Tüketiciler, şirketlerin kullandığı kişisel verilerinden para kazanmaya başlayacak: Invisibly

Square'in kurucu ortaklarından milyarder iş insanı Jim McKelvey'in yeni girişimi Invisibly, farklı bir boyut kazandırıyor.
Tüketiciler, şirketlerin kullandığı kişisel verilerinden para kazanmaya başlayacak: Invisibly

Sosyal, ekonomik ve teknolojik boyutlarıyla 21'inci yüzyıla damgasını vuran internet; yaşam tarzlarını, iş yapma biçimlerini, pazarlama ve iletişim yöntemlerini radikal bir biçimde değiştirdi. Bugün dünya nüfusunun yüzde 63’ü yani 4,9 milyar insan internete bağlı. Bu kişilerin ham gerçek enformasyon olarak tanımlanan veri yani datası, pazarlama ve reklam alanlarında çok önemli bir yere sahip. Çünkü dünyada giderek artan internet kullanımı, birçok kolaylığı beraberinde getirirken kişisel verilerin koruma konusu daha önemli hale geldi. 

Bu noktada Square'in kurucu ortaklarından milyarder iş insanı Jim McKelvey'in yeni girişim Invisibly, farklı bir boyut kazandırıyor. Bu bilgileri ücretsiz olarak kullanan büyük teknoloji ve reklam endüstrisine karşı kişisel verilerinin kontrolünü yeniden ele almasını sağlıyor.. Aynı zamanda kullanıcıların bundan kâr elde etmeleri için yeni bir yol sunuyor. Şirketin ürünü, lisansladığı her kullanıcı verisi için şirketlerden ödeme alıyor. Yani kullanıcılara pasif gelir akışı sağlıyor. 

Nasıl çalışıyor?

Invisibly'ın modeli, kullanıcıların lisanslanan bilgi türlerini kontrol etmesine olanak tanıyor. Şirketi herkesin bu hakka sahip olması gerektiği konusunda hem fikir. Bir taraftan verilerin kontrolünün insanların elinde olması gerektiğine inanan Invisibly, önümüzdeki iki yıl içinde tüketicilerin kullanılan verileri için yılda yaklaşık bin dolar kazanmasını sağlamayı hedefliyor.

Kullanıcılar, "veri kasalarını" görüntüleyerek kendileri hakkında hangi verilerin topladığını kolayca görebiliyor. Kasa içinde, kullanıcılar verilerini silme veya düzeltme olanağına sahip oluyor. Veriden para kazanmak için yapılması gereken öncelikli şey bir profil oluşturarak kişisel verileri sisteme yüklemek. Bu işlem ücretsiz olarak gerçekleşiyor. Şirket, lisanslanan verileri şirketlere sunuyor. Böylelikle kullanıcıların profillerine göre reklam gösteriliyor. Kullanıcıya gösterilen her reklam için kullanılan kişisel veriye şirketler para ödemeye başlıyor. 100 Invisibly puanı 1 dolara eşit... 

Invisibly'ın veri haklarının ve erişiminin yeniden düzenlenmesinin arkasındaki temel yaklaşımı, kullanıcıların kişisel verilerini kontrol ederek bundan finansal kaynak yaratmasına olanak tanıyan yeni bir merkezi altyapının yaratılmasına ilham veriyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.