Talep tahminlerinde hibrit modeller daha anlamlı sonuçlar verebilir

Yapay zeka bazlı algoritmalardan yoğunlukla bahsettiğimiz son dönemlerde insan faktörünü göz ardı etmeden birlikte oluşturulacak modeller, stratejiler açısından daha net sonuç yaratabilir.
Talep tahminlerinde hibrit modeller daha anlamlı sonuçlar verebilir

Perakendecilerin tahminleme için kullandıkları araçların kapsamı ve teknolojisi değiştikçe daha iyi öngörüler ile kullanım oranları da birbirine paralel artış gösteriyor. Sektörlerin değişim hızına acele yanıt vermek için perakendecilerin farklı inisiyatifler kullanmaya başlaması kısa ve uzun vadeli planları da etkilerken satış performansına da doğrudan yansıyor. 

Yapılan bazı araştırmalar, 10 şirketten 8'inin satış tahminleri yapılmasına karşılık %10 oranında yanlış belirleme nedeniyle sorun yaşadığını göstermekte. Tahmin ve öngörü dendiğinde son dönemde en çok akla yapay zeka bazlı uygulamalar gelmekle birlikte, insan faktörünü göz önüne almayan modellerin başarılı sonuçlar vermeyeceğinden de daha önce bahsetmiştik. Düzenli olarak veritabanlarında yapılan güncellemelerin önemli bir yer tuttuğu bu konuda departmanların daha güvenli tahminlerde bulunması için de organizasyon genelinde kabul gören ve çalışanların kullanım konusunda bilgili olduğu modellerin daha yoğun olması gerekiyor. Özellikle salgından sonra etkisini daha çok gösteren ekonomik sıkıntılar için daha da önemli hale gelen doğru tahmin ve öngörüler, sadece satış tahminleri için değil, stok takibi ve üretim gibi konularda da farklı fırsatlar sağlamakta. 

Webrazzi Insights Icon
Bu yazıyı Webrazzi Insights için özel olarak hazırladık.
Webrazzi Insights üyeliğiniz varsa giriş yaparak yazının tamamına ulaşabilirsiniz. Henüz Insights erişiminiz yoksa hemen harekete geçebilirsiniz.
Giriş yap
veya
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.