Mevcut düzende, lojistik firmaları geleneksel ve konvansiyonel sistemlerle yürütülüyor. Bu noktada özellikle yoğun mail ve telefon trafiği ile yürütülen süreçler, operasyon ve dokümantasyon yönetiminde zorluklara sebep olmakla birlikte zaman maliyet kayıplarına yol açarak yüksek navlun fiyatlarına sebep oluyor.
Lojistik ve dış ticaret firmalarını bir araya getiriyor
Freightest, lojistik firmaları ve dış ticaret firmalarını bir araya getirdiği bir platform ile firmaların navlun teklifine ulaşma sürelerini günlerden saniyelere düşürürken onlara tek tık ile teklif verebilme, tüm tekliflere anında erişim sağlarken kendilerine en uygun teklifi seçebilme imkanı sunuyor. Freightest, lojistik ve dış ticaret firmalarının gönderileri gerçek zamanlı olarak takip edebilmesine, operasyon ve dokümantasyon süreçlerini yönetmesine olanak sağlıyor.
2020 yılında Tübitak BİGG desteği ile hayata geçen Freightest'in kurucusu ise Ufuk Dündar. Platform fikrinin Ufuk Dündar’ın hem kurumsal hayat deneyimleri hem de lojistik sektöründeki deneyimlerinden yola çıkarak yaşanan sorunları gözlemlemesi ve çözüm üretmek için harekete geçmesiyle ortaya çıktığını da belirtelim. Freightest'in ekibi şu anda 5 kişiden oluşuyor. Mevcut ekibi büyütmeye yönelik görüşmeler ise devam ediyor.
Operasyon ve dokümantasyon süreçlerinin yönetimi de sağlanıyor
Freightest'in pazar yeri ürünü ile platformu kullanan işletmeler ve lojistik firmaları, hava, kara ve deniz alternatiflerinde anında navlun teklifine ulaşırken, fiyat karşılaştırılması ve yük takibini sağlayabilmelerinin yanı sıra geliştirilen otomasyon algoritması ile birlikte sisteme gömülü tablolar sayesinde otomatik teklifler oluşturabilecekleri bir hizmet alıyor. Tüm yüklemelerini tek bir platformdan yönetebilmelerinin yan sıra operasyon ve dokümantasyon süreçlerinin yönetimi konusunda da kolaylık sağlanıyor.
Şirketin TÜBİTAK desteği ile yürüttüğü projesinin dışında KOSGEB Ar-Ge İnovasyon Destek Programı ile yürütmekte olduğu Freightest Bireysel Yük Taşıyıcı Mobil App projesi de şu an geliştirilme aşamasında. Platform, işletmelerin tüm lojistik faaliyetlerinin kendileri tarafından gerçekleşmesine imkan sağlayan geliştirmeler ve entegrasyonlar sayesinde müşteri ihtiyacına göre çözümler sağlamayı amaçlıyor.
Yurt içinde Navlungo, ETa, Yolda gibi rakipleri bulunan Freigtest'in yurt dışındaki rakipleri ise Frachtbox, Freightos, Flexport ve iContainers gibi şirketler. Şirket, firmalara kalkış noktasından varış noktasına kadar gönderileri ile ilgili akışların verimli planlanmasına ortak olan esnek tedarik zinciri çözümüyle rakiplerden ayrıldığını belirtiyor.
Freightest'in gelir modelleri
Kısa süre önce Avrupa’da yer alan Antler Erken Aşama Yatırım Programı'ndan kabul alan şirket, şu anda oryantasyon ve tanışma faaliyetlerinde yer alıyoruz, onun dışında henüz bir yatırım görüşmesi gerçekleştirmediğini belirtliyor. Freightest Antler Programı'yla birlikte bu süreçleri yönetmek istediklerinin altını çiziyor. Şirket, gelir modeli olarak dış ticaret firmaları için platform kullanım bedeli üzerinden aylık bazda yıllık fiyatlandırma yöntemini kullanıyor. Lojistik firmaları içinse baremli komisyon yapısı üzerinden fiyatlandırma yapıyor.
Freightest, geliştirdiği Tedarik Zinciri Yönetim Platformu ile Lojistik ve Dış Ticaret Firmaları için sektöre dair birçok aktörün sisteme dahil olduğu bir ekosistem oluşturmak istiyor. Yenilikçi teknolojiler, ürünler ve tasarımlar ile lojistik süreçlerinin dijital dönüşümünü sağlamak ve bunu yaparken kullanıcılarına şeffaf bir platform sunarak müşteri memnuniyetini geliştirmek istiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap