Merve Mança: "Ekosistem içinde cinsiyet ayrımcılığının yaşanması girişimciliğin ruhuna ters"

Çalışmayı seven bir insan olduğunu ve kadın olduğum için ya da kendimi ispatlamak zorunda hissettiği için değil, kariyerini istediği gibi şekillendirebilmek için çok çalıştığını söylüyor.
Merve Mança:

Babasının elektronik ve haberleşme mühendisi olduğunu söyleyen Arventek Bilişim Teknolojileri  Kurucu Ortağı Merve Mança, "Küçük yaşlardan beri elektronik eşyalara ilgim vardı. Onunla bir takım bozulan elektronik eşyaları birlikte tamir ederdik" diyerek çocukluk günlerini hatırlıyor. Ardından bilgisayarlarla tanıştığını ve bu alandaki teknolojilere ilgi duymaya başladığını anlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Benim zamanımda Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bölümü çok yeni bir bölümdü ve ileride yapmak istediğim çalışmalarımla örtüştüğünü fark ettim. Bu nedenle öncelikle Yeditepe Üniversitesi Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bölümünde lisans, ardından Yönetim Bilişim Sistemlerinde yüksek lisansımı tamamladım. Okuma hayatım boyunca pozitif ya da negatif hiçbir ayrımcılık yaşamadım. Mezun olduğumda bilişim sistemleri bu kadar popüler bir kavram değildi. Toplumda bölümümü söylediğimde genelde açıklama yapmam gerekiyordu."

Çalışma hayatına ilk başladığında onu işe alan yöneticisinin bir kadın olduğunu belirten Mança, böylelikle iki kişilik ERP departmanında çalışmaya başladığını anlatıyor. Yazılımcı bir kadın olarak azınlık bir grubun içerisinde yer aldığını ve bu alanda genellikle erkeklerin çoğunlukta olduğunu gözlemlediğini belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Çalışkan olduğumdan genelde üzerimde fazlaca proje ve iş olurdu ve halen de öyle. Ekipte kadın bir yazılımcı olması genel anlamda olumlu ve güzel karşılanıyordu. Çoğunlukla teknoloji hizmeti veren danışman şirketler bünyesinde yer aldım. Kendi çalışma ekibimde giyim kuşam açısından da sorun yaşamadım, ancak bazen danışmanlık verdiğimiz yerlerde özellikle daha yalın giyinmem gereken yerler olmadı değil."

11 farklı sektörde 70'i aşkın projede çalıştı

Merve Mança, 11 farklı sektörde 70’i aşkın projede ERP ve iş zekası alanında çalışma yürüttüğünü söylüyor. "Çalışmayı seven bir insanım, kadın olduğum için ya da kendimi ispatlamak zorunda hissettiğim için değil, kariyerimi istediğim gibi şekillendirebilmek için çok çalıştım" diye konuşuyor.  Şirketin kuruluş hikayesini şöyle anlatıyor: "Eşim Sedat Mança'nın inşaat mühendisliğindeki ve benim yazılım alanındaki tecrübelerimizi bir araya getirerek mesleklerimizi sentezleyebileceğimiz bir iş fikri oluşturduk ve Mart 2020’de Arventek adıyla şirketimizi kurduk. Kendimizin tasarlayıp geliştirdiğimiz insansız hava aracımız Skywen ve inşaat sektörüne hitap eden yapay zeka destekli inşaat veri yönetim platformu projemiz için çalışmalarımıza başladık. Hem kendi işlerimize çalışıp bir yandan da projemizi yürütmekteyiz. Gündüzleri çalışan olarak işime çalışıp, akşamları girişimci olarak projemize çalışarak yoğun bir tempoda 7/24 yazılım geliştiriyorum.

Şu an Teknopark İstanbul Cube Incubation bünyesinde KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon destekli projemizin geliştirme çalışmalarına devam etmekteyiz. Girişimcilik dünyası üretimin, teknolojik düşüncenin, araştırma ve geliştirmenin hakim olduğu, dinamik ve aktif bir ekosistem. Bu ekosistemin içerisinde negatif bir ayrımcılığın yaşanması çok zor, böyle bir ayrımcılık var ise orada girişimcilik ruhu bulunmuyor demektir. Kadın girişimcilerin ek teşvikleri aldığı ve sırf kadınlara yönelik girişim ve teknoloji alanlarının desteklendiği programlar mevcut."

Girişimcilik ekosisteminin önemli halkalardan biri olan yatırımcıların kişinin yaptığı ve başardığı işe odaklandığını anlatan Mança sözlerini şöyle sonlandırıyor: "Girişiminize inanıyorsanız, bu yol yılmadan yorulmadan ilerlemeniz ve çok çalışmanız gereken bir yol, sürekli aktif olmanız ve projenizi yürütürken bir yandan da yönetsel sorumlulukları yürütmeniz gerekiyor. Son zamanlarda azınlıkta olduğumuz bir sektör olan teknoloji dünyasında kadınların daha fazla yer almaya başlaması ve ekstra teşvik edilmesi açıkçası beni çok mutlu ediyor. Daha da başarılı profiller göreceğimiz aşikar. Eşimle kurduğumuz girişimde özellikle CTO rolünde çalışmalarımı yürütmek istedim. Teknoloji sürekli gelişen yenilenen ve öğrenmenin hiç bitmediği bir sektör ve bu beni oldukça heyecanlandırıyor. Uzun yıllardır bulunduğum yazılım alanında bilişim sistemlerini açıklamak zorunda kaldığım noktadan şimdiki noktaya bakıyorum, katettiğimiz yol çok değerli."

Kadınlar Anlatıyor'un diğer söyleşilerine buradan ulaşabilirsiniz!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.