Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre, 7 milyardan fazla olan dünya nüfusunun 1 milyardan fazlasında çeşitli engellilik durumu bulunuyor. Bu rakam, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ine denk geliyor. Hızla yaşlanma ve kronik hastalıklardaki artış engelli sayısını her geçen gün artırıyor. Bu noktada giyilebilir teknolojiler; görme, işitme ve dokunma duyuları gibi beceriler arasında farklı bilişsel yetenekleri geliştirmeye yardımcı oluyor. Bu teknolojiler, engelli bireylere daha konforlu bir yaşam alanı imkanı veriyor. Bir taraftan giyilebilir teknolojilerin pazar büyüklüğünün 2025’te 78 milyar dolara çıkması bekleniyor.
Geçen hafta, Google'un konuşma engeli olan bireyler için yeni bir uygulama geliştirdiğini ve Project Relate adı verilen uygulama, konuşma engelli kişilerin iletişim kurmasına yardımcı olmayı amaçladığını yazmıştık. Bu alan hem yatırımcıların hem girişimcilerin hem de büyük teknoloji şirketlerinin dikkatini çekiyor.
Bugün edindiğimiz bilgilere göre, giyilebilir teknoloji ürünleri yapan Cognixion, 12 milyon dolar yatırım topladı. Tur, Northwell Health, Amazon Alexa Fund ve Volta Circle'ın katılımıyla Prime Movers Lab tarafından yönetildi. Nöral arayüz girişimi olarak da tanımlanan şirket, bu yatırımı Cognixion One ürünü fiziksel veya nörolojik problemleri olan kişilerin başkalarıyla iletişim kurmasına yardımcı olmak için kullanacak.
Henüz test aşamasında olan ürün, engelliler için dünyanın ilk giyilebilir artırılmış gerçeklik teknolojisine sahip kulaklık olma özelliğini taşıyor. Öncelikli hedef, cihazın tüm cümleleri hızlı bir şekilde bir araya getirmesini sağlamak ve Amazon'un AVS'si akıllı bir ses tanıma ve doğal dil anlama servisi Alex ile entegrasyonunu yapmak. Çünkü ana hedef kitle serebral palsi, beyin sapı felci, ALS hastalıklarına sahip kişiler...
Peki bu cihaz nasıl çalışıyor? Artırılmış gerçeklik başlığından oluşan cihaz; kulaklık, görsel sinyalleri alan ve analiz eden beynin alanı olan görsel korteksi uyarıyor. Kablosuz arayüz ise sinirsel aktiviteyi okuyor, yorumlar ve daha fazla işlem için kulaklığa geri gönderiyor. Cihaz, aslında bir dil sistemi tasarlıyor. Bunun içinde yapay zeka teknolojilerinden yararlanıyor. Wi-Fi aracılığıyla PC, akıllı telefon ve dizüstü bilgisayara bağlanıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap