WhatsApp sohbet geçmişinizi uçtan uca şifrelemenizi sağlıyor

Kullanıcılar, bundan böyle iCloud veya Google Drive'daki sohbet yedeklerini uçtan uca şifreleyebilecek. 
WhatsApp sohbet geçmişinizi uçtan uca şifrelemenizi sağlıyor

Şimdiye kadar sohbetleri uçtan uca şifreleyen WhatsApp artık sohbet geçmişi yedeklerine de uçtan uca şifreleme özelliği getiriyor. Kullanıcılar, bundan böyle iCloud veya Google Drive'daki sohbet yedeklerini uçtan uca şifreleyebilecek. 

WhatsApp bu özelliği neden geliştirdi? 

WhatsApp gelişitrdiği bu özellikle birlikte, hükümetlerin bireyler arasındaki özel iletişimi incelemek için yararlandığı büyük bir açığı kapatıyor. Şimdiye kadar dijital gizlilik odağında kurulan sivil toplum örgütü Electronic Frontier Foundation tarafından yazılan makaleler, bu konuyu gündeme taşımıştı. 

Dünyanın dört bir yanındaki kolluk kuvvetleri, bu açıktan yararlanarak WhatsApp'ta şüpheli kişiler arasındaki özel iletişime erişebiliyordu. Bu noktada doğal olarak kimin şüpheli olarak görüldüğü konusu, ifade özgürlüğü ve gizlilik problemlerini de beraberinde getiriyordu. 

Günde 100 milyardan fazla mesaja ev sahipliği yapan WhatsApp, bu açığı kapatarak şifreleme özelliğini 2 milyar kullanıcısının ilgisine sunuyor. Bu noktada yeni özelliğin, uygulamanın çalışır durumda olduğu her pazarda aktif bir şekilde çalışacağını söyleyelim. Ayrıca şirket, yedekleri uçtan uca şifrelemenin isteğe bağlı olduğunu belirtiyor. 

Yedekleri şifreleme özelliği nasıl çalışıyor? 

WhatsApp, Android ve iOS'ta WhatsApp kullanıcılarının sohbet yedeklerini şifreleme anahtarlarıyla kilitlemelerini sağlamak için bir sistem geliştirdi.

Kullanıcılar, sohbet yedeklemelerini bulutta korumak için 64 basamaklı bir şifreleme anahtarı oluşturma seçeneği ile karşılaşıyor. Bu noktada şirket, kullanıcılara bulut yedeklerini şifrelemek için iki yol sunuyor. 

Kullanıcılar, şifreleme anahtarını çevrimdışı olarak veya kendi seçtikleri bir parola yöneticisinde saklayabiliyor. Bir diğer seçenek ise WhatsApp'ın geliştirdiği bulut tabanlı bir "yedek anahtar kasasında" şifreleme anahtarlarını yedekleyen bir parola oluşturmak . 

Bu arada bulutta depolanan şifreleme anahtarının, kullanıcının şifresi olmadan kullanılamayacağını belirtelim. Dolayısıyla WhatsApp'ın herhangi bir şifreleme anahtarına erişimi olmadığını söyleyebiliriz. Geçen aydan bu yana özelliği test eden WhatsApp, kullanıcıların gizlilik ihtiyaçlarını önceliklendirmiş oldu. Hatta Electronic Frontier Foundation'dan övgü aldı

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.