Snap, Apple'ın gizlilik politikası değişikliği yüzünden gelir kaybı yaşadığını açıkladı

İlk baştan beri Apple'ın gizlilik politikası değişikliklerini destekleyen Snap, Apple'ın gizlilik politikaları nedeniyle gelir kaybı yaşadığını dile getirdi. Şirket 2021'in üçüncü çeyreğinde beklentilerinin 3 milyon dolar altında gelir elde etti.
Snap, Apple'ın gizlilik politikası değişikliği yüzünden gelir kaybı yaşadığını açıkladı

Apple, App Store'a eklediği güvenlik ve gizlilik özellikleriyle teknoloji devlerinin oklarını üzerine çekmeye devam ediyor. Hatırlarsanız, App Store'daki yeni gizlilik güncellemeleri Apple ve Facebook tartışmasının fitilini ateşlemişti. Tüm bu süreçte bu değişiklikleri destekleyen Snap, Apple'ın gizlilik politikaları nedeniyle gelir kaybı yaşadığını dile getirdi. 

2021'in 3. çeyrek sonuçlarını açıklayan Snap, 1 milyar dolardan fazla gelir elde ettiğini duyurdu. Gayet olumlu görünen bu tablo, ne yazık ki; şirketin beklentilerinin 3 milyon dolar altında. Snap CEO'su Evan Spiegel, bu gelir kaybının Apple'ın iOS'ta yaptığı değişiklikler olduğunu öne sürdü. Bu noktada Apple'ın yaptığı değişikliklerin mobil reklam pazarını ciddi anlamda etkilediğini belirtmekte fayda var. 

Evan Spiegel analistlerle yaptığı görüşmede; şirketin reklam işlerinin, Apple'ın Haziran ve Temmuz aylarında yayına alınan iOS reklam takip değişiklikleri tarafından yıkıma uğradığını ifade etti. Spiegel, "İşimizde belli bir seviyede yıkıcı bir değişim bekliyorduk ancak Apple tarafından sağlanan yeni ölçümleme çözümleri beklediğimiz gibi ölçeklenmedi. Aksine reklam iş ortaklarının, iOS için düzenlediği reklam kampanyalarını ölçümlemesini ve yönetmesini zorlaştırdı." dedi.  

Yaptığı bu yorumlara rağmen Spiegel, Apple'ın yeni gizlilik ilkelerini eleştirmiyor. Yapılan değişikliklerin uzun vadede ekosistem için sağlıklı olduğunu belirten Snap CEO'su, bu değişiklikleri tamamen desteklediklerini belirtiyor. Hatta temmuz ayından bu yana Spiegel ve Snap pek çok kez Apple'ın iOS 14.5 güncellemesini desteklediği açıklamalar ile gündeme geldi. 

Özellikle ABD'nin Z kuşağı gençlerine hitap eden Snapchat'in, Apple'ı destekleyen açıklamalar yapması şaşırtıcı değil. Uygulamamaların ve siyasilerin yerleşmiş politikalarından sıkılan Z kuşağı, yenilikçi ve özgürlükçü tavrıyla dikkat çekiyor. Dolayısıyla App Store'un gizlilik ilkeleri, Z kuşağının yaklaşımıyla da örtüşüyor. 

ABD'de iOS 14.5 yayına alınmasıyla Uygulama Takibi'nden çıkma seçeneği sunulmaya başlanmıştı. Güncellemenin yayınlanmasından 2 hafta sonra ABD'li kullanıcıların yüzde 4'ü uygulama takibinden çıkarken, dünyada bu seçeneği tercih eden kullanıcı oranı yüzde 12 olarak öne çıkmıştı

Ülkemizde ise kullanıcıların ağırlıklı olarak android cihaz tercih ettiği varsayımı üzerinden, uzun vadede yerel uygulama geliştiricilerinin Apple'ın iOS 14.5 güncellemesinden daha az etkilendiğini düşünebiliriz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.