Toplu taşımada elektrikli araçlar için ABD'den 5 milyar dolarlık bütçe

ABD Senatosu 1 trilyon dolarlık altyapı tasarısının usul oylamasını tamamladı. Paket içinde en büyük pay 65 milyar dolar ile elektrik altyapısına ayrıldı.
Toplu taşımada elektrikli araçlar için ABD'den 5 milyar dolarlık bütçe

Geçtiğimiz Mart ayında ABD Başkanı Joe Biden, altyapı paketini açıklamıştı. Ama konuyla ilgili ABD Senatosu'nda bir karara varılamamıştı. Dün tasarının görüşmelerine başlanması 32'ye karşı 67 oyla kabul edildi. Biden Hükümeti, altyapı paketi kapsamında 8 yıl içinde yaklaşık 1 trilyon dolarlık harcama yapmayı planlıyor. Bütçeden ulaşım için 579 milyar dolar, diğer altyapı sorunları için ise 266 milyar dolar ayrılacağı, geri kalan miktar ile de ilgili yasa ve kurallarda düzenlemelere gidileceği belirtildi.

Paket içinde en büyük pay 65 milyar dolar ile elektrik altyapısına ayırılıyor. Dikkat çeken başka bir nokta ise elektrikli ve düşük emisyonlu okul otobüsleri için 5 milyar dolarlık bütçe oluşturulmaya planlanması. Senato Çevre ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Demokrat Partili Delaware Senatörü Tom Carper, bu tasarının ileriye atılmış doğru bir adım olduğunu düşünüyor. 

40 yıldır ilk defa

Bu gelişmeye paralel olarak dün San Francisco Birleşik Okul Bölgesi (SFUSD) ile okullar için alternatif ulaşım seçenekleri geliştiren Züm, bölgedeki okul araçlarını elektrik altyapısıyla modernize etmek için 150 milyon dolarlık sözleşme imzaladığı açıklandı. Oakland, Güney Kaliforniya'nın büyük bir bölümü, Seattle, Chicago ve Dallas'ta halihazırda ortak paylaşımlı otobüs hizmeti veren girişim, önümüzdeki sonbahar döneminden itibaren 150 okul kampüsünde 3 bin 500 öğrenciyi taşıyacak. Günlük operasyonları yönetmekten sorumlu olacak. Bölgeye yılda ortalama 3 milyon dolarlık tasarruf sağlanması bekleniyor.

Zūm'un Oakland Unified School District ile 2020'de başlayan 53 milyon dolarlık beş yıllık sözleşmesinin yanı sıra bu, girişimin şimdiye kadar kazandığı en büyük sözleşme olma özelliğini taşıyor. Ayrıca bu hamleyle SFUSD'in bu alanda 40 yıldır ilk defa bir güncellenme yaptığı biliniyor. San Francisco Eğitim Kurulu'nun yönetimi altında, bölge 160'tan fazla kurumda 55.500'den fazla öğrenciye hizmet verdiğini hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.