Artırılmış gerçeklik ile tarihi lokasyonları bulunduğunuz yerde gezmenize yardımcı olan platform: GoArt

GoArt, bilim kurgu filmlerinin vazgeçilmez objesi olan boyut kapılarını AR teknolojisini kullanarak gerçek kılıyor ve kullanıcıların mobil cihazı ile boyut kapılarından geçmesini sağlayarak zamanda yolculuğu mümkün hale getiriyor. 
Artırılmış gerçeklik ile tarihi lokasyonları bulunduğunuz yerde gezmenize yardımcı olan platform: GoArt

GoArt, geçmişi ve içinde bulunduğumuz anı eş zamanlı deneyimleyebilmemize imkan veren artırılmış gerçeklik tabanlı bir metaverse platformu. 2015 yılında Burak Soylu tarafından kurulan RoofStacks bünyesinde hayata geçirilen GoArt, bilim kurgu filmlerinin vazgeçilmez objesi olan boyut kapılarını AR teknolojisini kullanarak gerçek kılıyor ve kullanıcıların mobil cihazı ile boyut kapılarından geçmesini sağlayarak zamanda yolculuğu mümkün hale getiriyor. 

Nesnelerin, insanların, şehirlerin geçmiş zamandaki dijital ikizleri ile zamanda yolculuk

Son 6 ayda Facebook, Niantic, Fortnite, Epic Games gibi şirketlerin henüz yatırım yapmaya başlayacağını duyurduğu Metaverse çalışmalarında RoofStacks’in geliştiricisi olduğu GoArt, temmuz ayı itibarıyla uygulama marketlerinde son kullanıcıya sunuldu. GoArt ile kullanıcı mobil cihazından başka hiçbir ekstra donanıma ihtiyaç duymaksızın fiziksel evren ile Metaverse arasında boyut değiştirerek içinde bulunduğu lokasyondaki nesnelerin, insanların, şehirlerin geçmiş zamandaki dijital ikizleri ile zamanda yolculuk yapabiliyor.

Burak Soylu, GoArt'ı şu sözlerle tanımlıyor: "GoArt benim 9-10 yaşlarında iken kurduğum çocukluk hayalim. Gittiğim yerlerde geçmişte nasıl bir hayatın olduğunu düşünür, hayal eder, o dönemin içerisinde o anları deneyimlemek mümkün olabilir mi diye hep düşünür ve araştırırdım. Bu açıdan GoArt, istikrarlı hayalin hakikat olduğunu göstermek açısından da önemli bir başarı benim için." 

İlk zaman kapısı: Elazığ/Harput

AR tabanlı, lokasyon bazlı çalışan, içerisinde kullanıcıya eşlik eden bir sanal rehberin olduğu, gidilen zamandaki insanların bulunduğu bir evren inşa etmeye çalıştıklarını ve ilk zaman kapısını Elazığ/Harput’ta açmayı başardıklarını söyleyen Soylu, uygulamanın geliştirilmesinde AR destekli Unity Oyun Motoru kullanılırken, sanal gerçeklik karakterlerinin Motion Capture teknolojisi ile canlandırıldığını dile getiriyor.

Sırada 19. yüzyıl Taksim'i var

GoArt'ta şu anda Harput/Elazığ lokasyonunda bulunan 31 zaman kapısını kullanarak Urartu, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine zamanda yolculuk yapmak mümkün. O bölgelerin geçmişteki hallerini, yaşayan insanları, nesneleri sanal rehberin toplam 65 anlatım noktasında gerçekleştirdiği sesli anlatım ile deneyimleyebiliyorsunuz. 29 Ekim 2021 tarihinde Taksim/İstanbul lokasyonunda yeni zaman kapılarının açılışı gerçekleştirilecek. Taksim Meydanı çevresinde 19. yüzyılda o bölgede yaşayan insanları, atlı tramvayları, o dönemin mimarisini 36 anlatım noktasında sanal rehber eşliğinde birebir görme ve deneyimleme imkanı sunulacak.

Geliştirmeler, Türkiye ve ABD'deki ofislerde devam ediyor

RoofStacks'in, bugün Bilişim Vadisi başta olmak üzere Türkiye’de 3 farklı teknoparkta ve ABD’nin yeni teknoloji kümelenmesinin olduğu Austin/Teksas’ta ofisleri bulunuyor. Şirketin RoofGames, RoofXR, RoofTicket ve RoofMoney olarak 4 ayrı birim ile turizm teknolojileri, finansal teknolojiler, ödeme sistemleri, oyun geliştirme, AR/VR, Metaverse gibi farklı alanlarda teknoloji ve ürün geliştirmeleri devam ediyor. 

RoofStacks'te RoofGames, RoofXR , RoofTicket ve RoofMoney olarak 4 ayrı birimde 100’ü aşkın yazılım, sanat ve ürün geliştiricisi bulunuyor. GoArt uygulamasının geliştirilmesinden sorumlu RoofXR takımı ise 45 kişiden oluşuyor. RoofStacks’te ürün geliştirme süreci; ürün analizi, teknik analiz, geliştirme, ürün testi, kullanıcı deneyimi testi ve marketing olarak gerçekleşiyor.

Burak Soylu, dört yıl önce geliştirme çalışmalarına başladıkları GoArt'ın AR-GE sürecindeyken dahi ulusal ve uluslararası ön yatırımcıların yoğun ilgisini gördüğünü söylüyor. Soylu, şirket politikası olarak bu yatırımı öz kaynakları ile yapıp ürün son kullanıcıya çıktıktan sonra yatırımcıya açacağımızı bildirdiklerinin altını çiziyor. GoArt’ın pre-launch sürecinin kendilerine daha hızlı büyümek için yeterli altyapı ve ürüne sahip olduğunu gösterdiğini söyleyen Soylu, aynı zamanda sektörün büyüme hızının da büyük oyuncuların dahil olmasıyla ciddi şekilde arttığını; bu sebeple, GoArt için yurt içi ve yurt dışında yatırımcılarla daha yakın bir diyalog içerisinde olduklarını belirtti.

GoArt'ın gelir modelleri

Burak Soylu, fiziksel evrende yapılan her faaliyet ve gelir modelinin GoArt içerisinde olabileceğini. GoArt’ın halihazırda geliştirilen bölümünün yanında gerçek dünyada kitlelerin takip ettiği sosyalleşme uygulamalarının, oyun platformlarının, online pazar yerlerinin GoArt içerisinde GoSocial, GoGames, GoShopping şeklinde dahil olarak metaverse içerisindeki ekonomiyi oluşturacağını söylemek mümkün. Bunların dışında platformun ana gelir modeli ise uygulama içi satın alma, uygulama içi reklam ve ürün yerleştirme.

Şirket, GoArt V8 ile insanların fiziksel dünyada yapabildikleri her şeyi geçmiş dijital ikizleri ile Metaverse içerisinde yapmasını, insanların fiziksel olarak kendisine çok uzak olan mekan ve insanlarla etkileşim kurabilmesini, haritalar ile senkronize çalışan ve kullanıcıları dışarı çıkarmak ve harekete geçmeye teşvik etmek ve en önemlisi kullanıcının bulunduğu bölgenin geçmişini deneyimleyerek gerçek dünyadaki tecrübelerini geçmiş hayattaki dijital ikizi ile tamamlayabilmesini sağlamayı planlıyor.

5 yıl içerisinde, Türkiye’de 15 yeni lokasyonda, yurt dışında ise toplamda 50 lokasyonda zaman kapıları açılacak

GoArt, önümüzdeki 5 yıl içerisinde Türkiye’de 15 yeni lokasyonda, yurt dışında ise dünyanın en çok turist alan 7 farklı ülkesinde toplamda 50 lokasyonda zaman kapıları açıp 500 milyonu aşkın insanın temas ettiği bu alanlarda GoArt bağlantı noktası kurmayı hedefliyor. Bunun yanında GoArt’ın içerisinde GoSocial, GoGames, GoShopping ile kullanıcıların bir uygulama kullanıcısından öte “vatandaş” olabileceği, bir başka ifade ile çeşitli varlık ve hak sahipliklerinin olabileceği bir altyapı, sosyalleşme platformları, oyun platformları, online pazar yerleri eklentileri tasarlanmış durumda. Şirket, her versiyonda yeni özellikler ve platformları ekleyerek kullanıcılarına sunduğu hizmetleri çeşitlendirmeyi planlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.