Nesrin Akın Öztabak: "Teknoloji, cinsiyet ayrımcılığının en düşük olduğu ve kadınların fark yaratabileceği bir sektör"

Nesrin Akın Öztabak, girişimcilik dünyasında olumsuz herhangi bir davranışa maruz kalmadığını ve bütün girişimciler arasında oldukça destekleyici bir iletişim olduğunu söylüyor.

Bilgisayar ve endüstri mühendisliği bölümünden mezun olan ve Bimcrone Kurucu Ortağı Nesrin Akın Öztabak, okulunun ilk yıllarında bir süre cinsiyet temelli bir ayrımcılık yaşadığını söylüyor. Bölümün erkek ağırlıklı olması nedeniyle bu alanda kadınların çok şansı olmayacağı noktasında görüşlerle karşılaştığını belirtiyor. Hatta okul projelerinin cinsiyete göre dağıtıldığına sıklıkla tanık olduğunu kaydederek sözlerine şöyle devam ediyor: "Bu, başlarda motivasyonumu kırsa da bölüme olan ilgim ve bunu öğrenme yeteneğimle pekiştirmem sayesinde bu alanda başarılı olabileceğimi gerek akademisyenlere gerekse okul arkadaşlarıma kanıtladım. Bir kadın olarak okulda bu tür bir ayrımcılığa maruz kalmak, başarılı olabileceğini ispat etmek için herkesten daha fazla çabalamak o dönem yorucuydu. Ama şimdi pes etmeyip bu alanda bir girişim sahibi olmak çok gurur verici."

"Etek ve topuklu ayakkabıyla sistem odasına girilmez"

Öztabak, 17 yıl boyunca kurumsal alanda çalıştı. O dönemi "Maalesef bu alanda da cinsiyet temelli ayrımcılığa maruz kalmadığım çok az şirket vardı" diyerek hatırlıyor. Üst yönetim kademelerindeki erkek profesyonellerin bu noktada ayrımcılık yaptığına çokça şahit olduğunu belirten Öztabak, “Etek ve topuklu ayakkabı ile sistem odasına girilmez” gibi şaka yollu imalardan tutun da “kadınlar mesaiye kalamaz, yoğun çalışamaz, yönetici olmak bunları gerektirir” gibi söylemlerle ile hemcinslerimin kariyerlerine taş koyulduğuna üzücü de olsa şahit oldum. Kurumsal hayatta cam tavan olarak adlandırılan eşit olmayan maaşlar, terfi durumları, çocuk sahipliği gibi olgular aslında bu söylem ve imalardan çok net anlaşılabiliyordu" diye konuşuyor.

Ama yöneticilik kariyerinde bu durumun tersine döndüğünü söylüyor ve ekliyor: "Muhattap olduğum insanlar teknik becerileri yüksek, eğitimli tecrübeli kişiler olduğunda cinsiyetimin iletişimimizde hiçbir etkisi olmadığını gördüm. Bilgi birikimim ile değerlendirildim, son derece keyifli bir durumdu."

Girişimcilik dünyasında olumsuz bir davranışa maruz kalmadığını ve kadın veya erkek tüm girişimler arasında oldukça destekleyici bir iletişim olduğunu gördüğünü belirtiyor ve konuyla ilgili sözlerine şöyle devam ediyor: "Bu da sanırım girişimci olarak yola devam etmemde önemli bir etkendi. Girişimcilik ekosisteminde cinsiyetin bir anlamı olmadığını, önemli olanın bilgi ve işbirliği olduğunu gözlemliyoruz. Bir kadının doğasıyla da eşleşen bu bakış açıları kadınların girişimcilik alanının daha fazla tercih etmesinde önemli bir yere sahip bence. Çok fazla yatırımcı ile görüşme deneyimim olmadı, şu ana kadar görüştüğüm hiçbir yatırımcı da bu yönde bir önyargıya rastlamadım. Ekosistemin içinde yer alan adın girişimci arkadaşlarımın da bu konuda bir ayrımcılığa maruz kalmadığını sevinerek duyuyorum. Kurucusu ya da kurucu ortağı adın olan pek çok girişimin yatırım aldığını da görüyoruz. Bu mutluluk verici."

Kadınların teknoloji dünyasında diğer tüm sektörlerden daha şanslı olduğunu düşündüğünü söyleyen Öztabak sözlerini şöyle sonlandırıyor: "Yeterli değil ancak çok iyi örnekler olduğunu izliyor, gururlanıyorum. Çünkü teknoloji dünyasında kadın ya da erkek ayrımı olmadığı anlaşılıyor. Global arenaya bakıldığında da aynı havanın hakim olduğu görülüyor. Dünya çapında teknoloji şirketlerinin kadınların teknoloji dünyasında desteklenmesi için kurgulanan programların öncüsü olması bu görüşümü destekliyor diye düşünüyorum. Ama tabii ki şu an sektörde kadın oranı yeterli değil. Daha fazla destekleyici programa, pozitif ayrımcılığa ihtiyacımız var. Genç kadınlarımızın teknoloji alanında ne tür işlerde çalışabileceklerini anlamaları gerekiyor. Bu anlatımı da teknoloji şirketlerinin gönüllü projelerle gerçekleştirmeleri lazım. Teknoloji sektörü dinamikliği, inovasyon yönelimi, etki alanı bakımından oldukça cezbedici. Teknoloji sektöründe fark yaratabilecek projelerde olmayı çok tatmin edici buluyorum. Kadın ayrımcılığının en düşük olduğu sektörlerden biri, hemcinslerimin fark yaratabileceği bir sektör.

Kadınlar Anlatıyor'un diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.