Nutzentech Kurucu Ortağı Ayben Özkan sektörün en genç girişimcilerinden biri. Marmara Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği’nde şu anda son sınıf öğrencisi olan Özkan, bu alanı neden seçtiğini tek bir cümle ile açıklıyor: "Araştırmalarımdan sonra isteyerek yerleştiğimin bölümün, disiplinler arası bir alan olması tercihim için önemliydi."
Girişimci, sektör bazlı anomali tespitleri gerçekleştiren ve rapor olarak sunma becerilerine sahip çevreci insansız hava aracı üreten bir green-tech girişimi kurdu. Şirket, mobil olarak hava kirletici parametreleri anlık ölçme, rapor oluşturma, analiz verilerini sunma, saha görüntülerini işleyerek 2-3 boyutlu modelleme yapıyor. Nutzen Tech'te çalışırken bu bölümün yetkinliklerine olan katkısını hissettiğini söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:
Bölümde kadın yoğunluğu az olmasına rağmen ayrımcılığın aksine öğretim görevlileri gerek derslerde gerek dersler dışında mentor olarak oldukça destekleyicilerdi. Okul döneminde özellikle bizleri destekleyen akademisyenlerimiz sayesinde çeşitli endüstri alanlarında düzenlediğim öğrenci etkinlikleriyle de sektörden ileride iş yapma fırsatını yakaladığım insanlarla tanışma fırsatım oldu.
Kurumsal hayat geçmişim, okul döneminde neredeyse her fırsatta çalışmamı kapsıyor. O sebeple kurumsal hayatta geçirdiğim vakitlerde sistematikliği ve iş disiplinini benimsediğimi söyleyebilirim. Şu an girişimimizde kullandığımız gerek donanım gerek yazılım sistemlerinin benzer örneklerini deneyimleme fırsatımın olduğu kurumsal tecrübelerimde başlarda hissettiğim ayrımcılığın süreç içinde kaybolduğunu gördüm. Geçirdiğim kısa süre boyunca kurumsal hayatta, kurumsal ve bireysel olarak gelişime katkıda bulunacak fikirlere zaman bulunmadığını ya da çok fazla ön planda tutulmadığını gözlemleme fırsatım oldu.
Mühendis bir kadın olarak, çalışmaya başladığı ilk dönemlerde zaman zaman bu ayrımcılık hissine kapıldığını hissettiğini söyleyen girişimci, "Zaman ilerledikçe, görevler tamamlandıkça ve yapılan işler daha çok ortaya çıkmaya başladığında önyargılar ortadan kalktı. Doğal bir şekilde çalışma süreci devam etti. Süreç içinde işlerin tamamlanması ile işleri üretenin cinsiyeti yerine yapılan işin değerine odaklanıldığını ve ayrımcılık durumunun ortadan kalktığını deneyimledim. 2018 yılında Mirkan Emir Sancak ve Cihangün Ayyıldız ile başlayan girişimcilik yolculuğumuzda; kurucular arasındaki tek kadın olarak önyargıları yıktığıma inanıyorum ve ekip arkadaşlarımın çalışmalarıma olan inancını her zaman hissediyorum" diye konuşuyor.
Arya Yatırıma Hazırlık Hızlandırma Programı’ndan mezun oldu
Ayben Özkan, 2019 Arya Yatırıma Hazırlık Hızlandırma Programı’ndan mezun oldu. Arya Kadın Yatırım Platformu’nda yarı finalde birinci ve finalde üçüncü oldu. Arya’daki demo day sürecinin ardından yatırımcı görüşmelerinin ardından melek yatırımcı Emin Ataç liderliğinde altı melek yatırımcı beş milyon lira üzerinden ilk yatırımını aldı.
Yatırımcıların kadın girişimcilere karşı oldukça pozitif bir yaklaşıma sahip olduklarını düşünüyor. Hem yatırımcılarda hem de girişimcileri yatırımcılarla bağlayan programlarda, girişimcilik ekosisteminde kadınların daha fazla yer edinmesini istediklerini ve bunun için adımlar attığını gözlemlediğini anlatıyor. Bu süreçte Arya Kadın Yatırım Platformu gibi kadın girişimcileri yatırımcılarla buluşturmayı hedefleyen yatırım ağlarının da çok faydalı olduğunu düşünüyor ve konuyla ilgili düşüncelerini şöyle sıralıyor: "Nutzentech olarak ilk yatırım sürecimizi Arya Kadın Yatırım Platformu ile gerçekleştirdiğimiz için de bahsettiğim pozitif yaklaşımı birebir gözlemlemiş oldum. Teknik kadın girişimciler olarak sayımızın az olmasından ötürü yetkinlik anlamında ilk aşamada insanlarda soru işaretleri olabiliyor. Fakat bu durumun da süreçler ilerledikçe ve ortaya nitelikli işler çıktıkça ortadan kaybolduğunu deneyimledim. Girişimciliğe başladığım ilk yıllara oranla daha fazla kadın girişimci görüyorum. Özellikle teknik konularda çalışan kadın girişimciler görmek beni daha da motive ediyor. Aynı şekilde kadınları ve kadın girişimcileri destekleyen yatırımcıların, Arya gibi platformların ve girişimcilik programlarının sayılarının arttığını görmek beni heyecanlandırıyor."
Girişimci, kadınların iş dünyasında son zamanlarda güçlü bir figür haline geldiklerine inanıyor. Kadınların hem iş disiplinini hem de iş dünyasında ciddiyeti temsil ettiğini söylüyor. Bu nedenlerle kadın yoğun ekiplerle fikir yürütmekten, kadınlarla projeler gerçekleştirmekten keyif aldığını söylüyor.
Özkan sözlerine şöyle son veriyor: "Hem girişimimiz NutzenTech ile ekip olarak, hem de hepimiz bireysel olarak teknolojinin içindeyiz. Kendi içimizde farklı teknolojileri barındırarak bunların birbirine entegresini ve birlikte çalışmasını sağlıyoruz. NutzenTech olarak dron, sensör ve IoT sistemleri, görüntü işleme, makine öğrenmesi gibi farklı teknoloji alanlarında çalışıyoruz. Donanım ve yazılım sistemleri ile bütünsel çalışmamız, iki ana kolda eş zamanlı teknolojiyi kullanmamız ve geliştirmemiz anlamına geliyor. Bizim gibi birkaç teknolojiyi bir arada kullanan girişimler var ve zamanla da sayıları artıyor. Bizler kullanılan teknolojilerin yayılmasına ve geliştirilmesine katkı sağlıyoruz. Teknoloji sektörü içinde olmanın ve bu bilinç ile projeler gerçekleştirmenin, teknolojiyi hep güncel tutmanın bir farkındalık olduğunu ve teknoloji girişimlerinin de bu farkındalığa sahip olduğunu düşünüyorum. Teknoloji sektörü farklı dallarda hızlı bir şekilde ilerliyor, biz girişimciler de ona aynı hızla yetişmeye çalışıyoruz."
Kadınlar Anlatıyor'un diğer röportajlarına buradan ulaşabilirsiniz!
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap