Jack Dorsey'nin Bitcoin madenciliği açıklaması ne anlama geliyor?

Square, silikondan güç alan açık kaynaklı bir Bitcoin madencilik sistemi kurmayı planladığını açıkladı. Şirket, yeni nesil madecilik cihazları üreterek Çinli Bitmain'e meydan okuyacak. Uzun vadede ABD'li şirketler, Bitcoin ağındaki gücünü artıracak.
Jack Dorsey'nin Bitcoin madenciliği açıklaması ne anlama geliyor?

Jack Dorsey'nin kurucusu olduğu mobil ödeme şirketi Square, bitcoin madenciliğini daha çevreci ve erişilebilir hale getirmeye hazırlanıyor. Bu hafta bir tweet seli paylaşan Dorsey, Square'in özel silikondan güç alan açık kaynaklı bir Bitcoin madencilik sistemi kurmayı planladığını açıkladı. 

Açıklamada yer alan bilgilere göre açık kaynaklı Bitcoin madenciliği sistemini, Square'in donanım lideri Jesse Dorogusker hayata geçirecek. Bu noktada Square'in Jay-Z'nin online müzik platformu Tidal'ın çoğunluk hissesini Mart ayında aldığını hatırlatalım. Bu satın alma ile Dorogusker, Tidal'ın donanım tarafını da yönetmeye başlamıştı. 

Jack Dorsey'nin tweetlerinden anlaşılan o ki; Square yakında bitcoin madenciliğinde kullanılmak üzere silikon çipler üretmeye başlayacak. Bitcoin madenciliği, şu anda Asic (Application-specific integrated circuit) çipler üzerinden ilerlemekte. Madencilik yapmak isteyen kurum ve kişiler ise bu çipleri, ağırlıklı olarak Çin'den ithal etmekte. 

Jack Dorsey'nin anlatımına göre, silikon çip kullanmak hem çevreci hem de merkeziyetsiz bir yapı kurgulamak için ideal. Ancak Silikon çip üretmek maliyetli ve bu üretimi sadece az sayıda şirket yapıyor. Görünen o ki; Square de bu şirketler arasında yerini almaya hazırlanıyor. Jack Dorsey'nin tüm tweet akışı şöyle: 

Square, dünyanın dört bir yanındaki bireyler ve işletmeler için özel silikon ve açık kaynağa dayalı bir Bitcoin madencilik sistemi kurmayı düşünüyor. Eğer bunu yaparsak, donanım cüzdan modelimizi izleyeceğiz: kamuya açık bir şekilde toplulukla işbirliği içinde oluşturacağız. İlk olarak bazı düşünceler ve soruları paylaşalım

1/Madencilik daha fazla dağıtılmalıdır. Bir madencinin temel işi, güvenilir 3. taraflara ihtiyaç duymadan işlemleri güvenli bir şekilde tamamlamaktır. Bu, son bitcoin çıkarılana dek çok önemlidir. Bu ne kadar merkeziyetsiz olursa, Bitcoin ağı o kadar esnek hale gelir. Doğru mu?

2/Madencilik daha verimli olmalı. Temiz ve verimli enerji kullanımına yönelmek, Bitcoin'in ekonomisi, etkisi ve ölçeklenebilirliği için mükemmel olur. Enerji; silikon, yazılım ve entegrasyonda yenilik gerektiren sistem düzeyinde bir problemdir. Peki, buradaki en büyük fırsatlar nelerdir?

3/Silikon tasarımı az sayıda şirketin yoğunlaştığı bir alan. Bu, muhtemelen arzın aşırı kısıtlı olduğu anlamına geliyor. Silikon geliştirme çok pahalı, uzun vadeli yatırım gerektiriyor ve yazılım ve sistem tasarımı ile eşleştirildiğinde en iyi sonucu veriyor. Neden daha fazla şirket bu işi yapmıyor?

4/Çünkü dikey entegrasyona yeterince odaklanılmamış. Donanım, yazılım, ürünleştirme ve dağıtımı göz önünde bulundurmak, zincirdeki tek bir teknolojiyi geliştirme ile kıyaslandığında; işi son kullanıcıya teslim etmenin sorumluluğunu gerektirir. Bunu tek bir sistem olarak görmek erişilebilirliği artırır mı?

5/Madencilik herkes için erişilebilir değildir. Bitcoin madenciliği, bir teçhizatı bir güç kaynağına takmak kadar kolay olmalıdır. Günümüzde bireylerin kendileri için bir madenci (Dorsey cihazı kastediyor) çalıştırmanın karmaşıklığının üstesinden gelmeleri için yeterli teşvik yok. Madencileri çalıştıran insanların önündeki en büyük engeller nelerdir? 

Jesse Dorogusker liderliğindeki ekibimiz bu projeyi üstlenmek için gereken derin teknik incelemeyi başlatacak. Düşüncelerinizi, fikirlerinizi, endişelerinizi duymayı ve iş birliği yapmayı çok isteriz. Bunu yapmalı mıyız? Neden yapılmalı veya neden yapılmamalı? Kararlarımızı verirken bu threadi güncellemeye devam edeceğiz. Ve artık konu Jesse'de.

Jack Dorsey ve Square bu adımı neden attı? 

Asic çipler ve madencilik araçlarıyla Çin'in Bitcoin madenciliğinde pazarı domine ettiğini belirtelim. Zorluk derecesi çok yükseldiği için artık eskisi gibi küçük USB çipler ile madencilik yapılamıyor. Şu anda Bitcoin ağının toplam hesaplama gücü 131 M. T/h. Bir kurum ya da ülke ne kadar çok madenciye sahipse, Bitcoin ağındaki gücü de o kadar artıyor diyebiliriz.

Bitcoin ağı, her ne kadar merkeziyetsiz bir yapı üzerine inşa edilmiş olsa da, toplam ağın hesaplama gücünün yüzde 51'ini elde eden kurum ya da ülkeler, Bitcoin piyasasında daha fazla kontrol sahibi olabiliyor. Örneğin Çin'in hesaplama gücü 2019'da yüzde 75 seviyesindeydi. Bu oran Mayıs ayında yüzde 44 seviyesinde seyrederken, yasakların ardından Temmuz ayında yüzde 0'a düştü. 

Bitcoin madenciliğinde Çin'deki yasakların etkisi

Yukarıda bahsettiğimiz Çin'deki değişimden, pek çok madencinin yararlandığını söyleyebiliriz. Madencilik teçhizatı üreticileri, lojistik zorluklara rağmen dikkatlerini Kuzey Amerika ve Orta Asya'ya kaydırdı. Daha büyük Çinli madencilerin de Rusya, Kazakistan ve ABD gibi başka ülkelere taşınmasıyla, başka ülkelerdeki madenciler boşluğu doldurmuş oldu. 

Çin'in yasaklarının ardından ABD'nin Bitcoin ağındaki madenci oranı yüzde 35.4'e yükseldi. Kazakistan ve Rusya ise yüksek hesaplama gücü ile ABD'nin ardından ikinci sıraya yerleşiyor

Bu arada madencilik yapabilmek için güçlü araçlara sahip olmanız gerekiyor. Örneğin günde yaklaşık 40 dolar kar edebilmek için neredeyse 10 bin dolarlık yatırım yapmanız gerekebilir. Bu noktada Çinli Bitmain şirketinin ürettiği AntMiner cihazları devreye giriyor.

Square'in yeni nesil madecilik cihazları üreterek Çinli şirkete meydan okuyacağını söyleyebiliriz. Bu cihazlardan yararlanarak piyasaya giriş yapan daha fazla ABD'li madenci ise ABD'li şirketlerinin Bitcoin ağındaki gücünü artırmaya başlayacak.  

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.