Hazine ve Maliye Bakanlığı, çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesine ilişkin yeni kurallar ve mevcut dijital hizmet vergilerine geçiş süreciyle ilgili bir duyuru paylaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığının internet sitesinde yer alan duyuruya göre ABD ile Türkiye dijital hizmet vergisinden yeni bir küresel anlaşmaya geçiş konusunda anlaştı.
Çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesi konusunda 8 Ekim'de bir uzlaşı gerçekleşmişti. Bu uzlaşı sonrasında ABD Hazine Bakanlığı, 21 Ekim'de yeni vergileme hakkıyla gelecek olan kurumlar vergisi ile mevcut dijital hizmet vergilerinin kaldırılmasına ilişkin geçiş dönemi düzenlemeleri ve bu vergilere ilişkin ABD ticaret soruşturmaları konusunda Avusturya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere ile mutabakata vardığını duyurmuştu. Bu ülkelerin halihazırda bu vergileri uygulayan ülkeler olduğunu da belirtmekte fayda var.
Duyuruya göre Türkiye ve ABD, Türkiye’nin Dijital Hizmet Vergisi ve ABD’nin Dijital Hizmet Vergisine ilişkin ticari tedbirleri bakımından, Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması kapsamında geçerli olan şartların aynısının Türkiye ile ABD arasında da geçerli olacağı konusunda anlaştı. Buna göre, 21 Ekim Ortak Beyanında yer verilen Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması, Türkiye ile ABD arasındaki bu ortak beyana, atıf yoluyla dâhil edildi.
137 ülke tarafından imzalanan anlaşmaya göre en büyük çok uluslu şirketlerin karlarının bir kısmını yeniden tahsis edilecek ve yüzde 15’lik bir global minimum vergi oranı belirlenecek. Anlaşma ayrıca, ülkelerin Google Inc. ve Facebook Inc. gibi teknoloji devlerinin gelirlerini hedefleyen ve ABD ile ticaret gerilimlerinin artmasına yol açan dijital vergi önlemlerine son verilmesi çağrısında bulunuyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap