Murat Pak'ın yeni eseri Sotheby's tarafından duyuruldu

Her biri 0.32 ETH olan 65536 "Sayfa" satışının 48 saat sürmesi planlanırken, satış 1 saat içerisinde tamamlandı. Bu da yaklaşık 20 bin ETH ediyor.
Murat Pak'ın yeni eseri Sotheby's tarafından duyuruldu

Hatırlarsanız, geçtiğimiz Nisan ayında Murat Pak ismini, bir pikselin görüntüsünün yer aldığı NFT sanat eserinin yapılan açık artırmada 1,36 milyon dolara satılmasıyla birlikte yaygın bir şekilde duymuştuk. Söz konusu açık artırma Britanya'daki tanınmış müzayede evi Sotheby's ve dijital sanat pazar yeri Nifty Gateway'in katkılarıyla sanal ortamda düzenlenmişti.

Sotheby's bugün Murat Pak ismiyle de tanınan Pak'ın yeni eserinin yakında görücüye çıkacağını duyurdu. Bu arada pek çok kişi sanatçıyı Murat Pak olarak tanısa da; kendisi Pak ile Murat Pak'ı iki ayrı kurum olarak nitelendiriyor ve bu işin Pak'a ait olduğunu belirtiyor.

Murat Pak ismini kulanmamız üzerine bizimle iletişime geçen sanatçı Twitter hesabını kastederek şunları belirtti;

Hemen hemen 10 yıldır bu isim ve bu hesap arasında bir bağ yok - "Murat Pak" olarak yazmış olduğunuz haber bu sebeple şu anda bir başkasını temsil ediyor.

Gelelim eserin detaylarına; Lost Poets isimli eser aynı zamanda bir strateji oyunu olarak öne çıkıyor. Eserin çoktan satıldığını ve sanatçının NFT satış sürecine oyunlaştırma eklediğini söyleyebiliriz.

Bu noktada Pak'ın durağan bir eser sunmaktan çok, keşif ve sahiplenme sürecini de bir medium olarak kullandığını düşünmek mümkün. Projenin sitesinde bu süreç şu ifadelerle açıklanmış: 

 Lost Poets bir NFT koleksiyonu ve bir strateji oyunudur. NFT koleksiyonu 65536 elde edilebilir NFT ve 1024 Origin NFT içerir. Projenin serbest bırakılması birkaç aşamaya ayrılmıştır. Daha fazla bilgi için gizli yol haritasına bakın.

Bu arada oyuna ait yol haritası da süreç boyunca projenin web sitesinden ilgililere sunuldu.  

Satış süreci nasıl işledi? 

NFT satış sürecinin nasıl işlediği ise şöyle aktarılıyor: 

Satış aşaması 48 saattir. Edindiğiniz her sayfa size bir Poet NFT talep etme fırsatı verir. Bir bakıma her sayfa bir Poet için biletinizdir.

Ayrıca, satış sona erdiğinde, kalan tüm Sayfalar, Sayfa sahiplerine orantılı olarak dağıtılacaktır. Bir bakıma, her sayfa kalan jeton havuzunun sizin bölümünü temsil eder.

İndirim süresi boyunca, her biri 0,32 $ETH değerindeki sayfaları toplayabileceksiniz. Aynı anda birden fazla sayfa aldığınızda, fazladan sayfa yüzdesi de alırsınız. Ne kadar erken toplarsanız, o kadar fazla ekstra sayfa alırsınız.

Aldığınız sayfalar, 48 saatlik satış penceresi kapanana kadar cüzdanınıza kilitlenecektir.

$ASH sahipleri satışa bir saat erken erişime sahip olacak. Daha fazlası için ekosisteme bakın.

Satış süreci kısmına anlatılan ekosistem, ayrı bir başlıkta detaylandırılıyor: 

Lost Poets koleksiyonu Burn/$ASH ekosistemiyle bağlantılıdır. Bu web sitesinin yayınlanmasından hemen önce alınan bir anlık görüntüye dayanarak, 65536 sayfadan 7586'sı mevcut $ASH sahiplerine bakiyeleri dikkate alınarak dağıtılır. Proje yol haritası sonuca ulaştığında, tüm Poet NFT'ler Burn.art high tier listesine eklenecek ve yakıldığında $ASH verecektir.

Şimdiye kadar pek çok sanatçının vurguladığı NFT'yi medium olarak kullanma konusu, Pak'ın yeni eserinde vücut bulmuş oluyor. Sahiplenme süreçlerinde tamamen topluluk bazlı bir pazarlama stratejisi izleyen Pak, 31 Ağustos'tan bu yana eserinin iletişimini sürdürüyor. Eylül ayından itibaren eserin sahiplenme sürecini başlatan sanatçı, tek bir eseri binlerce kişinin sahiplenebileceği bir yapı kurguladı. 

Henüz görsel olarak izleyicilere ne sunduğu bilinmeyen eserin, Opensea'ye baktığımızda şu anda 8.4 bin sahibi bulunuyor. Her biri 0.32 ETH olan 65536 "Sayfa" satışının 48 saat sürmesi planlanırken, satış 1 saat içerisinde tamamlandı. Gerçekleşen satış yaklaşık 20 bin ETH ediyor.

Burada eserin görsel olarak sunduğu değerin ötesinde topluluk bazlı sahiplenme ve oyunlaştırma ile yeni bir tür anlatım ve üretim benimseniyor diyebiliriz. Ama bunun ötesinde bir yorumun sanatçılar ve sanat eleştirmenleri tarafından yapılması daha doğru olacaktır. 

Bu arada Pak'ın daha önce bir Discord topluluğunda eserin nasıl görünebileceğine dair küçük bir ipucu bıraktığını ekleyelim. 

Lost Poets hesabı ise satın alımlar gerçekleştikçe, izleyicilere fikir verebilecek paylaşımlar yaptı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.