilerin kazancını olumsuz yönde etkiliyor. Hollandalı düzenleyicilerin önlem almak istemesinin nedeni de bu. Fakat bunu yaparken tüm sektörlere odaklanamıyorlar. Zira Apple'ın piyasadaki hakim konumunun kötüye kullanılıp kullanılmadığına ilişkin Hollanda soruşturması 2019'da başlatılmıştı, ancak daha sonra bu soruşturmanın kapsamı, arkadaşlık uygulamalarına odaklanacak şekilde daraltıldı.

ACM, şu an için Apple'a herhangi bir cezai işlem uygulamadı, ancak uygulama içi ödeme sisteminde değişiklik talep etti. Apple ise konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmadı. İlerleyen dönemde bu konuda neler olacağını hep birlikte bekleyip göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.