Araştırmalara göre her ay dört ya da beş yeni genetik hastalık bulunuyor. Genetik hastalıkların büyük çoğunluğunun sebebini düzeltmek mümkün değil. Ancak hastalığın getirdiği sonuçlar, erken teşhis yöntemleriyle tedavi edilebiliyor. Bu yüzden erken tanı oldukça önemli. Çünkü sağlık uygulamalarında her şey tanı ile başlıyor, sağlık verisi olmadan doktorlar hastalıkları tedavi edemiyor ya da kontrol altında tutamıyor. Bu yüzden 2017'de kurulan yerli biyoteknoloji girişimi Genz, geliştirdiği yöntemlerle erken tanı konusunda önemli bir yerde konumlanıyor. Şirket, genetik tarama testleri üzerine çalışıyor ve Ar-Ge odaklı inovatif tanı çözümleri geliştiriyor.
Genz'in Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış 3 test kiti bulunuyor. Bu test kitleri arasında meme kanseri risk taraması, erken dönem fetal cinsiyet tayini ve RH kan uyuşmazlığı yer alıyor. Işık Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik okuyan sonrasında Boğaziçi Üniversitesi'nde biyomedikal yüksek lisansı yapan Umut Ağyüz tarafından kurulan girişim, çoğunluğu yurt dışında yapılan bu testlere hızlı bir şekilde, üstelik düşük maliyetle ulaşabilmesini hedefliyor.
Ona göre rakiplerinden şirketi ayıran en büyük özellik, yenilikçi teknolojileri çok düşük maliyetler ile geliştirmiş olmaları. Ağyüz, konuyla ilgili şöyle yorum yapıyor: "En güçlü rakibimiz LumiraDx... Bu şirket, Bill & Melinda Gates Foundation’dan yatırım almış bir ingiliz firması. Kullandığımız teknolojik method onlarınkinden daha kompleks olmasına rağmen daha düşük maliyetle teknolojimizi geliştirebildik."
Hedef: Test çeşitliliğini artırmak
Daha önce ticarileştirdiği ürünlerin geliştirmesi yaklaşık üç yıl sürmüş. Ağyüz, oradaki bilgi birikimini kullanarak Covid-19 testleri ve test cihazları geliştirmeye başladıklarını ve ilk 6 ayda konsept çalışmalarının sonra erdiğini belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Sonraki süreçlerde de finans ve üretim ortakları aramaya başladık bir yandan da ürün revizyonları ve üretim model denemeleri yapıldı. Hazır alt yapı hiç kullanmadık, tüm prosesi kendimiz sıfırdan kurduk."
Ağyüz, Genz'in sağlık sektörünün temel taşı olan bir alanda faaliyet gösterdiğini söylüyor. Bunun nedenini ise şöyle açıklıyor: "Sağlık uygulamalarında her şey tanı ile başlar, sağlık verisi olmadan doktorlar hastalıkları tedavi edemez yada kontrol altında tutamazlar. Vizyonumuz gelecekte kullanılacak olan belki evlerimizde kendi kendimize test yapmamızı sağlayacak teknolojilerin geliştirilmesi." Genz, şu an hastalara ve uzmanlara hızlı bir sekilde kişisel sağlık verisini sunan Genzpro sistemi üzerinde çalışıyor. Yeni geliştirdikleri platform, deneme aşamasında...
Genz; StartersHub ve Boğaziçi Ventures. 300 bin Euro aldı. İkinci yatırım ise covid-19‘la ilgili Antikor testi çözümü için, A1 Yaşam Bilimleri A.Ş’nin iştiraki RTA‘dan geldi. Şirkete 100 bin dolarlık yatırım yapıldı. Genz'in son değerleme rakamı ise 5 milyon dolar... Umut Ağyüz bu süreci şöyle değerlendiriyor: "Pandemi ile biz de bir eksen kayması yaşadık ve 2020 Haziran ayında covid projemizi hayata geçirmek için yeni bir yatırım daha aldık. Bu yatırım, üretim ve pazarlama için kullanılacak. Bu yatırım turunu kapatmak üzereyiz."
AIDS hastalığının teşhisinde kullanılan Elisa testi, POC cihazı ve Covid-19 test kitleri Dubai’deki uluslararası bir fuarda ilk kez sergilendi. Genz'in bundan sonraki hedefi, platformun yaptığı test çeşitliliğini arttırmak, test sürelerini kısaltmak ve ev kullanım versiyonlarıyla geliştirmeyi hedefliyor. Ayrıca ABD ve İngiltere’de ilgili devlet ofisleri ve oldukça prestijli üniversiteler ile tanışma ve teknoloji iş birliği konusunda görüşmeler yapmaya başladı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap