Sürdürülebilir ayakkabı markası Allbirds, karbon ayak izi hesaplayıcısını diğer markalarla paylaşacak

Allbirds, karbon ayak izinin azaltması için bir çağrı niteliği taşıyan hizmetini markalara ücretsiz olarak verecek.
Sürdürülebilir ayakkabı markası Allbirds, karbon ayak izi hesaplayıcısını diğer markalarla paylaşacak

Geçen aylarda günümüzde insan faaliyetleri sonucu doğrudan ve dolaylı olarak ortaya çıkan sera gazı miktarının karbondioksit (CO2) eşdeğeri ile ve ton cinsinden hesaplanması yani karbon ayak izi üzerine ciddi çalışmaların yapıldığını yazmıştık. Kişilerin, kurumların, şehirlerin, ülkelerin izlerinin hesaplandığını anlatmıştık. Yeni dönemde bir kez daha ön plana çıkan bu konunun yatırımcıların ve şirketlerin yeni alanı olduğunu söylemiştik

Bugün edindiğimiz bilgilere göre Silikon Vadisi'nde oldukça popüler sürdürülebilir ayakkabı markası Allbirds, karbon ayak izi hesaplayıcısını diğer markalarla paylaşma kararı aldı. Marka, bunu karbon etiketleyici ve etki izleme çözümü olarak konumlanan FreeTheFootprint üzerinden yapacak. Allbirds, karbon ayak izlerini azaltması için bir çağrı niteliği taşıyan hizmetini markalara ücretsiz olarak verecek. Özellikle Silikon Vadisi'nde oldukça popüler olan marka, SCS Global Services ile ortaklaşa oluşturduğu araç ile hazır giyim endüstrisinde sürdürülebilir bir gelecek yaratmayı hedefliyor. 

Allbirds Tim Brown ve Joey Zwillinger tarafından 2014 yılında kuruldu. Kurucuların amacı logosu dahi olmayan "dünyanın en rahat sürdürülebilir spor ayakkabısı"nı üretmekti. Allbirds Sürdürülebilirlik Başkanı Hana Kajimura, "Ürün kullanımı, kullanım ömrü sonu ve kurumsal emisyonları içeren ayak izimizde gerçekten beşikten mezara yaklaşımını benimsedik" diyerek bunun nedenini anlatıyor. Şirket, ürün başına karbon ayak izini 2025'in sonuna kadar yüzde 50 ve 2030'a kadar yüzde 95 azaltmayı taahhüt ediyor.

Yapılan araştırmalara göre bir spor ayakkabı üretilirken ortalama karbon ayak izinin 12,5 kilo. Ama Allbids ürünleri bu oranı 7,6'a düşürüyor. 2020'nin Mayıs ayında şimdiye kadarki en düşük karbon ayak izine sahip spor ayakkabısını üretmek için küresel spor ayakkabı pazarının en güçlü oyuncularından biri olan Adidas ile ortaklık yaptığını duyurmuştu. Bu ortaklıkta amaç, üretim ve tedarik süreçlerini yeniden tasarlanmasını sağlamak yani sürecin her bir aşamasındaki karbon miktarını en aza indirgemekti. İki marka arasında yapılan bu ortaklık, sürdürülebilir ürün üretebilme ihtimalinin olduğunu gösterdi. 

Neden önemli?

Kaynaklarda karbon ayak izi, Kyoto Protokolü tarafından belirlenmiş üretim, hizmet, işleme gibi faaliyetler sonucu oluşan sera gazlarının etkilerinin karbondioksit (CO2) cinsinden eşdeğerlerinin hesaplanma çalışması olarak tanımlanıyor. Karbon ayak izi azaltma işleminden önce karbon ayak izi hesaplaması yapılması oldukça önem taşıyor. Çünkü karbon ayak izinin nasıl ve ne kadar azaltılacağı tam olarak bilinmiyor. Bu hesaplamayla alternatif çözümler ile karbon ayak izinin azaltılması mümkün oluyor.

Aslında bu, sektörün gündeminde yeni tartışılan bir konu değil. İklim Eylemi için Moda Endüstrisi 2050 Şartı, Aralık 2018 yılında markalar, tedarikçiler ve perakendeciler, moda aktörleri ve sivil toplum kuruluşları da dahil olmak üzere bir dizi ilgili kuruluş tarafından desteklenmeye başlanmıştı. Amaç, BM İklim Değişikliği altında sektörde net-sıfır emisyon ulaşmak idi. Çünkü hazır giyim endüstrisi, çevreyi kirleten ikinci endüstri olarak konumlanıyor. Dolayısıyla markalar, karbon ayak izi ve sürdürülebilirlik konusunda çalışmalarına hız verdi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.