Yapılan araştırmalara göre Sanayi Devrimi sonrasında artmaya başlayan sera gazı oranı yüzde 40’lık bir artış göstererek 280 ppm’den 394 ppm’e ulaştı. Şirketler, STK'lar ve hükümetler, içten yanmalı motorlu araçların satışını yasaklamaktan, doğrudan hava yakalama tesisleri kurmaya kadar hem kısa hem de uzun vadeli çözümler üretmek için çabalıyor. Özellikle son dönemde iklim değişikliğine yönelik teknoloji odaklı girişimler ortaya çıktı.
Bu doğrultuda dünyanın ilk, doğrudan ve bağımsız gözleme dayalı, kapsamlı sera gazı salımları envanteri olarak tanımlanan Climate Trace girişimi kuruldu. Girişim; uydu görüntüleri, uzaktan algılama, yapay zeka ve kolektif veri bilimi yardımıyla insan kaynaklı sera gazı salımlarını gerçekleştiği anda takip ediyor.
Climate Trace, Google tarafından destekleniyor. Hatta Google'dan bir ekip, enerji santrallerini izlemek için algoritmaların oluşturulmasına yardımcı oldu. Bir taraftan CarbonPlan, Earthrise Alliance, Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı, eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore işbirliği yapıyor. Şimdiye kadar 300'den fazla uydudan, 11 bin 100'den fazla sensörden ve diğer emisyon bilgisi kaynaklarından 59 trilyon bayt veri kullandı.
Şirketi destekleyen şirketlerin yöneticilerinden biri olan Gavin McCormick, “İnsanlığın sera gazı emisyonlarının tüm biçimlerini tespit edebilen ortak, açık bir izleme sistemi kurduk" diyerek şirketin kuruluş amacının ne olduğunu özetliyor. Geçen hafta girişim ilk araştırma raporunu yayınladı. 2015-2020 yılları arasında 10 sektör ve bunların 38 alt sektörünün sera gazı salımlarını kapsayan araştırmaya göre Türkiye 3.17 milyar ton sera gazı salımı ile dünyanın en fazla salım yapılan 15’inci ülkesi oldu.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap