Google'ın doğrudan rakipleri, Android telefonlarda varsayılan arama motoru olmak için ödeme yapmak zorunda kalmayacak

Google'ın doğrudan rakipleri, Avrupa Birliği'ndeki kullanıcılar için Android telefonlarda varsayılan arama motoru olmak için artık ödeme yapmak zorunda değil.
Google'ın doğrudan rakipleri, Android telefonlarda varsayılan arama motoru olmak için ödeme yapmak zorunda kalmayacak

Dün yayınlanan bir blog gönderisinde Google, rakiplerinin artık ekranda varsayılan uygulama olmak için ödeme yapmak zorunda kalmayacaklarını açıkladı. Yani Google'ın doğrudan rakipleri, Avrupa Birliği'ndeki kullanıcılar için Android telefonlarda varsayılan arama motoru olmak için artık ödeme yapmak zorunda değil.

Ancak bu noktada Avrupa Birliği'nin de altını çizmek gerek. Zira söz konusu durum, AB'nin rekabet kolunun, Google'ın kendi uygulamalarının ve hizmetlerinin popülaritesini güçlendirmek için baskın Android mobil işletim sistemini kötüye kullandığını söyleyerek 2018'de rekabete aykırı davranış nedeniyle Google'a 5 milyar dolar para cezası vermesinden sonra ortaya çıktı.

Arama devi, AB'nin rekabet gözlemcisinin müdahalesinden sonra "pay-to-play" sistemini yeniden gözden geçirmek durumunda kaldı. Bu sistem, DuckDuckGo ve Microsoft'un Bing'i gibi rakip arama sağlayıcılarının, varsayılan Android arama motoru olarak Google'ın yerine geçebilmek için ödeme yapmaları anlamına geliyordu. Ancak şimdi alınan kararla Avrupa'daki yeni Android telefonlarda bir "seçim ekranı" belirdi ve kullanıcıların cihazlarında Google'ın arama motorunun yerini alarak bu alternatifler arasından seçim yapmalarına izin verilmiş oldu.

Google rekabet direktörü Oliver Bethell, Komisyondan gelen daha fazla geri bildirimin ardından, şimdi seçim ekranında, uygun arama sağlayıcıları için katılımı ücretsiz hale getirmek de dahil olmak üzere bazı son değişiklikleri yaptıklarını açıkladı. Bethell, insanlara ve işletmelere seçenekler sunmaya ve hizmetlerinin esası üzerinde rekabet etmeye her zaman inandıklarını; insanların Google'ı alternatif olmadığı için değil, yararlı olduğu için tercih ettiğini bildiklerini söyledi. 

Google'ın Avrupa'daki rakipleri Ecosia, DuckDuckGo, Lilo, Qwant ve Seznam gibi platformlar, daha önce şirketi eleştiren ortak bir bildiriye imza atmışlardı. Şimdi ise bu rakip şirketler, yeni durumdan dolayı heyecanlı olduklarını dile getirdi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.