Türkiye'nin önde gelen yatırım şirketleri bir girişime yatırım yaparken ekip, fikir ve iş planına önem veriyor

“Büyümenin formülü = Inovasyon×Yatırım” panelinin konuşmacıları arasında Inventram CEO’su Cem Soysal, Startupfon CEO'su Gülsüm Çıracı ve Boğaziçi Ventures Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Çolpan yer aldı.
Türkiye'nin önde gelen yatırım şirketleri bir girişime yatırım yaparken ekip, fikir ve iş planına önem veriyor

Webrazzi Summit 2021, bu sene de blockchain teknolojilerinden e-ticarete, bankacılıktan inovasyona ve yatırım ekosistemine birçok konuyu Türkiye ve dünyadan alanında uzman konuşmacılarla beraber mercek altına aldı. Webrazzi İçerikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğünü üstlendiği “Büyümenin formülü = Inovasyon×Yatırım” panelinin konuşmacıları arasında Inventram CEO’su Cem Soysal, Startupfon CEO'su Gülsüm Çıracı ve Boğaziçi Ventures Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Çolpan yer aldı.

Ahmet Buğra Ferah, sözlerine Inventram yakın zamanda tamamen yenilendiğini ve kısa zaman da iki önemli yatırımı da paylaştıklarını belirterek başladı. Buna paralel olarak şirket için 2021'in nasıl geçtiğini sorarak oturumu başlattı. Soysal bu soruya şöyle cevap verdi: "2021 bizim için büyüme ve dönüşüm yılı oldu. İş modeliyle Türkiye'nin geleceğinde çok önemli rol oynayan bir yatırım şirketine dönüştük. 30 milyon dolarlık yatırım tamamlandı. 80 milyon dolarlık yatırımın planlamasını yaptık. Yatırım yaptığımız 9 şirketin 5'i ABD'de faaliyet gösteriyor. Altıncı girişimimiz ABD'ye yollamak üzeriyiz. Yedinci girişimimiz ise Almanya'ya gidecek. Koç Holding'in desteğiyle şirketi farklı bir yatırım şirketi modeline geçtik. Şirket artık, yeni nesil yatırım şirketi olarak tanımlanıyor."

2021'in sonuna kadar yatırımlar devam edecek

Ferah, Gülsüm Çıracı'ya Startupfon’un yeni fonunun detaylarını bu yılın başında ClubHouse’ta konuştuklarını hatırlatarak en son yatırım yaptıkları şirketin Colendi olduğunu söyledi. Çıracı'ya bu senenin şirket için nasıl geçtiğini anlatmasını istedi. Çıracı, 2021'in yoğun geçtiğini ve hala bu yoğunluğun devam ettiğini söyleyen Çıracı sözlerine şöyle devam etti: "Fonumuzun ilk kapanışını yaptık. İkinci kapanış ise gelecek hafta olacak. Üç girişime yatırım yaptık. Bir taraftan yatırımlar diğer tarafta ise yeni fon toplama süreci devam ediyor. Şu an 1200 yatırımcımız var. Onlar 55 farklı şehir geleneksel sermayeden geliyorlar. Bu durumu oldukça önemsiyoruz." 

Boğaziçi Ventures için de hareketli bir yıl olduğunu belirten Ahmet Buğra Ferah, bu sene peş peşe yatırım haberleriyle gündeme geldiklerini söyledi. Kenan Çolpan sözlerine şöyle devam etti: "Fon toplama süreci bitti.  Fonun kapanışını yaptık. Bu süreci hızlı ve araştırma yaparak geçirdik. 35 milyon dolarlık yatırım yaptık. Bu senenin ilk 10 ayında 1700 teknoloji girişimiyle mailleşme yaptık. 11 yatırım yaptık. Sene bitmeden üç ya da dört girişime daha yatırım yapmayı planlıyoruz."

Deneyimli üç isim, bir girişimde aradıkları üç özelliği sıraladı. Bu özellikler arasında ekip, iş planı ve iş fikri konusunda ortaklaştılar. Soysal buna paralel olarak 2022'de daha fazla girişimle dirsek teması kurmak istediklerini belirtti. 2022'de daha fazla girişimle dirsek teması kurmak istediklerini söyledi. Özellikle paylaşım ekonomisi, mobilite ve sağlık teknolojileri alanına odaklanan şirketleri yakın markaja aldığını dile getirdi. Çıracı ise bu beklentisini tek cümle ile özetledi: "Yatırım sayısı arttıkça başarılı hikayeleri artacak. Dolayısıyla bizi daha güzel günler bekliyor." Son sözü alan  Çolpan ise ekosistemlerini daha da genişletmeyi hedeflediklerini söylüyor. Bunu da daha fazla girişim ve yatırımcıya ulaşarak başaracaklarını kaydetti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.