Covid-19 pandemisi ile birlikte iş yapış şekillerimizde ciddi değişimler yaşandı ve bunların başında da hiç şüphesiz birçok şirketin uzaktan ve hibrit çalışmayı kalıcı hale getirmesi yer alıyor. Ancak son dönemde aşılanmaların artması, vakaların dünya genelinde yavaş yavaş azalıyor olması şirketlerin politikalarının da değişmesine neden oldu. Bazı şirketler çalışanlarının ofise geri dönmeleri konusunda ısrarcı olurken, bazıları da tamamen uzaktan çalışmayı benimsedi.
Twitter, Slack gibi şirketlerin tamamen uzaktan çalışmayı benimserken, Apple, Google, Amazon gibi şirketlerin daha değişik yöntemler izlediğini görüyoruz.
Tamamen uzaktan çalışmaya izin veren şirketler
Tamamen uzaktan çalışmaya karar veren şirketler arasında Twitter'ı görmek mümkün. Şirket, San Francisco'daki genel merkezini yeniden açtı, ancak işlerini uzaktan yapabilmeleri durumunda çalışanların ofise dönmelerini istemiyor. Tıpkı Twitter gibi Slack de çoğu çalışanı için tamamen uzaktan çalışmayı benimsediklerini belirtiyor. Bir diğer teknoloji şirketi Facebook da haziran ayı başlarında, eğer işleri izin veriyorsa, tüm tam zamanlı çalışanların evden kalıcı olarak çalışmasına izin vereceğini söylemişti.
Hibrit çalışmayı benimseyen şirketler
Bazı şirketler ise hibrit, yani haftanın belirli günlerinde uzaktan, bazı günlerinde ise ofisten çalışmayı benimsedi. Bunların başında ise Salesforce geliyor. Salesforce çalışanları, 31 Aralık 2021'e kadar evden çalışmaya devam edebilecek. Ancak şirket, bundan sonra çoğu çalışanın haftada bir ila üç gün ofiste çalışacağını ve bir grup çalışanın uzaktan tam zamanlı olarak çalıştığını söylüyor.
Her yerden çalışmaya izin verenler
Bazı şirketler ise çalışanlarının her yerden çalışmasına izin verdi. Örneğin; GoPro, pandemi sonrası çalışmalara Twitter ve Slack'ten daha ilerici bir yaklaşım getirdi. Şirket, çalışanlarının diledikleri her yerden çalışabileceğini söyledi. Aynı şekilde Coinbase de tıpkı GoPro ve Reddit gibi isteyenlerin uzaktan, isteyenlerin ofisten çalışabileceğini dile getirdi.
Kararsız kalan şirketler
Bazı şirketler ise uzaktan çalışmayı kalıcı hale getirme konusunda kararsız kaldı. Airbnb, çalışanlarının 1 Eylül 2022'ye kadar ofise dönmelerini gerektirmediğini söyledi. Ancak şirket, yüz yüze çalışma ve uzaktan çalışma arasındaki dengeyi kurmaya çalıştıklarını da açıkladı. Yani Airbnb bu konuda net bir karar verebilmiş değil.
Çalışanları ile ters düştüğü için geri adım atan şirketler
Bazı şirketler de kararsızlığın yanı sıra çalışanları ile ters düşmeye ve bu nedenle verdiği kararları ertelemeye devam ediyor. Bunun başında ise Apple geliyor. Aslında Apple'a dair detayları bir süredir sizlere aktarıyoruz. Şirket çalışanlarının ofise dönmesini istemiş, çalışanlar ise buna karşı gelmişti. Şimdi Apple bu kararını ekim ayına kadar erteledi. Ancak bundan sonra ne olacağı da belli değil.
Benzer bir şekilde Amazon da mart ayında, çalışanlarını iş merkezli bir kültüre geri taşımayı beklediğini söyledi. Bazı Amazon çalışanları, tüm çalışanların tam zamanlı olarak ofise dönmesi gerektiği bilgisine karşı çıktı. Sonuç olarak Amazon, politikasını diğer büyük teknoloji şirketleriyle daha uyumlu olacak şekilde revize etti ve çalışanların haftanın üç günü ofise geri dönebileceğini ve yılın belirli haftalarını tamamen uzaktan çalışma olasılığının olduğunu söyledi.
Google da çalışanlarının haftada en az üç gün ofise dönmesini istiyor. Şirket ayrıca, çalışanlarının yıl boyunca dört haftaya kadar tamamen uzaktan çalışmasına izin vereceğini söylüyor. Pandemi sonrası Google, çalışanlarının yaklaşık yüzde 60'ının haftada üç gün bir ofiste olacağına, diğer yüzde 20'sinin yeni ofis konumlarında ve yüzde 20'sinin evden çalışacağına inanıyor.
Uber ise bu eylül ayında hibrit bir uzak ofis düzenlemesine geçeceğini söyledi. Şirket, çalışanların haftada iki gün evden çalışmasına izin veriyor, ancak diğer üç gün yüz yüze çalışma için ofiste olmalarını bekliyor.
Hem ofisten hem de uzaktan çalışmayı eşitleyen şirketler
Microsoft ve Adobe ise çalışanlarının tüm zamanlarının yarısını ofiste, diğer yarısını ise evde geçirebileceklerini savunuyor. Microsoft, çalışanlarının çoğunun zamanlarının yarısından fazlasını evden çalışarak geçirmemesini bekliyor, Adobe ise çalışanlarının zamanlarının yarısını evden, yarısını da ofiste çalışarak geçirme seçeneğine sahip olacağını söylüyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap