Dünyanın öz kaynakları hızla tükeniyor. Bu yüzden gelecekteki üretim ve çeşitliliğin devam etmesi yani kendi ihtiyaçlarımızı, gelecek nesillerin ihtiyaçlarından ödün vermeden karşılayabilmemiz için sürdürülebilirilik çok önemli bir konu. Bu noktada teknolojik inovasyonlar da bu konunun bir parçası... Dolayısıyla teknoloji ile sürdürülebilirlik kavramını aynı potada üreten girişimler son yıllarda çok daha değerli hale geldi ve yatırımcıların ilgisini çekiyor.
Kimyasal içermeyen suyla bitkilerin köklerine oksijen sağlayan nano kabarcıklardan oluşan bir sulama sistemi sağlayan ve uzayda ürün yetiştirmek için NASA ile çalışan Moleaer 9 milyon dolar yatırım topladı. Şirket, bu yatırımla toplam miktarı 11 milyon dolara çıkardı. 1000'den fazla tesise sahip olan şirket; tarım, su ürünleri yetiştiriciliği, yüzey suyu ve doğal kaynakları için 225 milyon galondan fazla suyu arıtıyor. Moleaer, nano kabarcık teknolojisini geliştirmek için Arizona Eyalet Üniversitesi, Clemson, Wageningen Üniversitesi ve Virginia Tech Üniversitesi gibi üniversitelerle ortaklık kuruyor.
Şirket, nano-kabarcık teknolojisinin atık su arıtma sistemlerinin verimini ve atık su kalitesini artırdığını söylüyor. Arıtılan suyun işletme maliyetlerini ve kimyasal tüketimini azalttığını; meyve ve sebze yetiştirmek için su kalitesini iyileştirdiğini ve balık yetiştiriciliğinde ise hastalık ve mantar bakterilerinin oluşmasını önlediği iddia ediliyor. Ayrıca nano kabarcıkların yüzeyleri dezenfekte eden, alg hücrelerini ve toksinleri yok eden ve sudaki patojenlerin varlığını azaltan doğal bir oksidan sağlıyor. Nano-kabarcıklar ayrıca patojen büyümesini kontrol etmek, biyo film ve mineral tortu oluşumunu önlemek ve katı/yağ/sıvı ayırma işlemlerini iyileştirmek için temizleme ve oksidasyon gibi ek faydalar sağlıyor.
Nano-kabarcık ne demek?
Peki bu nano-kabarcık kavramı tam olarak ne demek? Nano-kabarcıklar, tek bir sofra tuzu tanesinden yaklaşık 2 bin 500 kat daha küçük, çıplak gözle görülemeyen son derece küçük maddeler olarak tanımlanıyor. Nano-kabarcıklar 70 nanometre ila 120 nanometre boyutunda... Uzun süre suda asılı kaldıkları için tüm su kütlesine sürekli oksijen veren bir pil gibi davranıyorlar. Boyutları nedeniyle nano-kabarcıklar sayısız fiziksel, kimyasal ve biyolojik süreci iyileştiren benzersiz özellikler sergiliyor. Moleaer'in nano-kabarcık jeneratörleri, su kaynaklarındaki oksijen seviyelerini düzenliyor ve arttırıyor. Oksijen tüketildikçe, nano kabarcıklar çözeltiye daha fazla oksijen yayarak çözünmüş oksijen seviyesini koruyor.
Şirket, su, gıda ve doğal kaynakları geliştirme ve koruma misyonuyla 2016 yılında kuruldu. Kaliforniya merkezli bir nano-kabarcık teknolojisi şirketi olarak konumlanıyor. Su, atık su ve çevre hizmetleri sektörlerinde toplam 35 yıllık deneyime sahip olan Warren Russell ve Bruce Scholten tarafından kuruldu
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap