İklim değişikliği, tüm dünyayı etkileyen çevresel bir sorunu... Bu sadece bir ekolojik yıkım sorunu değil, ekonomik ve sosyal etkileri olan bir güvenlik sorunu olarak görülüyor. Dünyanın iklimi, jeolojik zaman içinde devamlı olarak değişiyor ve bu durum küresel ortalama sıcaklıklarda önemli iniş çıkışların yaşanmasına neden oluyor. Bu yüzden bunların bilinmesi ve giderilmesi için önlemlerin alınması, kuruluşların sürdürülebilirlikleri için önem taşıyor. Hatta Avrupa Birliği (AB), geçtiğimiz günlerde 2030 yılına kadar üye ülkeler karbon emisyonunu yüzde 55 azaltıp 1990 yılı seviyelerine getirme hedefini ve yakın gelecekte karbon emisyon seviyesi belirlenen sınırların üzerinde olan üreticilerden ithalat yaparken ek vergiler koyacaklarını açıkladı.
Bu yüzden günümüzde insan faaliyetleri sonucu doğrudan ve dolaylı olarak ortaya çıkan sera gazı miktarının karbondioksit (CO2) eşdeğeri ile ve ton cinsinden hesaplanması yani karbon ayak izi üzerine ciddi çalışmalar yapılıyor. Kişilerin, kurumların, şehirlerin, ülkelerin izleri hesaplanabiliyor. Yeni dönemde bir kez daha ön plana çıkan bu konu, yatırımcıların ve şirketlerin yeni alanı.
Geçen günlerde karbon hesaplaması ve yönetim platformu Persefoni, uluslararası genişleme, ürün geliştirme ve işe alım çabalarını desteklemek için Rice Investment Grup liderliğinde 9,7 milyon dolardan fazla aldı. Şirketlerin çevresel ayak izlerini ölçmelerine, izlemelerine, azaltmalarına ve raporlamalarına olanak tanıyan ve Berlin merkezli B2B girişimi olan Plan A ise 3 milyon dolar topladı. Fransız Demeter, turu Alman Coparion ile yönetti SoftBank, stratejik yatırımcı olarak katıldı.
Bankalar için karbon ayak izi hesaplayıcı
Mastercard ve İsveçli FinTech girişimi Doconomy, Mastercard Karbon Hesaplayıcı özelliği de bunlardan biri. Mastercard ağına entegre edilen bu özellik, öncelikli olarak bankalar tarafından kullanılıyor. Mastercard Developers sayfasında bulunan yeni API'ler aracılığıyla kurumlar Karbon Hesaplayıcı'yı mobil uygulamalarına sorunsuz bir şekilde entegre edebiliyor. Sürdürülebilir harcamaların yeni yollarını arayan çevre bilincine sahip tüketiciler için karbon ayak izi hakkındaki verilere erişimi yaygınlaştırıyor ve karbon etkisini dengelemek için kullanılıyor. Karbon Hesaplayıcı, tüketicilerin harcama kategorilerinde yaptıkları satın alımlardan kaynaklanan karbon emisyonlarının anlık ekran görüntüsünü almalarına olanak sağlıyor. Yapılan hesaplamalar, bağımsız olarak doğrulanan Åland Endeksi tarafından destekleniyor.
Watershed'in yeni bir aracı, uzaktan ve hibrit çalışmanın iklim üzerindeki etkisini ölçerek bu çalışma biçiminin bir şirketin karbon emisyonlarını nasıl azalttığını ya da artırdığını hesaplıyor. İsveç merkezli ödeme sistemi girişimi Klarna, nisan ayında alışveriş yapanların satın almalarının çevresel etkisini takip etmelerine yardımcı olmak için uygulamasına bir karbon ayak izi hesaplayıcı ekledi. Hesaplayıcı, her satın almayla ve zamanla ilişkili karbon emisyonunu tahmin etmek için üretimden teslimata kadar her şeyi hesaba katıyor.
Dubai Turizm Bakanlığı Mayıs ayında, tüm otellerin Temmuz ayından itibaren yeni bir karbon hesaplayıcı kullanarak aylık karbon emisyonlarını izlemesini ve raporlamasını gerektireceğini duyurdu. Girişim, Dubai'nin karbon emisyonlarını bu yılın sonuna kadar yüzde 16 oranında azaltmayı hedefleyen 2021 Karbon Azaltma Stratejisi'nin bir parçası.
AdGreen, reklam ajanslarının üretimlerinin karbon emisyonlarını izlemesine yardımcı oluyor. Eylül 2021'de piyasaya sürülecek olan hesaplayıcı, en fazla karbon ayak izinin hangi tedarikçi tarafından üretildiğini gösterecek. Markalara ve holding şirketlerine karbon görünürlüğü sağlayacak.
Yukarıda da anlatıldığı gibi şirketler, etik eylemleri ölçmek ve izlemek için araçlar geliştiriyor. Bu araçlar, etik değerlendirmelerin ürün ve hizmetlere entegre edildiği yeni bir çağa işaret ediyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap