Hepsiburada, ABD borsasında halka arzın ilk adımını attı. Hepsiburada markasının resmi kuruluşu D-MARKET Elektronik Hizmetler ve Ticaret Anonim Şirketi, ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu'na başvurdu. Başvuruya Morgan Stanley, J.P. Morgan, Goldman Sachs, BofA Securities ve UBS Yatırım Bankası'nın aracılık ettiğini belirtelim.
Başvuruda, Hepsiburada platformlarında da yer alan Hepsiburada, HepsiExpress, HepsiGlobal, HepsiFly ve HepsiPay'e de detaylı olarak yer veriliyor. Hepsiburada, başvuru boyunca Super App vizyonununu tekrarlarken, platformdaki satıcılara nasıl destekler sunduğunu da detaylandırıyor
Platformdaki satıcıların büyüme rakamları da ayrıntılı bir şekilde paylaşılıyor. Ayrıca Hepsiburada'nın 33 milyon üyesi ve 9 milyon aktif müşterisi olduğu belirtiliyor.
2020 cirosu 6 milyar TL'nin üzerinde
Paylaşılan tablolara göre Hepsiburada 2021 yılının ilk çeyreğinde 1,385,835,317 TL gelir elde etti. 2020'de ise elde edilen gelir 6,375,726,545 TL olarak öne çıkıyor. 2019'a göre yüzde 100'ün üzerinde artış dikkat çekiyor.
Bu arada belirtelim, D-Market’in sermayesinin yüzde 75’i Doğan ailesi mensuplarına, yüzde 25’i ise TurkCommerce BV şirketine ait.
Hepsiburada'nın pazardaki konumu
Dokümanda, Türkiye e-ticaret ve perakende pazarında rakiplere karşı Hepsiburada'nın konumu da belirtiliyor. Türkiye Perakende pazarındaki en büyük 10 oyuncu arasında yer alan Hepsiburada, e-perakende pazarından yaklaşık %2'lik bir pay alıyor. E-ticaret pazarının zirvesindeki 10 oyuncu ile karşılaştırıldığında ise Hepsiburada'nın yaklaşık %17'lik bir pazar payına sahip olduğunu görüyoruz.
Dokümanda bu tabloya eşlik eden açıklama ise şöyle;
2020 yılı itibarıyla ADL'ye göre; Hepsiburada, çevrimdışı perakende oyuncularının hakimiyetini sürdürdükleri ve oldukça parçalanmış Türkiye perakende pazarında yaklaşık % 2'lik bir pazar payına sahiptir. Türkiye e-ticaret pazarında pazar payına göre en büyük ikinci oyuncu olan Hepsiburada, çevrimdışı perakendeden çevrimiçi perakendeye geçişi yönlendirmek ve bunun sonucunda pazar payı kazanmak için iyi bir konumda.
ADL'nin analizine göre Hepsiburada, Trendyol'un 2018 yılında Alibaba tarafından satın alınması ve Amazon'un Türkiye e-ticaret pazarına girmesinin ardından güçlü rekabete rağmen, 2020 itibariyle toplam e-ticaret pazarında yaklaşık %17'lik bir pazar payına sahip olup, 2015'teki yaklaşık %9'a kıyasla yaklaşık 8 puanlık bir artışı temsil etmektedir ve pazarını da artırmıştır.
Bu karşılaştırmanın yer aldığı sayfada şirket, Türkiye için mobil uygulama indirmeleri ve aylık aktif uygulama kullanıcı karşılaştırmalarının, Hepsiburada'nın Türkiye e-ticaret pazarındaki lider konumunun altını çizdiğini belirtiliyor:
2020 yılında mobil uygulama indirmelerine göre Hepsiburada'nın uygulaması, App Annie verilerine göre Türkiye'de en çok indirilen ikinci e-ticaret uygulamasıdır. Ayrıca Hepsiburada, Türkiye'nin en aktif kullanıcı tabanlarından birine sahip ve 2018'den bu yana aylık aktif uygulama kullanıcılarında önemli bir büyüme sergileyerek App Annie'ye göre ikinci sırada yer alıyor.
Yine aynı sayfada Hepsiburada'nın rakipleri Trendyol, N11, Gittigidiyor ve Amazon ile ilgili karşılaştırmada şu veriler yer alıyor:
Hepsiburada, Türkiye e-ticaret pazarında ana pazar rakipleri Trendyol, N11, Gittigidiyor ve Amazon ile karşılaştırıldığında farklılaştırılmış bir tüketici önermesine sahiptir. Hepsiburada, ürün çeşitliliği, katalog yapısı, yerine getirme ve şirket içi lojistik çözümleri (ADL'ye göre) açısından Türkiye e-ticaret pazarındaki en kapsamlı teklife sahiptir ve Türkiye'de e-para ve ödeme hizmeti sağlayıcısı lisansına sahip tek pazar yeridir ( Merkez Bankası'nın bu tür lisanslı sağlayıcılar listesine göre).
Hepsiburada'nın yurtdışı operasyonları
Dokümanda, sadece Türkiye verileri değil, Hepsiburada'nın yurtdışı operasyonlarına da yer veriliyor. Hepsiburada fulfillment merkezlerinin yer aldığı konumların yanı sıra Ukrayna, Bulgaristan, Bosna Hersek, Azerbaycan, Yunanistan, Gürcistan, İsrail, Arnavutluk ve Makedonya, Sırbistan ve Romanya'nın toplam nüfusu paylaşılıyor.