İsa Turgut İnci, girişimcilerde bulunması gereken özellikleri anlattı

Webrazzi Summit 2021'de YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdür Yardımcısı İsa Turgut İnci de "Girişimcilik ve İnovasyon" sunumuyla Grow sahnesindeydi.
İsa Turgut İnci, girişimcilerde bulunması gereken özellikleri anlattı

Türkiye'nin lider girişimcilik ve teknoloji konferansı Webrazzi Summit 2021, dün 5 farklı salonda hem online hem de offline olarak gerçekleşti. Birbirinden değerli konuşmacıların, sektöre dair merak edilenleri cevaplandırdığı konferansımızda e-ticaretten online marketlere, fintech'lerden NFT'ye, dijital yayıncılıktan ödeme sistemlerine ve yetenek yönetimine birçok konu gündemimizdeydi. 

Webrazzi Summit 2021'de YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdür Yardımcısı İsa Turgut İnci de "Girişimcilik ve İnovasyon" sunumuyla Grow sahnesindeydi. İnovasyon ve girişimciliğin herkesin hayatında önemli bir noktaya tekabül ettiğini söyleyen İnci, herkesin hayatında deneme fırsatı yakaladığı ve birçok hayat hikayesini içinde barından alanların inovasyon ve girişimcilik olduğunu belirtti. 10 yıldır girişimcilik ekosisteminin içerisinde olan İsa Turgut İnci, teknoloji geliştirmek için gidilecek ilk yerin teknoparklar olduğunu; YTÜ Yıldız Teknopark'ın da bunların başında geldiğini söyledi.

Bir girişimcide olması gereken üç özellik

İsa Turgut İnci, bir girişimcide olması gereken üç özellikten bahsetti. Bu özelliklerden ilkinin tutku olduğunun altını çizen İnci, girişimcilerin hayatına dokunan en önemli noktalardan birinin tutku olduğunu; tutkunun aslında herkes için önemli olduğunu ama girişimciler için çok daha önemli olduğunu söyledi. Tutku olmadığı zaman hayata başlamak veya iş fikrini hayata geçirmenin oldukça zor olabileceğine değindi.

İsa Turgut İnci'ye göre bir diğer özellik de ihtiyaç. İhtiyaç aslında problemlerin tanımı ve çözülmesi olarak karşımıza çıkıyor. Klasik ihtiyaçların tanımlanması herkes için farklı, zira ihtiyaç özünde problem çözmek. İhtiyaçlar hayata dokunan basit anları teknolojik evrimlere dönüştürebilmek, yani basit olanı doğru zamanda ve doğru kişilerle bir araya gelerek piyasaya sürebilmek. Ancak İnci, bir girişimcide bulunması gereken en önemli özelliğin vazgeçmek olduğunu belirtti. Zira bütün iş fikirlerinin zamanı geldiğinde doğru anda pivot etmesi ve vazgeçmesi gerekiyor.

Girişimcilerin vazgeçebilmesi neden önemli?

İsa Turgut İnci, bahsettiklerini girişimciler üzerinden örneklendirdi. Bir girişim fikri olan ve bir noktaya kadar gittiği her kapıdan geri çevrilen, hatta sunumu bile dinlemeyen yaşlı bir amca, cam silme aparatı fikriyle YTÜ Yıldız Teknopark'a gidiyor. Bir tutku sonucu ortaya çıkan bu fikir, belirli aşamalardan geçiyor. Ancak yaşlı girişimci doğru zamanda vazgeçmediği için ürünü başarısız oluyor. Daha sonra bu olay, "başarısızlık hikayesi" olarak anlatılmaya başlanıyor. Bir başka girişimci olan Lise 1 öğrencisi Enes de havayla çalışan motor fikri için YTÜ Yıldız Teknopark'a başvuruyor; aynı şekilde bir tutkuyla ortaya çıkan bu fikir istenildiği zamanda, istenen şekilde geliştirilemiyor. Ancak yaşlı girişimcinin başarısızlığından ders alan Enes, fikrinden vazgeçiyor. Enes fikrinden vazgeçtikten sonra kısa bir süre içinde 3d printer'ını hayata geçiriyor ve bu işi ticarileştirerek ürününü satıyor, bundan da para kazanıyor. Bu da bizlere vazgeçmenin önemini anlatıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.