Türkiye'de kripto düzenlemesi: DeFi ve potansiyeli

Paribu CEO'su Yasin Oral, Webrazzi Fintech 2021 oturumunda Paribu Blokzincir Projesi'nin Ocak'ta yayına çıkacağını duyurdu.
Türkiye'de kripto düzenlemesi: DeFi ve potansiyeli

 Webrazzi Fintech 2021'de Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal moderatörlüğünde gerçekleşen "Türkiye'de kripto düzenlemesi: DeFi ve potansiyeli" oturumunda Paribu CEO'su Yasin Oral bilgi birikimini ve vizyonunu paylaştı. 

Yain Oral Arda Kutsal'ın "Kripto paran var mı?" sorusunu, net bir şekilde "Yok, Paribu'yu kurmadan önce vardı." cevabını verdi. Oral, şirketin ilerleyen dönemlerinde rahat hesap verilebilir süreçler için kendisine ait kripto para yatırımı bulunmadığını dile getirdi. 

Kutsal'ın "2021 paribu için nasıl geçti?" sorusuna cevap verirken sektörde geçen 1 yılın neredeyse 5 yıla eşit olduğu nüktesi ile salondakileri gülümsetti. Paribu'nun 5. yılına gireceğini hatırlatan Yasin Oral, 15 gün içinde bir kaç tane daha proje duyurmayı istediklerini açıkladı.

2021'i değerlendiriken, "O gün NFT konuşuyorduk, bugün metaverse'den bahsedeceğiz." sözleriyle blok zincir alanındaki teknoloji gelişimine dikkat çekti. 2021'in Paribu için 1 milyar dolar işlem hacimlerini gördüğümüz bir yıl olduğunu da sözlerine ekledi.

En son duyurdukları ürün Paribu Box'ın detaylarını aktaran Oral, metaverse dünyasında  yeni yeni projeler çıktığını ve bunların bir şekilde ekosisteme dahil edilmesi gerektiğini dile getirdi. Kullanıcıların sırf bu projelere yatırım yapmak için  hiç bilmedikleri platforma girip yatırım bırakmasının güvenlik açısında endişe verici olduğunu ifade etti. 

Bu nedele Paribu'daki listeleme kriterlerinin bazılarından Box'ta vazgeçtiklerini ancak aynı zamanda da bu yatırımlar konusunda yatırımcıları uyardıklarını açıkladı. Box'ta yer alan projelerin ana listeye alınabileceği gibi delist de edilebileceğini vurguladı. Box'a kullanıcı tarafında iyi bir talep olduğunu da ekledi. 

Paibu'da yer alan proje tokenlarının pek çok kriterden geçmek durumunda olduğunu hatırlatan Oral, sosyal medyada kullanıcılarının  bazı projeler için birbirlerini teşvik ettiğini ancak her projenin güvenilir olmadığını dile getirdi. Sosyal medyadaki bilgi kirliliğine karşı katılımcıları uyardı. Erişilebilirliğin önemine dikkat çeken Oral, bazı proje ekiplerine ulaşılamadığını vurguladı.

Kripto regülasyonundan beklentiler 

Kripto regülasyonundan beklentinin konuşmanın başında bahsettiği kaygılara çözüm getirilmesi olduğunu ifade etti.  Bununla birlikte; regülasyonların amacının yatırımcıyı korumak olduğunu vergilerin ise regülasyonların son aşaması olduğunu aktardı. 

Ayrıca, "Açık açık yatırım tavsiyesi veremezsin" gibi temel kurallarla sektörün bilgi kirliliğinden arınması ve platformların korunması olduğunu ifade etti. Kamunun haksız rekabetin ötesinde yatırımcıyı tehlikeye atan meseleleri anlamak için kamu bunu çözmek için teknik kısımdaki tüm detayları anlamaya yönelik hareket ettiğini belirtti. Bu konuda Oral, "Kapsayıcı ön adım atılacaktır." dedi. 

DeFi dünyası

Yarının finans dünyasının web3 ve DeFi olduğunu ifade etti. Bildiğimiz geleneksel finansal dünyasının yavaş yavaş DeFi'ye gittiğini belirtti.  Kullanıcıların merkezi dünyadan kopup kredi ve borç verme gibi herhangi bir ihtiyacını DeFi dünyasında karşılayacağını açıkladı."2 yıl sonra hayatımızda çok şey değişmiş olabilir" diyen Oral, Paribu'nun da bu dünyaya dahil olacağını açıkladı.  

Bir süredir gündemde olan Paribu blok zincir projesinin test edildiğini ve çalışmakta olduğunu açıklayan Oral, projenin Ocak'ta yayına çıkacağını duyurdu. Hangi blokzincir projesinde nelerin eksik kaldığını gözlemlediklerini ve  kullanıcıların işlerini kolaylaştıran bir çözüm getirdiklerini belirtti. Bu bağlamda Defi gibi konulara geçiş yapacaklarını, Paribu'nun NFT pazaryerlerine cüzdan ile bağlanma çözümü de sunabileceğini açıkladı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.