Tıp alanında kullanılacak drone ağı Abu Dabi'de test edilmeye başlandı

Drone'ların tıbbi malzemeleri transfer ve teslim etmek için kurulacak ağ, 40 drone istasyonundan oluşacak.
Tıp alanında kullanılacak drone ağı Abu Dabi'de test edilmeye başlandı

1980'li yıllarda Japonya'da ticari amaçlı kullanılmaya başlanılan drone teknolojisi, bugün iş yapış şekillerini yeniden şekillendirdi. Buna paralel olarak Abu Dabi Sağlık Bakanlığı; dünyada ilk kez tıp alanında kullanılacak drone ağını kurmak için BAE Sivil Havacılık Otoritesi, Abu Dabi merkezli SkyGo ve Kaliforniya merkezli Matternet ile birlikte çalışmaya başladı. Projenin test edilme sürecinde olduğu biliniyor. 

Drone'ların tıbbi malzemeleri transfer ve teslim etmek için kurulacak ağ, 40 drone istasyonundan oluşacak. Bunun Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesindeki ilk örnek olduğu söyleniyor. Ağın 2022 yılında oluşturulması bekleniyor. Drone ağının acil müdahale kapsamında 24 saat çalışması hedefleniyor.

Projenin amacı, drone'ların şehirdeki laboratuvarlar, eczaneler, kan bankaları ve sağlık tesisleri arasında tıbbi malzeme, ilaç, kan üniteleri, aşı ve numuneleri güvenli bir şekilde transfer etmesini sağlamak. Bu, tıbbi tesislerdeki doluluk oranlarını düşürmenin yanı sıra test sonuçlarının kalitesini artırmaya da katkıda bulunacak. Ayrıca drone ağının karbondioksit emisyonlarını ve trafik sıkışıklığını azaltması da bekleniyor. 

Matternet CEO'su Andreas Raptopoulos konuyla ilgili şöyle konuşuyor: "Bu, dünyanın geri kalanı için, genel olarak sağlık ve toplum yararına drone teslimatının nasıl başarılı bir şekilde ölçeklendirileceği konusunda bir model olacak.” Abu Dabi Sağlık Bakanlığı Başkanı Şeyh Abdullah bin Muhammed Al Hamed ise Abu Dabi'yi MENA bölgesinde bu teknolojiyi benimseyen ve kullanan ilk şehir yapmak için çalıştıklarını belirtti. Bu şehirde yaşayan insanların yararına sağlık sektörünü iyileştirecek ileri teknolojileri uygulamaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.