Bu haftanın başında İngiltere, 2030’dan itibaren benzinli ve dizel araçların yasaklamayı hedef koyduğunu söylemiştik. Geçen yıl bu kapsamda İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 2040 olarak gösterilen içten yanmalı motorlu araçların satışlarının yasaklanmasını 10 yıl geriye çeken yasayı onayladığını duyurmuştuk.
Özellikle Avrupa ülkeleri, iklim değişikliği ile mücadele konusunda adımlar atmaya başladı. Bu kapsamda yeni bir haber Almanya'dan geldi. Birkaç gün önce Alman Sosyal Demokratlarla Yeşiller ve Liberallerin, ortak bir anlaşma ile 2030 yılına kadar kömür tüketimini sıfırlayacaklarını açıkladı.
Yeni koalisyon hükümetinin programına göre Almanya, bunu 2030 yılında kadar yapmayı hedefliyor. Daha önce bu hedef en geç 2038 olarak belirlenmişti. Ülke bunu sekiz yıl öne çekmiş olacak. Avrupanın en büyük ekonomisine sahip olan ülke, dünyada dördüncü sırada yer alıyor. Almanya’nın ekonomisi temel olarak sanayi ve mühendisliğe dayanıyor. Bu yüzden kömür santralleri diğer ülkelere kıyasla daha fazla karbondioksit üretiyor.
Önümüzdeki 20 yıl içinde hükümet, kömür madenciliği durdurulduğunda etkilenecek Kuzey Ren-Vestfalya, Brandenburg, Saksonya ve Saksonya-Anhalt eyaletlerine 45,6 milyar dolarlık destek sağlayacak ve yeni istihdam alanları yaratılmasına yardım edecek.
Bir taraftan yeni yapılacak binalar için de yeni düzenlemeler getirilmesi planlanıyor. Buna göre gazlı ısıtma sistemlerinin yasaklanması ve mevcut binalarda bulunan sistemlerin değiştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca yine bu stratejinin bir parçası olarak 2030 yılına kadar ülkede 15 milyon elektrikli araç olması planlanıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap