Teknoloji yatırım dünyası yeniden tanımlanıyor

Re-pie Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Emre Çamlıbel, Turkven Genel Müdürü Seymur Tarı ve CORE Finance yönetici ortağı Yağız Sözmen 2022 yatırım planlarını aktardı.
Teknoloji yatırım dünyası yeniden tanımlanıyor

Dün gerçekleşen Webrazzi Summit etkinliği Webrazzi Kurucu ve CEO'su Arda Kutsal moderatörlüğünde gerçekleşen "Teknoloji yatırım dünyası yeniden tanımlanıyor" başlıklı oturuma ev sahipliği yaptı. Oturumda Re-pie Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Emre Çamlıbel, Turkven Genel Müdürü Seymur Tarı ve CORE Finance yönetici ortağı Yağız Sözmen yer aldı. 

Oturumda VC ve Growth Capital birlikteliklerine değinen Turkven Genel Müdürü Seymur Tarı, 8 şirketten oluşan Global Alliance'tan söz etti. Tarı ayrıca Global Alliance çatısı altında yaklaşık 350 - 400 portföy şirketi bulunduğunu da dile getirdi. Seymur Tarı, açıklamalarında IT as a Service kavramını öne çıkardı. 

Yağız Sözmen ortağıyla birlikte yurt dışındaki yaklaşık 10 yıllık yatırım deneyimlerini Türkiye'de de Core Finance markası altında hayata geçirmek istediklerini aktardı. Bu  4 yıllık yolculuğun ilk 2 senesinin zorlu geçtiğini belirtti. Bu noktada marka bilinirliğinin önemine dikkat çekti. Sözmen, şirketin yatırım bankacılığı alanındaki faaliyetlerini aktarırken "Sizin getirdiğiniz katma değer spiral gibi büyümeye başlıyor." dedi. Danışmanlık verdikleri çoğu şirkete yatırım yapmayı da tercih eden ortaklar,  tüm süreçte şirket kurucularının ve şirketlerin yanında yer alıyor. yurt dışında Firefly ile yeni bir rakama ulaştıklarını dile getiren Sözmen, ABD'de sadece fintech  ve ulaşım (mobility) alanlarına yatırım yaptıklarını açıkladı.

Emre Çamlıbel'in aktardıklarına göre; Re-pie'dan sadece Colendi ile Getir öne çıktı anacka şimdiye kadar 13 şirkete toplam 800 milyon liralık yatırım yapıldı.  Bu yatırımların 35 milyon TL'si startup scaleup seviyesindeki girişimlere yatırıldı. Çamlıbel, halka inebilen ürünlerin yatırım çektiği düşünülse de İlerleyen dönemde sanayiyi destekleyen startuplara ihtiyaç olacak dedi. Re-pie olarak fintech, healthtech ve oyun sektörüne yatırım yapmayı planladıklarını da aktardı. 

Seymur Tarı ise 2022'de özel olarak bakılan alanları aktarırken, "Yurtdışına açılabilecek şirketlere bakıyoruz. Bu, ayrı bir cüret." dedi. Fon olarak küçük kalan işler için Türkven Angels'ı kurduklarını belirten Tarı, şimdiye kadar Getir, Klarna, Vispera, Tazı ve Kunduz gibi pek çok şirkete yatırım yaptıklarını hatırlattı.

Yağız Sözmen, yatırım bankacısı olarak 2022'ye bakışını paylaştı. Kişisel olarak yurt dışındaki girişimlere yaptığı yatırımlardan örnekler verdi. Bu bağlamda ABD'de vergi süreçlerini otomatize ederek avantaj sağlayan Mainstreet girişiminin 1 milyon dolarlık cirosunu 14 milyon dolara çıkardığını paylaştı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.