Sizlikiş Kurucuları: "Kadınlar girişimcilik dünyasında daha fazla söz sahibi olmalı"

Begüm Karslıoğlu ve Güneş Günay, girişimcilik dünyasında kadınların daha fazla yer alması gerektiği görüşünde.
Sizlikiş Kurucuları:

Sizlikiş'in kurucuları Güneş Günay ve Begüm Karslıoğlu kariyeri Covid-19 pandemisiyle değişenlerden... 20'li yaşlarının ortasında olan iki genç girişimcinin yolları üniversite için gittikleri ve pandeminin etkilerinin en yoğun yaşandığı İtalya'da kesişiyor. Günay, Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra lisans eğitimi için İtalya'daki Università Bocconi'ye gidiyor. Kültür Sanat Ekonomisi ve İşletmesi bölümünden mezun oluyor. Ortağı Karslıoğlu ise Eyüboğlu Koleji'nden mezun olduktan sonra Ekonomi ve İşletme alanında lisans diplomasını alıyor. Mezuniyet sonrası ikisinin de planları pandemi engeline takılıyor.

Begüm Karslıoğlu bir araya gelme hikayelerini şöyle anlatıyor: "Güneş ile üniversitede okurken tanıştık. Girişimcilik hikayemiz kendimize fırsat yaratmakla başladı. Pandeminin ilk başladığı aylarda ben İtalya’daydım. Güneş de bir etkinlik için Türkiye’ye dönmüştü. Aynı zamanda kendisi İtalya'da iş arama sürecindeydi. O dönem ben de bir otelde çalışıyordum.  Daha sonra pandemi ile beraber Türkiye'ye döndüm."

Güneş Günay ise iş fikrinin filizlerinin Begüm'ün karantina süresince kaldığı bir KYK yurdunda atıldığını söylüyor ve şöyle devam ediyor: " Türkiye’ye dönerken bizim gibi gençlere bir fırsat yaratabileceğimizi düşündük ve hızla aksiyona geçtik."

İki girişimcinin de henüz üniversitedeyken aklının bir köşesinde kendi işini yapmak varmış. Begüm Karslıoğlu, "Okuldayken her zaman aklımın bir köşesinde bir iş yapmak vardı. Bunu hep düşünüyordum. Ama hep lafta kaldı. Sonrasında işi bir sorunu çözmeye değil de bir fırsat yaratma üzerine kurmaya başlayınca işin rengi değişti. Aksiyon, fırsatı yakaladığım zaman geldi" diyerek nasıl girişimci olmaya karar verdiğini anlatıyor

İkisi de İtalya'da okumanın deneyim açısından bir avantaj olduğunu düşünüyor. Girişimciler, orada okurken ne etnik kökenlerinden ne de cinsiyetinden ötürü hiçbir şekilde ayrımcı davranışa maruz kalmadıklarının altını çiziyor. Karslıoğlu, "İtalyancayı da öğrenince oranın kültürüne olan yatkınlığımız arttı" diye konuşuyor. Günay ise orada edindikleri dört yıllık deneyimin kendilerini girişimcilik konusunda cesaretlendirdiğini belirtiyor.

Sizlikiş, Mart 2020'de bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlıyor. Amaçları insanların daha iyi hayatlara sahip olmaları için ekonomik fırsatlar yaratan, şirketlerin ve freelancerların potansiyellerini ortaya çıkararak yeni yöntemlerle çalışmalarını sağlamak. Bunu da kaliteli iş gücüne erişim, performans yönetimi ve süreç kontrolünü kapsayan yeni nesil dinamik çalışma tarzıyla yapmayı hedefliyorlar. Birkaç ay içinde çapı genişleyen iş, Mayıs 2021'de şirketleşiyor. Platform dijital, kreatif, araştırma, analiz, yazılım, mühendislik ve back ofis gibi yaklaşık 40 alanda hizmet veren dinamik freelancer ekiplerini KOBİ'lerle bir araya getirmeye başlıyor. Şirketin portföyünde 800 freelancer bulunuyor. 2022'de yurt dışına açılmayı hedefleyen şirketin ilk durağı İtalya olacak. 

Ekosistemin iki önemli kolu: Yatırım ve yatırımcı profili

Yatırım arama sunumlarında kadın popülasyonunun az olmasına şaşırdıklarını söylüyorlar. Ama bu durumun onları asla olumsuz etkilemediği görüşünde birleşiyorlar. Aksine iş yapma konusunda hırslandıklarını sözlerine ekliyorlar. Yaş bariyeri konusunda ise yaşadıklarını Begüm Karslıoğlu şöyle anlatıyor: "Telefonda ya da yazışmalarda genç olduğumuz belli olmuyor. Ama ilk kez onlarla karşı karşıya geldiğimizde 'Aaaaa! Ne kadar gençmişsiniz!' diyen çok oldu."

Güneş Günay ise konuyla ilgili düşüncelerini şöyle dile getiriyor: "Daha az iş deneyimimiz olması ve yaşımız sebebiyle önyargıyla bize yaklaşıldığını hissettiğimiz zamanlar oldu. Bunun yanında çalışma düzeninde yapmayı hedeflediğimiz değişikliği fazla ve imkansız bulanlar da oldu. Ama karşımızdaki kişi önyargısız olarak bizi dinlediğinde ne yapmaya çalıştığımızı anlıyor. Tam tersi gençliğimizi, heyecanımızı bizimle paylaşıp fikri destekleyenler daha fazlaydı. Biz de fark ettik ki doğru şeyleri doğru zamanda doğru şekilde aktarmayı başarabilmişiz."

İkisi de girişimcilik dünyasında onlar gibi kadınların daha fazla olması gerektiği görüşünde. Yatırımcılık tarafının da bu noktada gelişmesinin önemli olduğuna inanıyorlar. Şimdiye kadar işini çok iyi yapan ve iş fikirlerine destek olan kadınlarla birlikte olduklarını belirten girişimciler, ekosistem içinde en önemli iki kolun yatırım ve yatırımcı profili olduğunu söylüyor. Bu profillerdeki güçlü kadınların artması ve erkeklerle eşit sayıya gelmesi çok kritik. Karar alıcı mekanizmalarda daha çok kadın görmeye başladıkça kadın girişimcilerin daha da rahatlayacağı konusunda birleşiyorlar. Güneş Günay, "Çünkü bu mekanizmaları bir kadın yönetiyorsa işler çok daha hızlı çözülüyor. Orada yaşanan dayanışma bir motor görevini görüyor" diyerek konuyla ilgili görüşünü dile getiriyor.

Sizlikiş'in Arya Retreat 2021'da sunum yapan 5 girişim arasında yer aldığını hatırlatalım.

Kadınlar Anlatıyor serisinin diğer röportajlarını şuradan okuyabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.