Alman milletvekilleri, 2022 yılına kadar kamuya açık yollarda bazı sürücüsüz arabalara izin verecek bir tasarıyı onayladı. Bu tasarıyla birlikte ülkede robotaksiler ve sürücüsüz teslimat araçları kamuya açık yollarda ulaşım gerçekleştirebilecek. Tasarının bundan sonraki aşamada yürürlüğe girmeden önce onaylanması için üst meclisten geçmesi gerektiğini de belirtelim.
Aslında Almanya bir süredir otonom testlere izin veriyor, ancak bu yasa ile direksiyon başında insan desteği olmadan da sürücüsüz araçlar çalışabilecek. İzin verilen bu araçlar coğrafi alanlarla sınırlı olacak. Deutscher Bundestag'da yayınlanan tasarıda, gelecekte, otonom araçların kamuya açık karayolu trafiğinin belirli çalışma alanlarında, fiziksel olarak mevcut bir sürücü olmaksızın ülke çapında düzenli olarak çalışabileceği ifadesi yer alıyor. Buradan, bu araçların kendine ait bir yolu olacağı ifadesini çıkarmak mümkün. Federal Hükümet, bu teknolojiyi benimsemek amacıyla daha fazla insana ulaşmak için başka çözümler de arıyor.
Bahsi geçen tasarıya toplu yolcu taşımacılığı, iş ve ikmal gezileri, lojistik, çalışan trafiğini idare eden şirket servisleri ve tıp merkezleri ile huzurevleri arasındaki geziler gibi Alman yollarında sürücüsüz otomobiller için olası ilk uygulamalar da dahil edildi. Bunların yanı sıra Almanya'da ticari sürücüsüz araçları kullanmak isteyen şirketlerin, sorumluluk sigortası taşıma ve otonom operasyonlarını uzaktan durdurma erişimi gibi bazı kuralları göz önünde bulundurması ve buna göre aksiyon alması gerekecek.
Almanya'nın otonom sürüşe geçiş hareketi, bu alandaki şirketlerin dikkatini de kısa bir süre sonra daha fazla çekecek gibi duruyor. Aslında şu an ülkede bu alanda aksiyon almaya başlamış bazı şirketler mevcut. Örnek vermek gerekirse Pennsylvania merkezli Argo AI şirketi, LabCampus inovasyon merkezindeki Münih Havalimanı'nda otonom testlere başladı. Bunun yanı sıra Volkswagen ID için test sürüşlerini gerçekleştirebilmek amacıyla Bavyera'nın bir şehrinde merkez inşa edilmeye başlandı.
Ancak bu tasarının hayata geçmesi için parlamentonun üst meclisinin onayından geçmesi gerektiğinin bir kere daha altını çizelim.