Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Türkiye E-ticaret ve Bilgi İletişim Teknolojileri sektör raporunu açıkladı. Açılış konuşmalarını TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan, Deloitte Türkiye Ortağı Hakan Göl, TÜBİSAD Başkanlar Konseyi Başkanı ve Index Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır'ın yaptı. Toplantıda sektörün 2020 performansı ve geleceği hakkında görüşler paylaşıldı.
Rapora göre Sektör büyüklüğü bir önceki yıla oranla yüzde 22 büyümeyle 189 milyar TL hacme ulaştı. Bu rakamın kırılımına bakılacak olursa iletişim teknolojilerinden 69 milyar lira, bilgi teknolojileri ise 120 milyar lira geldi. Rapora göre bu sene ise yüzde 10'luk büyüme hedefleniyor. Sektörde Türk Lirası bazında yüzde 22'lik büyüme gerçekleşirken, dolar cinsinden yüzde 1'lik bir küçülme söz konusu. Raporda bu küçülme 26,9 milyar dolar olarak hesaplandı. Global Bilgi ve İletişim pazarı büyüklüğünün 2021 yılında yüzde 8,4 büyüme ile 4,1 trilyon dolar seviyesine ulaştıktan sonra yıllık yüzde 5,3 büyüme ile 2025 yılında 5,0 trilyon dolar büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor.
Ayrıca 5G ve fiber internet, nesnelerin interneti, akıllı uç bilişim, yapay zeka, siber güvenlik ve veri gizliliği teknolojileri hem pazar büyüme beklentisi ve adaptasyon hem de sektörler üzerindeki dönüştürücü etkisi ile öne çıkan teknolojiler olarak değerlendirildi.
2016-2020 yılları arasında sektörün TL bazındaki yıllık büyümesi yüzde 19 oldu. Buna dolar cinsinden bakılırsa yüzde 4'lük bir küçülme söz konusu. Raporun detaylarını aktaran Deloitte Turkiye Ortağı Hakan Göl'e göre sektörün büyümesine katkı yapan en önemli etki kur. Bu etkinin miktarı ise da 12,3 milyar lira olduğu açıklanıyor.
Alt kategori bazında 2020 itibarıyla bilgi teknolojilerinin yüzde 36'lık payla 68,9 milyar lira oldu. İletişim teknolojileri ise yüzde 64'lük payla 121 milyar liraya ulaştığı belirtildi. Bilgi teknolojileri yüzde 22 oranında büyüdü. İletişim teknolojileri sektöründe ise yüzde 17'lik bir büyüme gerçekleşti.
İstihdam yüzde 7 arttı
Teknoloji geliştirme bölgelerinde ise rakamlar ise şöyle sıralandı. Rapora göre tekno kent sayısı 87, şirket sayısı 6 bin 300'e, çalışan sayısı ise yaklaşık 65 bin kişiye ulaştı. Ancak teknoloji geliştirme bölgelerindeki toplam ciro yüzde 9 küçüldü. Yani, 20,8 milyara düştü. Türk lirası bazında ihracat rakamı ise 7,7 milyar lira oldu.
Sektörün toplam istihdamı yüzde 7'lik büyüme gösterdi. 2020 yılında 158 bine ulaştı. Burada iletişim ve bilgi teknolojileri kırılımına göre bilgi teknolojileri alanında yüzde 7'lik büyümeyle 122 bin oldu. İletişim teknolojileri ise yüzde 5'lik artışla 36 bine ulaştı. Kadın çalışan yüzdesi yüzde 29, üniversite mezunu çalışan yüzde 57, Ar-Ge çalışan yüzde 24 ve taşeron çalışan ise yüzde 4 oranında oldu.
Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün toplam ihracat rakamı 10, 5 milyar lira oldu. Bu, geçen yıla göre yüzde 53 arttı. Son dört yılda, ihracat ortalama yüzde 10 büyüdü. En büyük pay bilgi teknolojileri yazılım kategorisinden geldi. Yazılım tarafında yıllık yüzde 16'lık bir büyüme söz konusu. Benzer şekilde donanımda yüzde 10'luk bir artış var.
Raporda ayrıca uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim, fiziksel dünyada sosyal mesafe, sanal sosyal hayat, e-ticaretin yükselişi, güçlü M&A aktivitesi ve Türkiye'nin ilk unicornu, artan veri kullanımı ve telekom şirketlerinin güçlü 2020 performansı, Türkiye'de bilgi ve iletişim sektöründe öne çıkan gelişmeler olarak değerlendirildi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap