Bill Gates'ten yaz okuması için 5 kitap önerisi

Bill Gates, kişisel blogu Gates Notes'ta yaz okuması için 5 kitap önerisi paylaştı. Gelin, birbirinden ilginç bu kitapları birlikte inceleyelim.
Bill Gates'ten yaz okuması için 5 kitap önerisi

Bill Gates, Gates Notes isimli blogunda okuduğu kitapları, iş dünyasına ve küresel problemelere dair fikirlerini düzenli olarak paylaşıyor. Gates, zaman zaman kitap önerilerini bir araya getirerek yıl boyunca okuduklarını ya da yaz okuması olarak belirlediği kitapları liste formatında da okurlarıyla paylaşıyor. 

Gates blogunda 2021'de yaz okuması için seçtiği kitapları aktarırken şu cümlelere yer veriyor: 

Son zamanlarda kendimi insanlık ve doğa arasındaki karmaşık ilişki hakkında kitaplara uzanırken buluyorum. Belki de herkesin hayatı bir virüs tarafından alt üst olduğundandır. Ya da belki de bu yıl bir iklim felaketinden kaçınmak için ne yapmamız gerektiği hakkında konuşmak için çok zaman harcadığım içindir.

Nedeni ne olursa olsun, bu yıl yaz okuma listemdeki kitapların çoğu, insanlar çevrelerindeki dünyayla çatıştığında neler olduğuna değiniyor.

Gates'in seçtiği kitaplar arasında ABD'nin en büyük şirketlerinden birinin çöküşüne büyüleyici bir bakış sunan ve Araştırmacıların, insanların gezegene verdiği zararı nasıl geri almaya çalıştıklarını yakından inceleyen iki kitap yer alıyor. Ayrıca listede, ağaçları kurtarmak için savaşan bir grup sıradan insan hakkında yazılmış bir kitap da bulunuyor. 

Bunlara ek olarak;  vücudunuzun sizi mikroskobik istilacılardan nasıl koruduğuna dair derin bir inceleme sunan bir kitap da mevcut. Son olarak Gates, listeye bir ABD Başkanının petrol sızıntısından kaynaklanan serpintileri ele alan anı kitabını ve sıra dışı bir romanı ekliyor. Gelin bu kitaplara yakından bakalım. 

Lights Out: Pride, Delusion, and the Fall of General Electric

Thomas Gryta ve Ted Mann tarafından kaleme alınan kitap, adından da anlaşılacağı üzere General Electric'in düşüşünü ele alıyor. Gates, bu kadar büyük bir şirketin nasıl başarısız olduğunu yıllardan beri düşündüğünü ve kitabın kendisine cevaplar sunduğunu belirtiyor. Gates kitap hakkında şunları söylüyor: 

Yazarlar, GE liderliğinin yaptığı hatalara ve yanlış adımlara gözü kara bir bakış sunuyor. Bir şirkette, kâr amacı gütmeyen bir kuruluşta veya başka bir yerde herhangi bir liderlik rolündeyseniz, burada öğrenebileceğiniz çok şey var.

Under a White Sky: The Nature of the Future

Elizabeth Kolbert tarafından yazılan kitap insanların doğaya nasıl müdahale ettiğini inceliyor. Kolbert'in yeni kitabı, Gates'in listesindeki "insanlığa karşı doğa"nın en basit incelemesi olarak öne çıkıyor. Kolbert, eserini “sorun çözmeye çalışan insanların neden olduğu sorunları çözmeye çalışan insanlar hakkında bir kitap” olarak tanımlıyor. Gates ise kitap hakkında şu yorumda bulunuyor:

Kolbert, özellikle ilgilendiğim iki konu olan Gene Drive ve jeomühendislik de dahil olmak üzere insanların doğaya müdahale etme yolları hakkında yazıyor. Tüm kitapları gibi, bu da keyifli bir okuma.

A Promised Land

ABD'nin eski Başkanı Barack Obama ve eşi Micheal Obama, Başkanlık görevinin ardından kurdukları yapım şirketi, verdiği röportajlar, belgeseller ve Obama çiftinin yazdığı kitaplarla gündemde kalmaya devam etti. Kitap, Osama bin Laden'in öldürüldüğü 2011 yılına ait bir hatırat olarak konumlanıyor. Obama'nın Beyaz Saray'daki deneyimi ve bir karar verici olarak yalnızlığını ele alıyor. Gates kitap hakkında şunları yazıyor: 

Neredeyse her zaman Amerikan başkanlarıyla ilgili kitaplarla ilgileniyorum ve özellikle A Promise Land'i sevdim. Bir ülkeyi zorlu zamanlarda yönlendirmenin nasıl bir şey olduğuna büyüleyici bir bakış.

The Overstory

Richard Powers tarafından yazılan roman, 9 insanın ağaçlarla olan bağlantısını ve hayatlarını anlatıyor. Kitapta bazı karakterler birbirleriyle tanışırken, bazılarının hikayesi, başka herhangi bir karakter ile bir araya gelmeden devam ediyor. Bill Gates kitaptan oldukça etkilendiğini belirtiyor: 

Bu, yıllardır okuduğum en sıra dışı romanlardan biri.Kitap, ormanları koruma ihtiyacına karşı oldukça aşırı bir görüşe sahip olsa da, her karakterin amaçlarına olan tutkusundan etkilendim ve kitabı ağaçlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için hevesle bitirdim.

An Elegant Defense: The Extraordinary New Science of the Immune System: A Tale in Four Lives

Kitabın yazarı Matt Richtel, eseri pandemiden önce kaleme aldı. Kitap, dört hastanın bağışıklık sistemi üzerine odaklanıyor. Gates kitabı Covid-19 döneminde bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda önemli bir kaynak olarak görüyor: 

İnsan bağışıklık sisteminin bu keşfi, COVID-19'u durdurmak için ne gerektiğini anlamanıza yardımcı olacak değerli bir okuma. Her biri bağışıklık sistemini bir şekilde yönetmek zorunda kalan dört hastaya odaklanarak konuyu erişilebilir tutuyor. Hikayeleri, bağışıklık bilimine süper ilginç bir bakış açısı getiriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.