Teknolojinin dört büyüğünün sağlık alanındaki odağı

Salgın nedeniyle sağlık sektörü değişim ve dönüşüm geçiriyor. Dört büyük teknoloji şirketi de bu dalganın etkisiyle yatırımlarına hız verdi.
Teknolojinin dört büyüğünün sağlık alanındaki odağı

Küresel anlamda neredeyse 170 milyondan fazla vaka sayısına ulaşan Covid-19 salgının yarattığı dönüşümden en çok etkilenen alan hiç şüphesiz sağlık sektörü oldu. Bu durumun etkisiyle sağlık teknolojileri üreten girişimlerin değeri daha da arttı. Bu yüzden Big-Tech diye bilinen dünyanın en değerli teknoloji şirketleri Alphabet, Amazon, Apple ve Microsoft sağlık sektöründeki yatırımlarına vites artırarak sürdürüyor. Bu şirketlerin tıbbi cihazdan yazılım alanlarında yaptıkları çalışmalar sağlık alanını distrup ediyor ve bir taraftan onlara fırsatlar vaat ediyor.

Google Fit uygulaması

Google'ın çatı şirketi Alphabet, bu alanda yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. Bu ay yapılan Google I/O geliştirici konferansında yapay zeka teknolojisiyle cilt hastalıklarında tanı koymaya yardımcı olabilecek yeni uygulamasını çıkaracağını açıkladı. Bu yılın sonunda çıkacak olan uygulama, hastalar tarafından yüklenen görüntülere dayanarak cilt, saç ve tırnak durumlarını tespit etmeye yardımcı olmayı hedefliyor. Bu sayede doktorların hastalara daha özel tedavi sağlamasını sağlanması hedefleniyor. Avrupa’da tıbbi bir araç olarak kullanım için CE işareti alan uygulama, yine de tıbbi teşhis ve tedavinin yerini almayacak. Araç, web tabanlı bir uygulama olacak.

Piyasa değeri 1,6 milyar dolar olan şirket, bir taraftan akıllı telefonları gelişmiş sağlık ölçüm araçlarına dönüştürüyor. Şubat itibarıyla  Pixel akıllı telefon kullanıcılarına yeni bir özellik sundu. Google Fit uygulamasıyla parmak ucunuzdaki kanın renk değişiminden kalp atış hızınızı; göğsünüzdeki yükselip alçalma hareketlerinden de solunum hızınızı ölçebiliyor. Şirketin ayrıca kişisel sağlık kayıtlarını tutacak bir aracın üzerinde çalıştığı biliniyor. 

Amazon, bulaşıcı hastalıklar üzerine çalışıyor

Bulaşıcı hastalıklar, sık ve yaygın görüldüğü, ölümlere, başka hastalıklara ya da sakatlıklara yol açtığı, iş gücü ve maddi kayıplara sebep olduğu için son derece önemli. Gerekli önlemlerin alınması ve aşılama yapılması ile bulaşıcı hastalıkların çoğundan korunmak mümkün. Bu yüzden internet üzerinden farklı mallar satan ve teslim eden bir Amerikan perakende şirketi Amazon da bulaşıcı hastalıklar konusu üzerine çalışmaya başladı.

JPMorgan ile birlikte sağlık hizmetleri sektörüne giren şirket, COVID-19 ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar şeyler için evde tıbbi testler sunacak yeni bir sağlık teşhis kolu planladığını bildirildi. Kasım 2020'de piyasaya sürülen Amazon Pharmacy'den sonra üçüncü şirket Amazon Care bünyesinde yapacağı çalışmalar yakın zamanda başlayacak.

Bu ay mobilite, görme, işitme ve bilişsel beceri engelleri olan kişiler için tasarladığı güçlü yazılım özelliklerini duyuran Apple ise sağlık sektörüne Apple Watch ile sağlam bir adım attı. Akıllı saatler; kalp atışı, günlük adım, merdiven çıkılması gibi verileri topluyor ve bu verilerin paylaşılmasını da kullanıcıların çoğu kabul ediyor. Dolayısıyla şirket için sağlık verilerini toplamak bu sektöre girmenin başlangıcı sayıldı. Ardından uygulamalar ve giyilebilir ürünler ile sağlık ve sağlık hizmetlerini iş stratejisinin esas bir parçası yaptı.

Sağlık alanına  büyük yatırım yapan şirketler arasında Microsoft da bulunuyor. Şirket bu doğrultuda  yapay zeka ve konuşma teknolojisi şirketi Nuance’ı yaklaşık 16 milyar dolar karşılığında satın aldığını duyurdu. Geçen Nisan ayında tarihinin en büyük ikinci satın alma işlemini gerçekleştiren şirket, 2016 yılında 26.2 milyar dolar karşılığında LinkedIn'i satın almıştı. Nuance, doktor ziyaretlerinde, müşteri hizmetleri aramalarında ve sesli mesajlarda konuşmayı tanımak ve yazıya dökmek için araçlar satarak gelir elde ediyor. Microsoft, yaptığı açıklamada, Nuance’ın teknolojisinin Microsoft’un sağlık hizmetleri için geçen yıl piyasaya sürülen bulut ürünlerini artırmak için kullanılacak.

Yukarıdaki örnekler doğrultusunda Microsoft'un sağlık hizmetini buluta taşıyarak bu pazarda hak iddia etmeye hazırlanıyor. Alphabet tanı koymayı yönlendirmek için yapay zeka uzmanlığına odaklanıyor. Amazon ise sağlık alanındaki geleneksel iş anlayışını yeniden şekillendirmek için eczane, sanal bakım ve tele-sağlık üzerine çalışıyor. Yani dört büyükler, sağlık kayıtlarından teşhise kadar her şeyi yenilemeye çalışıyor. Ama bir taraftan dev teknoloji şirketlerinin sağlık hizmetleri alanına girmesi bir taraftan tüketicilerde güvensizlik yaratabileceği ve sağlık hizmeti veren şirketlerinin teknoloji yatırımlarını ertelemesine neden olabileceği öngörülüyor. Buna rağmen bu şirketlerin sektörü nasıl şekillendireceği ise merak konusu...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.