SpaceX, uydu veri sağlayıcısı Swarm Technologies'i satın aldı

SpaceX, uydu veri sağlayıcısı Swarm Technologies'i satın alıyor. Bu satın alma ile birlikte Swarm Technologies'in 30 çalışanı ve 120 küçük uydu ağı SpaceX'e geçmiş olacak.
SpaceX, uydu veri sağlayıcısı Swarm Technologies'i satın aldı

SpaceX, uydu veri sağlayıcısı Swarm Technologies'i satın alıyor. Bu satın alma ile birlikte Swarm Technologies'in 30 çalışanı ve 120 küçük uydu ağı SpaceX'e geçmiş olacak. Anlaşmanın geçtiğimiz ay yapıldığı bilgisi ortaya çıktı ve bu anlaşma, pek satın alma yapmayı tercih etmeyen SpaceX için önem taşıyor. Geçtiğimiz ay gerçekleşen bir anlaşmayı yeni öğreniyor olmamızın nedeni ise Swarm'un 6 Ağustos'ta Federal İletişim Komisyonu'na (Federal Communications Commission) yaptığı bir başvuruda satın alma planlarını açıklamış olması. 

Yörüngede 120 minik SpaceBEE uydusuna sahip olan Swarm, Ağustos 2018'de 25 milyon dolar yatırım almıştı. Ancak şirket, bu yılın başlarında ana ürünü ile ticari olarak faaliyet göstermeye başladı. Adı Tile olan 119 dolarlık bu ürün, çeşitli bağlantı cihazlarına yerleştirilebilen ve IoT cihazlarına düşük maliyetli bir güç sağlamak için uydu ağına bağlanabilen küçük bir modem olarak hizmet veriyor.

Evaluation Kit

Swarm ayrıca geçen ay ikinci ürünü olan Evaluation Kit'i de piyasaya sürmüştü. Güneş paneli ve birkaç başka bileşen kullanarak bir IoT cihazı oluşturulmasını sağlayan bu ürün de 499 dolara satılıyor. Şirket, tarım, denizcilik, enerji, çevre ve ulaşım sektörleri dahil olmak üzere çok çeşitli IoT kullanımları için hizmetler sunuyor.

SpaceX ve Swarm arasındaki anlaşmayla ilgili şartlar ve finansal detaylar açıklanmadı. Ancak anlaşma için sistemleri şirket içinde tasarlama ve inşa etme eğiliminde olan SpaceX için alışılmadık bir satın alma diyebiliriz. Fakat bu noktada bazı engellerin olduğunu belirtmekte de fayda var. Zira FCC lisanslarının onaylanması zor ve zaman alıcı olabiliyor. Dosyaya göre Swarm'un uydu ve yer istasyonu lisanslarının kontrolünü anlaşmanın bir parçası olarak SpaceX’e devredecek ve bu da ayrı bir sürecin oluşmasına neden olacak.

Aslında SpaceX'i ve bizi ilgilendiren projesi Starlink'i çoğumuz detaylı bir şekilde biliyoruz, fakat bilmeyenler için kısaca bir özetleyelim. Starlink, SpaceX’in gezegenin herhangi bir yerindeki tüketicilere yüksek hızlı internet sağlamak için tasarlanmış binlerce uydu ile birbirine bağlı bir internet ağı kurmaya yönelik projesi. Ayrıca Starlink uyduları, SpaceBEE’lere kıyasla farklı bir şekilde çalıştığından SpaceX’in Swarm teknolojisini nasıl kullanacağı da şu an için belirsiz. Bu sorunun cevabını öğrenmek için bir süre daha bekleyeceğiz gibi duruyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.