Telekom operatörlerinin canını sıkacak kripto destekli kablosuz internet ağı Helium'a 111 milyon dolar yatırım geldi!

Geleneksel telekom altyapısından daha hızlı ve daha verimli bir şekilde dünya çapında kapsamlı 5G bağlantısı sağlama potansiyeli olan Helium için bu sadece başlangıç mı?
Telekom operatörlerinin canını sıkacak kripto destekli kablosuz internet ağı Helium'a 111 milyon dolar yatırım geldi!

Andreessen Horowitz (a16z), kripto destekli kablosuz internet ağı Helium'a 111 milyon dolar yatırım yaptı. Tura Alameda Research, Ribbit Capital, 10T Holdings ve Multicoin Capital da katıldı. 

Kablosuz ağlar vasıtasıyla tam bağlantılı bir dünya yaratmak amacıyla 2013 yılında, Amir Haleem tarafından kurulan Helium, 2018'de ise topluluğa ait IoT cihazlar tarafından işletilen bir bilgisayar ağı olan Decentralized Machine Network'ü kullanıma sundu. Şirket, 2019'da ise herkesin ağa katkıda bulunabileceği bir modeli katkıda bulunmasına izin vererek etkin bağlantı noktalarını artırmaya başladı.

Şu anda dünya çapında 11 binden fazla şehirde aktif olan Helium ağında, canlı olarak 119 bin kullanıcı tarafından desteklenen bağlantı noktası bulunuyor. Kullanıcıların bir Helium modemini satın alıp kendi kullandıkları internetlerine bağlayarak etkinleştirdikleri Helium ağ noktaları, gelecekte tüm kullanıcıların bağlanabildiği bir internet erişim noktası olarak çalışacak. 

Bir etkin ağ noktası çalıştırıldıktan sonra kullanıcılar, Helium ağına sunduğu destek için sistem tarafından HNT token'ı ile ödüllendiriliyorlar. Helium tokenı önemli global borsaların neredeyse tümünde alım satımı yapılabiliyor ve şu andaki fiyatı 18 dolar civarında.

Şu anda Türkiye'de büyük şehirler başta olmak üzere yaklaşık 30 tane Helium noktası bulunuyor. Bu noktaları işleten kullanıcıların kazançları değişmekle birlikte bazı kullanıcıların ayda 50-100 arası HNT Token elde ettiğini görebiliyor. Bu da ilk yatırım bedelinin 3 katından fazla ediyor. Ne yazık ki modemlerin temini konusunda büyük bir problem var ve yüz binlerce yeni sipariş ancak aylar sonra teslim edilebilecek. Modemlerin ücretleri 400-600 dolar arasında değişiyor. 

Helium'un LongFi ağı akıllı telefonlarla çalışmıyor. Ancak şirket geçtiğimiz nisan ayında yaptığı açıklamada ayrı bir ağ başlatarak akıllı telefonlar için 5G bağlantısını destekleyeceğini duyurmuştu. Helium'un 5G ağı da başkalarına 5G bağlantısı sağlayan kullanıcılara kripto ödülleri sunarak benzer bir yaklaşımı benimseyecek. Alınan bu yatırımın da Helium'un 5G dağıtımını hızlandıracağı söyleniyor.

Andreessen Horowitz ekibi, kaleme alınan blog yazısında Helium'un, geleneksel telekom altyapısından daha hızlı ve sermaye açısından daha verimli bir şekilde dünya çapında kapsamlı 5G bağlantısı sağlama potansiyeli konusunda heyecanlı olduklarını söylüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.