Akbank'ın katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz Experience Talks serisi ile birlikte pandemi ile birlikte kökünden değişen iş dünyasındaki deneyimlere ve bu deneyimlerin kısa süre içindeki değişimlerine yakından bakmaya devam ediyoruz. Experience Talks canlı yayın serimizin ilk üç bölümünü daha önce sizlere aktarmıştık.
Konuşmacıları arasında Akbank yatırımcı ilişkileri ve sürdürülebilirlik bölüm başkanı Ebru Güvenir ve UNDP Türkiye özel sektör program yöneticisi Hansın Doğan'ın yer aldığı dördüncü canlı yayınımız Webrazzi'nin içerikten sorumlu genel müdür yardımcısı Ahmet Buğra Ferah moderatörlüğünde bugün gerçekleşti.
Experience Talks'un dördüncü bölümünde ise günümüzün en önemli konuları arasında yer alan sürdürülebilirlik konuşuldu. Akbank'ın ilk günden beri tüm paydaşlarına değer yaratmak için çalıştığını dile getiren Akbank yatırımcı ilişkileri ve sürdürülebilirlik bölüm başkanı Ebru Güvenir, Türkiye'nin ekonomisinin geliştikçe ihtiyaçların da geliştiğini aktardı.
Türkiye'nin Paris anlaşmasının imzacısı olması ile ilgili haberlerin de ülkemizde bu konu ile ilgili köklü bir dönüşüm olacağının göstergesi olduğunu belirten Güvenir, önümüzdeki dönemde ESG faaliyetlerini önceliklendirecekleri 4 değer alanı belirlediklerini de paylaştı.
Akbank tarafından önceliklendirilen 4 değer alanı ise sürdürülebilir finansman, insan ve toplum, ekosistem yönetimi ve iklim değişikliği. Akbank, bu alanlardaki etkin odaklı çalışmaları ile gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için kendisine de ölçülebilir uzun vadeli hedefler koydu.
Sürdürülebilirliğin uzun vadeli bir yolculuk olduğunu dile getiren Güvenir, tüm şirketlerin ve ekonominin ciddi bir dönüşümden geçmesi gerektiğini de paylaştı. Güvenir tarafından aktarılan bilgilere göre Akbank, 2030 yılına kadar bu konu için 200 milyar TL finansman sağlamayı da hedefliyor.
Paris anlaşmasının geleceğimiz için çok önemli bir anlaşma olduğunun altını çizen UNDP Türkiye özel sektör program yöneticisi Hansın Doğan, iklim krizinin ortak eylemlerle çözülebilecek bir mesele olduğunu da paylaştı. Türkiye'nin aldığı önlemlerin sürdürülebilirlik konusunda daha iyisini yapma yolunda olduğunu gösterdiğini de sözlerine ekleyen Doğan, gelecek dönemde Türkiye'nin hedeflerini güncelleyebileceğini de belirtti.
Artık dönüşüm için vakit kalmadığının bilincinde olduğumuzu paylaşan Doğan, çok hızlı bir şekilde cevap vermemiz gereken bir dönemde olduğumuzu paylaştı. Doğan tarafından yapılan açıklamalara göre sürdürülebilirlik için yeni bir ekonomik sisteme geçiş için kollara sıvamak zorundayız.
Sürdürülebilirliğin tüm bankanın uzun dönemli olarak sahiplendiği bir strateji olduğunu paylaşan Güvenir, bu alanda kendilerine koydukları hedeflere ulaşmak çok ciddi ekip çalışması gerektiğini de paylaştı. 100'ün üzerinde aksiyon belirlendiğini de aktaran Güvenir, neredeyse tüm ekiplerin birlikte çalıştığını da sözlerine ekledi.
Sürdürülebilirlik birimi olarak bankanın genelindeki çalışmaları bütünsel ve sistematik bir yaklaşımla koordine ettiklerini de aktaran Güvenir, sürdürülebilirlik komitesi kurduklarını da paylaştı. Yılda en az 2 kere bir araya gelen komite, bu alandaki gelişmeleri izliyor.
Günümüzde artık küresel rekabet oyununun kuralları çok değiştiğini ve küresel rekabetçi olmak için iyi politikalar geliştirmek gerektiğini belirten Doğan, Türkiye'nin aktif bir iklim politikası yürütmesi halinde milli gelirinin yüzde 7 oranında artacağını tahmin ettiklerini de paylaştı.
Enerjide dışa bağımlı olmamızın temel nedeninin petrol, doğalgaz ve kömür olduğunu hatırlatan Doğan, ülkemizin güneş ve rüzgar gibi kaynaklar açısından zengin olduğunu da belirtti. Teşvik ve desteklerle temiz enerji yatırımları ve dönüşüm hamlelerinin doğrudan büyümeyi destekleyeceğini de paylaşan Doğan, yeni düzene adapte olmanın bazı fırsatları da beraberinde getireceğini ve Paris anlaşmasının bu sürece ivme kazandıracağını düşündüklerini de sözlerine ekledi.
Karbon ayak izi azaltmanın Akbank'ın gündemindeki ana maddelerden bir tanesi olduğunu belirten Güvenir, azaltım için çeşitli çalışmalar yaptıklarını da paylaştı. Güvenir tarafından aktarılan bilgilere göre Akbank, 2025 yılına kadar karbon nötr banka olmayı hedefliyor.
Bankanın elektriğinin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasının çok önemli olduğunu belirten Güvenir, Haziran itibarıyla kullandıkları elektriğin yüzde 60'ını rüzgardan sağladıklarını da sözlerine ekledi. Çok büyük bir dönüşümün bizi beklediğini de paylaşan Güvenir, kredi portföylerinin iklim değişikliğine olan etkisini 2030 yılına kadar azaltmayı hedeflediklerini de paylaştı.
2021 yılının ilk yarısında toplam 17 milyar TL sürdürülebilir finansman sağladıklarını da aktaran Güvenir, jeotermal, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji alanında çalışmalar yapan projeleri desteklediklerini de belirtti.
Hedefler İçin İş Dünyası platformunu 2019 yılında 3 ortak olarak başlattıklarını paylaşan Doğan, bu platformun amacının kurumsal sosyal sorumluluk kavramını bir adım öteye taşımak olduğunu da aktardı. Geçtiğimiz 2 yıl içinde umduklarından daha fazla yol kat ettiklerini de dile getiren Doğan, sürdürülebilirlik gündemi için iş birlikleri gerektiğini ve kapılarının herkese açık olduğunu da dile getirdi.
İklim değişikliği ve çevre kirliliği konusundaki farkındalığın giderek arttığını gördüklerini belirten Güvenir, genç yatırımcıların sürdürülebilirlik temalı ürünlere daha da fazla ilgi duyduklarını paylaştı. Sürdürülebilir yatırım kategorisine giren yatırım fonlarının bakiyesini 2030 yılına kadar 15 milyar TL'ye çıkarmayı hedeflediklerini de aktaran Güvenir, AK Portföy'ün sürdürülebilirlik temalı fon büyüklüğü Haziran itibarıyla 700 milyon TL'ye ulaştığını da aktardı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap