Dün Ali Servet Eyüboğlu tarafından 2016 yılında kurulan English Ninjas'ın Open English tarafından satın alındığını duyurmuştuk. Bu satın almayla 30'dan fazla ülkede online İngilizce eğitimi konusunda önemli bir marka olan Open English, Türkiye operasyonuna da başlamış olacak. Ekosistemin ünlü ve başarılı ismi 2007'de henüz bir üniversite öğrencisiyken başladığı girişimcilik kariyerine iki exit sığdırdı.
Eyüboğlu, bunun girişimcilik kariyerindeki en zorlu iki şey olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Bir fikri bu aşamadan şirketleştirmek kolay değil." Konuyla ilgili sözlerine şöyle devam ediyor: "Bir fikir çok başarılı ya da karlı bir iş olabilir. Ama uluslararası ölçekte büyük bir kurumun sizin şirketinizi satın alabilmesi için bazı yeterliliklere sahip olmanız gerekiyor. Bu yeterliliklere sağlayamıyorsanız o şirket, sizi satın almayacaktır. Mekanist'i satın alan Zomato, şu an Hindistan'da unicorn seviyesine ulaştı. Open English'te kendi alanında başarılı ve büyük. Yani Türkiye'de kurduğumuz işi kendi alanında faaliyet gösteren uluslararası 'büyük' oyunculara satmak benim için önemli bir başarı oldu."
Bir taraftan hem Mekanist hem de English Ninjas kendi alanlarında sıfırdan başlayan iki marka olma özelliğini taşıyor. Satın almalarının ardından iki şirketin adı piyasadan silinmiş oldu. Girişimci bu durumun duygusal bir tarafı olduğunu söylüyor. Ona göre girişimlerin exit edilmesi yapılan işin taçlandırılması anlamına geliyor. Bunun gurur verici olduğunu belirtiyor.
Ülke müdürü olarak yoluna devam edecek
Şu an şirkette ülke müdürü unvanıyla devam eden Ali Servet Eyüboğlu, girişimin hem Türkiye hem de Orta Doğu operasyonundan sorumlu olacak. Buradaki motivasyonunun bu anlamda çok yüksek olduğunu belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Mevcut yaptığımız işi çok daha geniş bir alana yayarak farklı bir deneyim kazanarak ilerleyeceğiz. Bu da beni heyecanlandırıyor. English Ninjas olarak Suudi Arabistan'da operasyonumuz vardı. Tabii ki Open English bünyesinde bu işi daha güçlü bir şekilde devam ettireceğiz." Eyüboğlu, bundan sonra da güvendiği ekiplere ve işlere yatırım yapmaya ve mentorluk yapmaya devam edeceğini belirtiyor.
Ali Servet Eyüboğlu, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Üniversite yılları oldukça hareketli geçen girişimci, MicrosoftStudent Partners Türkiye Grup Lideri, IEEEMühendislik Kulübü Başkanı ve Türkiye Bilişim Derneği Gençlik Kolları Yöneticisi olarak görev yaptı. Bu dönemde Turkcell, Türk Telekom, Intel, Microsoft ve Google gibi şirketlerle ortak projeler yaptı.
Ortağı Eren Baydemir ile Mekanist'i kurduktan iki yıl sonra Silikon Vadisi kökenli Pond Ventures grubundan aldı. Bu yatırım, Mekanist’in büyümesinde aktif rol oynadı. Eyüboğlu ilk girişimi Mekanist'i Ocak 2015'te sattı. Restoran arama ve keşif platformu Zomato'nun yaptığı bu satın alım, o dönem gündem için önemli exit'i idi. Zomato'nun Türkiye’deki en önemli hamlesi olarak yorumlanmıştı. Çünkü Eyüboğlu ve ortakları, Türkiye’de alanında lider bir şirket haline getirmiş, o dönem Türkiye'de olmayan bir pazarı yaratmış, önemli bir kullanıcı kitlesine ve içeriğe ulaşmıştı. Bu satışın ardından girişimci, bir yıl boyunca Zomato Türkiye Ülke Müdürü olarak görev yaptı. Geçiş sürecinde şirkette yer alan girişimci, bir sene sonra buradan ayrıldı. Amacı, yeni girişimlere yatırım yapmaktı.
Türkiye'de İngilizce bilmenin ve konuşabilmenin eksiklerine görerek 10 farklı fikir arasından English Ninjas'ı hayata geçirmekle başladı. Amaç, kurumlara ve bireylere konuşma pratiği ağırlıklı online İngilizce eğitimi vermekti. Bu fikre ilk can suyu Nisan 2016'da Ömer Erkmen, Tahir Zaimoglu, Selçuk Saraç, Devrim Sönmez, Çağlar Erol, Zeynep Zorlu, Seyhun Özkara, Emre Aydın ve Ersan Öztürk'den gelmişti. İkinci yatırım ise TRPE Venture Partners’ın yönettiği Netaş Wesley Clover Teknoloji Fonu yapmıştı. Mart 2020' de Londra merkezli Founders Factory'den yatırım aldığı açıklanmıştı. Eyüboğlu, yapılan yatırım miktarı ile ilgili net bir şey söylememişti. Ancak girişimci bu parayı 79 ülkede kullanıcısı olan English Ninjas'ın küresel anlamda daha da etkileşmesi için kullanacaklarını belirtmişti.
Bu satın almayla bütün operasyon Open English'in olduğunu belirten Eyüboğlu, "Şu an Türkiye operasyonu devam ediyor. Ancak bunu Open English yönetiyor. Open English gibi online İngilizce eğitimi alanında lider bir kurumun çatısı altında daha güçlü bir şekilde ülkemizin İngilizce seviyesini yükseltmeye devam edecek” diyerek sözlerine son veriyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap